Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Da se razumemo

03. 12. 2015.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Značaj udruženja za OSI

Značajnu ulogu u organizovanju osoba sa invaliditetom čine udruženja koja podstiču afirmaciju njihovih prava. U Požarevcu postoji više udruženja i saveza osoba sa invaliditetom koja osim invalida okupljaju i roditelje, hranitelje i staratelje dece. Na taj način se osim konkretne podrške u ostvarivanju prava osoba sa invaliditetom, podstiče veća socijalizacija ove kategorije stanovništva, ali i produbljuje zajedništvo među porodicama.

Savez slepih i slabovidih osoba u Požarevcu funkcioniše već decenijama. Predsednik saveza, Božidar Bojković ističe upravo komponentu socijalizacije kao bitnu u funkcionisanju udruženja. Pored toga, svojim članovima udruženje omogućava razne vrste obuka koje im pomažu u uključivanju u društvene tokokove i lakše snalaženje prilikom zapošljavanja.

Ono što nedostaje udruženjima je konkretnija saradnja sa državnim organima i javnom upravom, ali i  više razumevanja od drugih ljudi, ističe Bojković.

Finansiranje udruženja osoba sa invaliditetom vrši se preko lokalnih budžeta.

Ćlan gradskog veća za nevladine organizacije i udruženja, Dejan Krstić kaže da je grad Požarevac u poslednje tri godine duplirao sredstva koja izdvaja za finansiranje i programe udruženja osoba sa invaliditetom. Konkretna podrška grada pre svega se odnosi na unapređenje uslova rada i programe namenjene članovima.

Krstić kaže da ni postojeća sredstva nisu dovoljna za adekvatno finansiranje. Grad bi trebalo dodatno da se uključi u rešavanje problema, ali i da obrati više pažnje na arhitektnoske barijere i ostale prepreke na koje nailaze osobe sa invaliditetom. Posebno kad je u pitanju uključivanje u društvo.

Način finansiranja, odnosno izdvajanje novca iz budžeta se promenio u odnosu na ranije godine, tako da udruženja za sredstva apliciraju preko projekata. Božidar Bojković kaže da je na taj način došlo i do pojave drugih organizacija koje smatra nereprezentativnim.

Najmlađe udruženje koje okuplja osobe sa invaliditetom u Požarevcu je OSMI DAN. Kako kaže za Boom 93 Ledena Životić, članica Udruženja i majka deteta sa Daun sindromom, na teritoriji grada Požarevca ima oko 17 osoba obolelih od ovog sindroma, najmlađa članica ima 2 godine, najstarija 27 godina. Međutim, ona pretpostavlja da je taj broj i veći, jer ima roditelja koji kriju decu od javnosti, kako bi izbegli diskriminaciju.

Udruženje je osnovano u cilju rešavanja problema sa kojima se susreću oboleli, kao i ostvarivanja zakonskih prava koje imaju njihovi roditelji ili staratelji. Takođe, članovi udruženja se okupljaju radi druženja i zabave.

Ovo Udruženje dobilo je naziv „Osmi dan“  simboličan po istiomenom filmu, a priča je takva da je Bog sedam dana  stvarao svet i napravio savršen vazduh, biljke, čoveka, ali mu se osmog dana učinilo da nije sve tako savršeno. U svojoj želji da napravi savršenstvo, napravio je čoveka sa Daunovim sindromom.

Deca sa Daunovim sindromom većini građana bila su do skoro nevidljiva. Članovi Udruženja prošlog proleća prošetali su sa svojom decom u šarenim čarapama centralnim gradskim ulicama, što je srenulo pažnju ljudi, a čitava akcija naišla je na odbravanje kod većine građana, kaže Ledena Životić.

Udruženja ovog tipa značajna su pre svega zbog druženja među decom. Osim toga, roditeljima je bitna međusobna podrška, posebno onima koji nemaju dovoljno iskustva, navodi ona.

Udruženja značajna jer ukazuju na probleme s kojima se suočavaju mlade osobe i njihovi roditelji, ističe Milan Ranković iz udruženja za pomoć nedovoljno mentalno razvijenim i autističnim licima.

Problemi sa kojima se suoćavaju osobe sa invaliditetom i njihove porodice svuda su isti, kaže Ranković i dodaje da Grad i udruženja čine mnogo na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom i njihovih porodica.

Povezivanje osoba sa invaliditetom korz saveze i  udruženja korisno je i zbog mogućnosti za sticanjem veština kroz obuke, ali i nalaženje posla i obezbeđivanje zarade, smatra Zlatko Salihović iz Saveza slepih i slabovidih u Požarevcu.

Nema komentara.

Ostavi komentar