Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Da se razumemo

23. 10. 2018. Požarevac

Autor: N. Stojićević Izvor: Boom 93

Projekat sportskih aktivnosti za decu sa invaliditetom

Program "Mogu, hoću, uspeću", je projekat koji realizuje Karate klub Požarevac 012 uz podršku grada Požarevca, a namenjen je deci sa poteškoćama u razvoju sa ciljem da im se omogući nesmetano odrastanje i obogati socijalni život. Program se realizuje svekog petka od 17 časova u sali Osnovne škole "Kralj Aleksandar I".

U ovom klubu već duži niz godina se radi sa osobama koje imaju poteškoće u razvoju, pre svega sa decom školskog uzrasta. To su deca koja su do sad bila integrisana u redovne grupe i koja su mogla da prate u odnosu na svoje stanje  redovne programe.

Od ove godine je dobijena i  podrška grada, pa se konkretno krenulo sa širom akcijom koja se i organizuje u školi “Kralj Aleksandar I”. Stvorili su se uslovi da  se sa decom koja imaju malo teže oblike invaliditeta, koji ne dozvoljavaju uključivanje te dece u redovne programe radi posebno.  Svakog petka, biće realizovan program sa decom koja imaju malo teže oblike invaliditeta i oni rade uz prisustvo pratioca ili roditelja ne bi li te veze jačali. Sva ostala deca koja imaju lakše oblike invaliditeta uključuju se u redovne grupe karate kluba.

“Konkretno naš program rada je skoncentrisan na telesno osposobljavanje dece u svim segmentima sa akcentom na vaspitni rad i na jačanje karaktera i jačanje duha svakog deteta”, ističe Bane Dmitrović, trener karate kluba Požarevac 012 i realizator programa “Mogu, hoću, uspeću”.

On dodaje da iz odnosa prema radu i deca koja imaju poteškoća u razvoju imaju itekako svoje mesto ne bi li na prvom mestu njih osposobili, što se tiče njihove motorike, opšte pokretljivosti, ali što se tiče i nekog bogatijeg socijalnog života ne bi li imali prilike da budu sa drugom decom.

Postoji plan da se već u narednoj takmičarskoj sezoni napravi posebna kategorija za osobe sa poteškoćama u razvoju kako bi ih animirali. Ideja nije da se oni takmiče između sebe da bi se poredilo ko je bolji i uspešniji, jer kako kaže Dmitrović, uspešan je svako ko se bori, Svako će biti nagrađen nekom medaljom ili diplomom. Ideja je da deca na svakom turniru imaju mogućnost da nastupe pred brojnom publikom, jer na taj način stiču samopouzdanje i imaju osećaj poštovanja drugih, ne osećaju razliku u odnosu na drugu decu, maksimalno su podržani i ispunjeni ponosom.

“Imamo nekoliko deteta koja već nastupaju na takmičenjima u karate. Oni na tim turnirima stimulativno dobijaju medalje i diplome, ali njihov rezultat ne ulazi u plasman. Na svim takmičenjima su dočekani sa ovacijama i maksimalnom podrškom od svih učesnika tog takmičenja”, kaže Dmitrović.

Metod rada sa decom sa invaliditetom se zasniva na disciplini tokom treninga, poštovanju pravila pristojnog ponašanja i sa puno emocija. Ovaj metod rada pogoduje ovoj deci i daje konkretne rezultate.

 “Mislim da je jako velika korist i za drugu decu našeg kluba, da se druže i vežbaju sa takvom decom, jer kod njih na taj način pobuđujemo empatiju i ljudske osobine, da merilo vrednosti ne bude ko je uspešniji i kvalitetniji, već da svako radi na svom duhovnom, moralnom i etičkom razvoju i da svakog čoveka moramo prihvatiti onakvim kakav jeste sa svim razlikama u odnosu na postavljene standard”, zaključuje Dmitrović. 

 

Ovaj tekst je deo projekta „Da se bolje razumemo - Moj drug za primer “ koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije na konkursu za sufinansiranje projekata medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za 2018. godinu.  
Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu isključiva su odgovornost Boom93 i ne odražavaju mišljenja i stavove Miniastarstva kulture i informisanja Republike Srbije.sre

24.10.

2018.

Danica [neregistrovani] u 09:31

Odlican

Bravo za baneta odlican pedagog, svaka cast!

Odgovori
uto

23.10.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 16:08

bravo

Covek sa velikim srcem

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije