Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Da se razumemo

11. 09. 2017. Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: Boom 93

Lični pratioci za decu uskoro u Požarevcu

Završena je edukacija za lične pratioce za decu u Požarevcu. Trodnevnu obuku za pružanje podrške deci sa smetnjama u razvoju završilo je 24 kandidata.

 

Udruženju za negovanje zdravih stilova života “ Veritas” Požarevac dodeljena su sredstva od oko 2 miliona dinara za realizaciju usluge ličnog pratioca. Ova sredstva su namenjena za obuku kandidata i stručnih lica za realizaciju usluga i praćenje aktivnosti.

Pripremne aktivnosti su završene, te stvoreni uslovi za pružanje odgovarajuće individualne praktične podrške deteta radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, kao i uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti. Obuka je realizovana programu autora iz Ivanjice “Lični pratilac deteta Korak po korak”. Program je akreditovan kod Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.

Pripremne aktivnosti počele se u avgustu mesecu. Uspostavljena je saradnja sa Nacionalnom službom za zapošljavanje u cilju obaveštavanja nezaposlenih lica radi obezbeđivanja polaznika edukacije za lične pratioce deteta, izabran je program za obuku, i izvršena je edukacija. Obuku je završilo 24 kandidata.

Lični pratilac je usluga koja pripada socijalnoj zaštiti i odnosi se na decu sa smetnjama u razvoju. Na nivou grada Požarevca kao i  u drugim gradovima u Srbiji postoji velika potreba za ličnim pratiocima.

Lični pratilac dostupan je detetu sa invaliditetom odnosno sa smetnjama u razvoju, kome je potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima, pod uslovom da je uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu, odnosno školu, do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole.  Svrha angažovanja ličnog pratioca je pružanje detetu odgovarajuće individualne praktične podrške radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici.

Aktivnosti ličnog pratioca deteta, planiraju se i realizuju u skladu sa individualnim potrebama deteta u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima, što uključuje pomoć kod kuće u oblačenju, održavanju lične higijene, pri hranjenju,  pripremu knjiga i opreme za vrtić odnosno školu, pomoć u kretanju, pomoć u korišćenju gradskog prevoza.

Inkluzija kao ideja je ušla u Zakon o obrazovanju još 2009.god. Medjutim, njen ulazak u sve nivoe obrazovanja ide sporo. U Požarevcu u školama do sada nije bilo ličnih pratilaca i pedagoških asistenata, iako su neophodni kako bi inkluzija imala smisla.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije