Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Da se razumemo

20. 12. 2016. Požarevac

Autor: S.Lisac Izvor: Boom93

Aktivizam i volonterizam

Danas govorimo o ulozi volontera i planiramo da ukažemo na značaj uticaj, i perspektive volontiranja i na važnost tih inicijativa koje pomažu osobama sa invaliditetom u lokalnoj sredini. Ova tema ima za cilj podizanje svesti o vrednosti i značaju volonterizma i aktivizma.

U Požarevcu postoji više udruženja i saveza osoba sa invaliditetom koja osim osoba sa invaliditetom okupljaju i roditelje, hranitelje i staratelje dece. Na taj način se osim konkretne  podrške u ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom, podstiče veća socijalizacija ove kategorije stanovništva, ali i produbljuje zajedništvo među porodicama.

Osobe sa invaliditetom se svakodnevno susreću sa raznim vidovima neprihvatanja i odbacivanja što u njima izaziva brojne, komplikovane i bolne psihičke reakcije i probleme- nedostatak samopouzdanja, osećanje suvišnosti, nepotrebnosti i duboko osećanje nesreće i nepravde. Neostvarene obrazovne ambicije, niska zaposlenost, isključenost iz institucija javnog i političkog delovanja, nizak stepen aktivizma svake vrste, kulturna apstinencija, neprilagođenost okruženja, nizak materijalni standard - pokazuju da osobe sa invaliditetom imaju sve odlike marginalne društvene grupe.

Poslanica Narodne Skupštine Dušica Stojković kaže da osobe sa invaliditetom moraju više da se uključe  I utiču na lokalnu zajednicu u cilju za poboljšanja kvaliteta života.

Sekretar Udruženja gluvih I nagluvih u Požarevcu, Branka Berić kaže da bez saradnika I volontera udruženja za osobe sa invaliditetom ne bi mogla da funkcionišu.

Saradnici koji pomažu udruženju gluvih i nagluvih ima iz raznih oblasti. Jedan od njih je zdravstveni centar koji značajno utiče na podizanje svesti i unapređenje zdravlja raznim edukativnim tribinama.

Doprinos i podršku ovo udruženje dobija i od saradnika iz oblasti informacionih tehnologija i sporta.

Branka Berić kaže da u dosadašnjem radu niko od volontera I saradnika udruženja gluvih I nagluvih nije tražio novčanu naknadu.

Berić je i sama bila volonter Crvenog krsta i dobitnik je zlatnog znaka za volontertizam. Organizacije osoba sa invalliditetom se međusobno pomažu i volontiraju, kaže Berić.

Brojne organizacije su osnovane da bi dale podršku onima kojima je potrebna, naročito u vezi sa određenim bolestima, ali i pitanjima od zajedničkog interesa. Volontiranje doprinosi ne samo razvoju društva, već i ličnom razvoju pojedinaca koji volontiraju. Volontiranjem se utiče na socijalnu integraciju, smanjenje siromaštva i zaposlenje. Predsednik udruženja slepih i slabovidih osoba u Požarevcu, Božidar Bojković kaže da jedna od aktivnosti ovog udruženja je edukacija o samostalnom kretanju slepih i slabovidih osoba.

Volontiranje pomaže da se socijalno isključene ili marginalizovane grupe ljudi uključe u društvo. Učešće osoba sa invaliditetom u volonterskim aktivnostima pomaže razbijanje predrasuda o njima kao o pasivnim primaocima pomoći. Volontiranje mladim ljudima nudi mogućnosti napretka i ličnog razvoja, a starim ljudima nudi mogućnost aktivnog `života i posle penzionisanja.

Da bi volontiranje doprinosilo socijalnoj inkluziji potrebno je mogućnosti za aktivno učešće i povlastice sistematski približiti ljudima koji su isključeni ili marginalizovani.

Udruženje „Veritas“ u Požarevcu već  11 godina pomaže osetljivim grupama. Predsednica udruženja Jasmina Turudić kaže da se najviše programa podrške, koje ovo udruženje realizovalo do sada, tiču osoba sa invaliditetom, pogotovo odraslih osoba.

Problemi sa kojima se suoćavaju osobe sa invaliditetom i njihove porodice svuda su isti, kaže Milan Ranković  iz udruženja za pomoć nedovoljno mentalno razvijenim i autističnim licima i dodaje da Grad i udruženja čine mnogo na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom i njihovih porodica.

Udruenja su značajna jer ukazuju na probleme s kojima se suočavaju mlade osobe i njihovi roditelji, ističe Ranković.

Najmlađe udruženje koje okuplja osobe sa invaliditetom u Požarevcu je OSMI DAN.Kako kaže za Boom 93 Ledena Životić, članica Udruženja i majka deteta sa Daun sindromom, na teritoriji grada

Udruženje je osnovano u cilju rešavanja problema sa kojima se susreću deca, kao i ostvarivanja zakonskih prava koje imaju njihovi roditelji ili staratelji. Takođe, članovi udruženja se okupljaju radi druženja i zabave.

Deca sa Daunovim sindromom većini građana bila su do skoro nevidljiva. Facebook stranica ovog Udruženja umnogome je doprinela podizanju svesti i skretanje pažnje na decu sa Daunovim sindromom. “malo sam edukovala požarevljane, kaže Ledena Životić.

Članovi Udruženja 8. dan već dve godine organizuju šetnju sa svojom decom u šarenim čarapama centralnim gradskim ulicama, što je skrenulo pažnju ljudi, a čitava akcija naišla je na odbravanje kod većine građana, kaže Gajić.

Jedna od akcija koju roditelji okupljeni oko Udruženja 8. dan organizuju je i podela novogodišnjh paketića za decu sa Daunovim sindromom i za decu centra za dnevni boravak dece ometene u razvoju. Ovu akciju udruženje sprovodi zajedno sa svojim prijateljima, bajkerima, kaže predsednica Udruženja 8. Dan.

Ivan Arsenijević, student posvetio se Udruženju 8. Dan i svake srede izdvaja vreme kako bi decu sa Daunovim sindromom učio šahu.  Gajić kaže da Arsenijević radi potpuno volonterski i tako već dve godine.

Kroz aktivnosti osnaživanja brojnih građana, uključujući i osobe sa invaliditetom kojima je potrebna podrška za ravnopravno učešće u društvu,volonterski rad je bitan u razvoju solidarnosti i stvaranju 'zajednice' u pravom smislu. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije