Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Da se razumemo

19. 09. 2017. Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: Boom 93

Stigli novi semafori, ali nema zvučnih

Na raskrsnici u centru grada postavljeni su novi semafori koji su zamenili stare i oštećene. Međutim, zvučnih semafora za slepa i slabovida lica i dalje nema, skoro 20 godina.

 

Za slepa i slabovida lica skoro 20 godina nema zvučnih semafora u gradu. To kao veliki nedostatak ističe  Božidar Bojković, predsednik Saveza slepih i slabovidih u Požarevcu.

“Savez slepih je pre 12 godina nabavio osam zvučnih semafora koji su u centralnim gradskim ulicama bili ozvučeni, ali su brzo prestali da rade jer ih je tadašnja Direkcija za izgradnju nije servisirala.  Slepa i slabovida lica su tu zaista oštećena i značilo bi nam kada bi ti semafori ponovo proradili”, rekao je Bojković i dodao da je kretanje osoba sa invaliditetom otežano.

U zakonu o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom stoji da su jedinice lokalne samouprave dužne da preduzmu mere sa ciljem da se, između ostalog,  javne površine i okruženje  učine pristupačnim osobama sa invaliditetom. Zabranjena je diskriminacija na osnovu invalidnosti u pogledu pristupa objektima u javnoj upotrebi i javnim površinama, u šta spadaju trgovi, ulice, pešački prelazi i druge javne saobraćajnice.

Olakšano kretanje i bezbedan prelaz preko ulice dobile su slepe i slabovide osobe u Vranju, gde je na dve prometne raskrsnice, sredinom ove godine,  postavljena signalna oprema. Zvučni semafori postavljeni su u još šest gradova u Srbiji, uz podršku Minstarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, a po projektu Saveza slepih Srbije.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar