Radio Boom93 :: Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/rss.html sr http://www.boom93.com/sw4i/thumbnail/01.jpg?thumbId=118673&fileSize=26677&contentType=image/jpeg&lastModified=1445875720000 Radio Boom93 :: Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/rss.html Na Međunarodni dan maternjeg jezika: Koliko smo (ne)pismeni http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45057/na-medjunarodni-dan-maternjeg-jezika-koliko-smo-nepismeni.html Širom sveta, danas se obeležava Međunarodni dan pismenosti, proglašen od strane UNESCO-a 1965. godine. Ovaj dan se obeležava sa ciljem podizanja svesti o važnosti opismenjavanja, čitanja i kontinuiranog rada na sebi – pojedinaca i društva u celini. U Srbiji je oko 165.000 nepismenih ljudi. ]]>

U Srbiji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore svojim jezikom, a u službenoj upotrebi je 11 jezika manjina.

Oko 850.000 stanovnika, ili nešto manje od 14 odsto populacije, je bez dana škole ili sa nekoliko razreda osnovne škole. Među njima je oko 165.000 nepismenih ljudi, a nepotpunu osnovnu školu ima oko 677.000 stanovnika Srbije.

Među nepismenim odraslim stanovništvom dominiraju žene. Na svetskom nivou više od 774 miliona odraslih ljudi nepismeno, od čega gotovo 2/3 čine žene, od kojih većina živi u svega 9 zemalja.

Kada je u pitanju digitalna pismenost, u Srbiji je više od 50% stanovništva kompjuterski nepismeno.

Stručnjaci upozoravaju da naši đaci ne poznaju dovoljno gramatiku, pravopis i da im je leksički fond siromašan. Među mladima je izražena upotreba žargonizama i stranih reči, posebno anglicizama, dok ih je većina kompjuterski pismena.

Pismenost je od suštinskog značaja za iskorenjivanje siromaštva, bolesti, smanjenje smrtnosti dece, obezbeđivanja rodne ravnopravnosti, održivog razvoja, mira i demokratije i trebalo bi da je među prvim i osnovnim temama za rešavanje svake države i njene politike.

Podaci o školskoj spremi i pismenosti od značaja su za različita društveno-ekonomska, sociološka i demografska istraživanja, kao i za definisanje i realizaciju državnih strategija i politika za unapređenje obrazovnog sistema.

***

Prema definiciji Projekta međunarodne pismenosti odraslih (IALS), pismenost se definiše kao - prozna pismenost (razumevanje i korišćenje informacija dobijenih iz tekstova), dokumentaciona pismenost (informacije koje se nalaze u razlicitim formularima) i kvantitativna pismenost (razumevanje, na primer, izveštaja o stanju na računu u banci, određivanje poreza, kamata...). Takozvana nova pismenost, odnosno informatičko opismenjavanje i nove forme komunikacija, stupili su na scenu krajem 20. i početkom 21. veka.

]]>
Wed, 21 Feb 2018 10:37:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45057/na-medjunarodni-dan-maternjeg-jezika-koliko-smo-nepismeni.html
"Srbija u Velikom ratu" stigla do Sombora http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44921/%22srbija-u-velikom-ratu%22-stigla-do-sombora.html Izložba "Srbija u Velikom ratu" Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije, od 16. februara do 3. marta 2018. gostuje u Somboru, u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja, povodom obeležavanja Dana Grada Sombora. ]]>

Svečano otvaranje izložbe planirano je za večeras u 19.30 časova. Auditorijumu će se obratiti Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja Sombor, dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i dr Marijana Mraović, načelnik u Vojnom arhivu Ministarstva odbrane RS, u ime grupe autora. Izložbu će otvoriti Dušanka Golubović, gradonačelnica Grada Sombora.

Organizatori gostovanja izložbe su Grad Sombor, Gradski muzej i Kulturni centar u Somboru.

Izložba je javnosti prvi put prikazana u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, jula 2014. godine, a potom i u Novom Sadu, Požarevcu, Prijepolju, Banja Luci, Vranju, Nišu, Kruševcu, Kraljevu, Valjevu, Mionici i Kragujevcu.

]]>
Sat, 17 Feb 2018 13:10:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44921/%22srbija-u-velikom-ratu%22-stigla-do-sombora.html
Radovi u vrtićima kreću u martu http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44919/radovi-u-vrticima-krecu-u-martu.html Radovi na renoviranju dečijih kupatila u požarevačkim vrtićima počinju u martu. Predškolska ustanova “Ljubica Vrebalov” potpisala je ugovor sa beogradskom građevinskom firmom “Finish deal”. Radovi će koštati nešto više od 12,7 miliona dinara bez PDV-a. ]]>

Ugovori su zaključeni. Krećemo od vrtića “Bubamara” sledećeg meseca. Reč je o radovima na rekonstrukciji sanitarnih čvorova. U aprilu se radi u „Leptiriću“, a u toku leta će se raditi u vrtiću „Neven“ kako bi se uspešno sva upisana deca zbrinula, jer ih je ukupno u ova tri vrtića 650“, rekla je u „Pulsu grada“ Marija Bajić, direktorka PU „Ljubica Vrebalov“.

Velika je stvar u pitanju popraviti situaciju sa sanitarnim čvorovima, da deca koriste pristojna kupatila. Moram da se zahvalim što smo dobili novac za to, što se negde osvestilo da su vrtići zidani 70-ih godina i da je sve staro, i koliko god se trudili da poprvaimo, bez ozbiljnih investicija to zaista ne bismo mogli. Posle par meseci odlaganja, potpisani su ugovori tako da sada čekamo mart“, objašnjava Bajić.

U prošloj godini je već urađeno mnogo toga. Od rekonstrukcije ormara niskog napona i protivpanične rasvete u objektima „Bubamara“, „Neven“, „Leptirić“ i „Majski cvet“ u Kostolcu, preko zamene stolarije u vrtićima „Bubamara“ i „Poletarac“, adaptiran je deo krova u vrtiću „Majski cvet“, zamenjena su dotrajala grejna tela u vrtiću „Leptirić“. Popravljena je ventilacija u dva vrtića u kojima kuhinje pripremaju veliku količinu hrane, radilo se na gromobranskoj instalaciji, izvođeni su molersko - farbarski radovi u „Pčelici“ i „Bambiju“.

Prilično je urađeno, ali posla uvek ima. Ustanova ima 11 vrtića, od kojih je sedam zidano 70 godina prošlog veka. Ima posla na sanitarnim čvorovima, dva krova još uvek prave problem, stolarija u dva vrtića, dvorišta koja ne izgledaju kako bismo voleli.“

Kada su dugoročniji planovi u pitanju, Bajić kaže da je jedan od priporiteta uvodjenje grejanja u vrtić „Bubamara“. „Tu se razmišlja o grejanju sistemom toplotnih pumpi. Nadamo se da će nam grad prvo odobriti sredstva za izradu projekta, a onda i za izvođenje posla.“

Ono što je izvesno za ovu godinu je uređenje dvorišta u Pčelici i Bambiju. Ugovori su potpisani i čeka se lepo vreme.

]]>
Sat, 17 Feb 2018 12:55:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44919/radovi-u-vrticima-krecu-u-martu.html
Izložba Istorijskog arhiva Požarevac na gostovanju u Paraćinu http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44913/izlozba-istorijskog-arhiva-pozarevac-na-gostovanju-u-paracinu.html Izložba filmskih plakata "Bioskop 1941-1945" Istorijskog arhiva Požarevac trenutno je na gostovanju u Paraćinu. Od 9. februara publika je može videti u Zavičajnom muzeju u ovom gradu. ]]>

Plakati sa ove izložbe govore o filmovima nemačke, mađarske, švedske i američke produkcije u navedenom periodu, a koji kao celina, ostavljaju snažan utisak o događajima i tokovima prošlosti. Kontinuitet praćenja plakata kroz vreme njihovog izdavanja, predstavlja istoriografsku priču posebnu po svojoj dinamici i profilisanim životnim temama koje čine njihov sadržaj.

Izložba je javnosti prvi put prikazana u Galeriji Trgovinskog centra u Ptuju u Republici Sloveniji aprila 2011. godine, a potom i u Požarevcu, Beogradu, Čačku i Ćupriji.

Na svečanosti otvaranja izložbe, auditorijumu su se obratili Branislav Stojanović, direktor Zavičajnog muzeja u Paraćinu, dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i koautorka izložbe i dr Dragana Miloradović, koautorka izložbe.

Izložba će biti dostupna posetiocima do 9. marta 2018. godine.

]]>
Wed, 14 Feb 2018 10:54:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44913/izlozba-istorijskog-arhiva-pozarevac-na-gostovanju-u-paracinu.html
Svetski dan radija http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44875/svetski-dan-radija.html Uprkos ubrzanom razvoju savremenih tehnologija komuniciranja, radio još uvek ostaje najrasprostranjeniji medij. Zbog toga je UNESKO 2011. godine utvrdio Svetski dan radija i to 13. februara, na dan kada je 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN. ]]>   

Radio koristi oko 95% svetskog stanovništva jer je tehnologija koju zahteva pristupačna i jednostavna, pa radio prenosi dosežu i do najudaljenijih zajednica. Prema istraživanjima, čak 75% domaćinstava u zemljama u razvoju poseduje bar jedan radio prijemnik.

Kroz dugu istoriju radija možemo naići na malo poznate činjenice o njegovom razvoju. Naime, Giljermo Markoni se smatra “ocem radija” jer je 1896. godine obavio prvi radio prenos, međutim on nije slao glas već radio signale. Prvi eksperimenti sa prenosom glasa su počeli tek posle 1900. godine.

Markoni je 1909. godine dobio Nobelovu nagradu za “doprinos u razvoju bežičnih tehnologija”.

Doprinos Nikole Tesle razvoju radija je malo poznat jer se do 1943. godine smatralo da su njegovi nacrti za dizajn radija ustvari kopija Markonijevih. Međutim, dokazano je da je on još 1892. godine napravio nacrt za prvi radio.

1922. godine u Velikoj Britaniji je uvedena radio licenca koja je koštala 50 penija. Ko nije imao ovu licencu nije mogao da sluša radio program.

Prva komercijalna radio stanica otvorena je u Holandiji, 1919. godine i njen nagli uspeh označio je početak “zlatne ere” radija. U ovom periodu su postale popularne i radio drame, poznatije pod nazivom sapunice.

Za vreme II Svetskog rata radio je bio osnovno sredstvo prenošenja vesti.

Tranzistor je počeo da se proizvodi 1954. godine, on je bio modernija, manja i mobilnija verzija radio prijemnika. Do 1980. godine počeli su da se proizvode kasetofoni i vokmeni stilizovani za slušanje muzike i pustanje kaseta.

Razvoj radija je ometen razvojem televizije, pa je radijski program morao da se prilagodi potražnji tržišta. Zbog toga danas mnogo više uspevaju tematizovane radio stanice.

Dolaskom 21. veka radio se proširio i na satelitska i internet tržišta, pa su njegovo korišćenje i uticaj još rasprostranjeniji.

]]>
Tue, 13 Feb 2018 13:59:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44875/svetski-dan-radija.html
NURDOR u akciji, pridružite se u četvrtak! http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44873/nurdor-u-akciji-pridruzite-se-u-cetvrtak%21.html U Srbiјi se svаkе gоdinе, u prоsеku, оtkriје 314 dеcе оbа pоlа uzrаstа dо 19 gоdinа sа nеkim оd оblikа mаlignе bоlеsti. Povodom 15. februara, Svetskog dana dece obolele od raka, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka - NURDOR organizuje humanitarne skupove u više od 40 gradova širom Srbije, među kojima je i Požarevac, a sa ciljem da se poveća vidljivost problema malignih oboljenja kod dece i postigne veći senzibilitet društvene zajednice za ovo pitanje. ]]>

Kао i u vеćini zеmаljа u rаzvојu, i u Srbiјi је gоtоvо dve trećine nоvооbоlеlе dеcе (63,4 odsto) uzrаstа dо 15 gоdinа. Tri grupе оbоljеnjа, i tо lеukеmiје, tumоri mоzgа i limfоmi činе nајčеšćе zаstupljеnе mаlignе bоlеsti u dеčјеm uzrаstu. Оvе tri grupе mаlignih bоlеsti činilе su gоtоvо pоlоvinu svih mаlignih bоlеsti dеčiјеg uzrаstа.

Nајčеšći rаzlоg smrtnоg ishоdа u dеčјеm uzrаstu u Srbiјi su lеukеmiје, limfоmi i tumоri mоzgа. U prоsеku svаkе gоdinе 50 dеcе uzrаstа dо 19 gоdinа izgubi bitku sа оvоm bоlеšću.

„U sklаdu sа sаvrеmеnim mеdicinskim dоstignućimа, budućа istrаživаnjа usmеrеnа u prаvcu еtiоlоgiје mаlignih tumоrа kоd dеcе оmоgućićе nе sаmо еfikаsnо sprоvоđеnjе prеvеntivnih mеrа, vеć bržu i еfikаsniјu rаnu diјаgnоstiku, primеnu stаndаrdnе tеrаpiје i sаmim timе dužе prеživljаvаnjе kоd dеcе оbоlеlе оd rаkа svudа u svеtu“, navodi se u saopštenju "Batuta".

Na procenat izlečenja kod dece između ostalog utiču i uslovi u kojima deca borave i primaju terapiju, pa je humanitarna akcija udruženja “Nurdor” usmerena i na prikupljanje sredstva za završetak izgradnje hemato-onkološkog odeljenja Dečje klinike u Nišu.

"Ove godine udruženje „Nurdor“ očekuje završetak projekta od nacionalnog značaja koji će doprineti poboljšanju uslova onkološkog lečenja dece u celom južnom regionu Srbije. Krajem prošle godine "Nurdor" je otpočeo radove na drugoj fazi projekta. Završetak radova očekuje se sredinom marta meseca 2018. godine. Treća faza projekta je opremanje objekta za koju je potrebno obezbediti još 17 miliona dinara", kaže Iva Jajčević, organizator akcije u Požarevcu.

"Centralna manifestacija planirana je za četvrtak, 15. februara na Starom korzou od 12 do 14 sati, a u 13 časova biće pušteni baloni podrške za sve mališane koji se leče i u znak sećanja na one male superheroje koji više nisu sa nama", kaže Iva i poziva sugrađane svih generacija da se pridruže, pruže podršku i isprate program koji je pripremljen za ovu priliku. Takođe, podseća da se novčana pomoć može uputiti svakog dana slanjem SMS poruke na broj 1150, čime se donira 100 dinara za završetak izgradnje hemato-onkološkog odeljenja Dečje klinike u Nišu.

Osim u Požarevcu, humanitarne akcije podrške NURDOR će organizovati i u: Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Subotici, Kraljevu, Paraćinu, Smederevu, Zrenjaninu, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Topoli, Aranđelovcu, Ivanjici, Valjevu, Ubu, Malom Zvorniku, Rekovcu, Prijepolju, Kladovu, Trsteniku, Rumi, Kikindi, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Vršcu, Pirotu, Aleksincu, Vranju, Žablju, Lebanu, Prokuplju, Novom Pazaru, Surdulici, Boru i Vrnjačkoj Banji.

]]>
Tue, 13 Feb 2018 12:50:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44873/nurdor-u-akciji-pridruzite-se-u-cetvrtak%21.html
Povećan broj obolelih http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44784/povecan-broj-obolelih.html U proteklih nedelju dana došlo je do povećanja broja obolelih od respiratornih zaraznih bolesti, a očekuje se da po povratku školske dece u kolektiv ovaj broj i dalje raste. ]]>

U Braničevskom okrugu je za nedelju dana registrovano 1011 obolelih od gripa i bolesti sličnih gripu. Najveći broj obolelih je starosti od 30 do 64 godine – 343 osobe. Iako je u Podunavskom okrugu daleko manji broj obolelih, ukupno 116, najviše ih je takođe među radno aktivnim stanovništvom, kažu u ZZJZ Požarevac.

Kada je grip u pitanju, do sada je izolovan i  potvrđen virus tipa B kod dvoje dece, uzrasta 2 i 6 godina.

Zbog povećanog broja obolelih od akutnih respiratornih infekcija i bolesti sličnih gripu i očekivanih tendencija i dalje su zabranjene posete hospitalizovanim pacijntima u Opštoj bolnici u Požarevcu, kao i u bolnicama u Smederevu i Smederevskoj Palanci.

Iz požarevačke bolnice poručuju da se o zdravstvenom stanju ležećih pacijenata mogu dobiti informacije i da im se mogu dostaviti neophodne stvari, preko osoblja, svakog dana 12 do 14 sati.

]]>
Fri, 9 Feb 2018 13:01:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44784/povecan-broj-obolelih.html
Izložba o izložbama http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44724/izlozba-o-izlozbama.html U Galeriji savremene umetnosti 6. februara je postavljena izložba pod nazivom „Druga postavka plakata izložbi održanih u GSU (2011-2018)“. ]]>

Posetioci imaju priliku da se podsete likovnih, primenjenih, etnoloških i drugih izložbi koje su održane u Galeriji savremene umetnosti od njenog osnivanja do današnjih dana.

Galerija savremene umetnosti, prvobitno nazvana Gradska galerija osnovana je 4. aprila 2011.godine pri Narodnom muzeju. Nalazi se u pešačkoj zoni, u samom centru grada, u kući iz 19.veka. Galerija savremene umetnosti Požarevac organizuje samostalne i grupne izložbe sa namerom da promoviše i predstavi projekte iz oblasti savremene umetnosti.

Izložba je otvorena do 14. februara. Ulaz je slobodan.

]]>
Wed, 7 Feb 2018 08:16:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44724/izlozba-o-izlozbama.html
KSC Požarevac - u očekivanju novih investicija http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44707/ksc-pozarevac---u-ocekivanju-novih-investicija.html Zamena stare rasvete, koja je najviše doprinosila iznosu na računu za utrošenu električnu eneregiju Kulturno sportskog centra Požarevac, LED rasvetom pokazala se dobrom investicijom u startu. Troškovi za struju su gotovo prepolovljeni, kaže v. d. direktora Nenad Mitić. ]]>

„Reflektori u Hali su bili najveći potrošači struje u ovo doba i razlika na računima je sada očigledna.  Ako se uporede računi za decembar 2016. i 2017. godine vidi se da je iznos  smanjen za 109 hiljada dinara. Godinu dana ranije račun samo za Halu sportova je bio 279.000 dinara, a u decembru 2017. godine 170.000 dinara, što znači da će se ova investicija vrlo brzo isplatiti. Led rasveta je postavljena u velikoj i maloj sali i holu. Ima još dosta sijaličnih mesta gde treba zameniti postojeće sijalice LED rasvetom što će dalje uticati na smanjenje troškova za struju“, kaže Mitić.

Postavljanjj LED rasvete je jedan od poslova realizovanih tokom prošle godine. Urađen je i plato ispred Hale. Za ovu godinu preneto je još nekoliko poslova iz prošlogodišnjeg plana.

KSC je još prošle godine javnom nabavkom izabrao izvođača radova za hoblovanje i lakiranje parketa, ali tom poslu treba da prethode neki drugi radovi koji još nisu obezbeđeni.

„Tome treba da prethode radovi na zameni kopilit stakla i krečenju. Istovremeno ide i zamena sedišta, uređenje spoljašnje fasade, menjanje stolarije. Raspisana je treća javna nabavka, jer su prethodne dve poništene. Očekujemo da u narednim danima krene i ta investicija“, objašnjava Mitić.

]]>
Wed, 7 Feb 2018 10:15:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44707/ksc-pozarevac---u-ocekivanju-novih-investicija.html
Ako se otkriju na vreme, maligne bolesti su izlečive http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44718/ako-se-otkriju-na-vreme-maligne-bolesti-su-izlecive.html Svetska zdravstvena organizacija sa Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka svakog 4. februara obeležava Svetski dan borbe protiv raka. Ove godine završava se trogodišnja kampanja pod sloganom „Mi možemo, ja mogu!” kojom se podseća da pojedinac i zajednica mogu da doprinesu smanjenju globalnog tereta rakom. ]]>

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo sa 12,7 miliona u 2008. godini na 14,1 miliona ljudi u 2012. godini. Do 2032. godine očekuje se da će oboleti 25 miliona ljudi širom sveta, odnosno, obolevanje od raka će porasti za 70%. Prema istom izvoru u 2012. godini od svih lokalizacija malignih tumora umrlo je 8,2 miliona ljudi širom sveta.

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi. Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su identični vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju. Muškarci u našoj sredini najviše obolevaju i umiru od raka pluća, debelog creva i prostate. Kod žena maligni proces je najčešće lokalizovan na dojci, debelom crevu, plućima i grliću materice, koji su i najčešće uzrok smrtnog ishoda od raka kod naših žena.

“U Braničevskom okrugu u 2015. godini borbu sa karcinom su izgubile 522 osobe, što je 15,5% od ukupnog broja umrlih. Dugim rečim, svaki šesti preminuli je bolovao od malignih bolesti”, istakla je ranije dr Cvija Stojanović iz  ZZJZ Požarevac.

Jedan od značajanih problema u Srbiji predstavlja i neprepoznavanje rizičnog ponašanja i nedovoljno korišćenje pozitivnih iskustava iz razvijenih zemalja sveta u sprovođenju programa prevencije i ranog otkrivanja raka.

Svako može da smanji sopstveni rizik od raka ako se pridržava jednostavnih saveta:

1. Prestanite da pušite

2. Hranite se pravilno, raznovrsno, vodite računa o telesnoj težini

3. Budite fizički aktivni

4. Smanjite konzumiranje alkoholnih pića

5. Izbegavajte neumereno izlaganje suncu

6. Sa kancerogenim materijama rukujte prema uputstvu

7. Smanjite profesionalnu izloženost kancerogenim materijama korišćenjem zaštitne opreme

8. Izbegavajte izlaganje stresu koliko možete

9. Redovno kontrolišite zdravlje kod vašeg doktora

Prevencija i rano otkrivanje su najuspešnije oružje u borbi protiv raka.

 Važno je obaviti:

- Ginekološki pregled jednom godišnje

- Samopregled dojke jednom mesečno i pregled dojke kod izabranog lekara

- Posle 50. godine svake druge godine mamografiju

- Posle 50.godine skrining test ili pregled debelog creva

- Posle 50.godine skrining test ili pregled prostate

- Pratiti svoju kožu i za svaku promenu na vreme se obratiti lekaru

"Važno je da se podigne nivo svesti celokupnog stanovništva o faktorima rizika koji povećavaju verovatnoću obolevanja, da se poveća obim preventivnih pregleda u nameri ranog otkrivanja bolesti, da se smanji oboljevanje i umiranje, kao i da se poboljša kvalitet života ljudi koji su već oboleli“, naglasila je dr Stojanović.

]]>
Tue, 6 Feb 2018 12:21:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44718/ako-se-otkriju-na-vreme-maligne-bolesti-su-izlecive.html
Ugasi cigaretu! Ne guši ljude oko sebe! http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44511/ugasi-cigaretu%21-ne-gusi-ljude-oko-sebe%21.html U Srbiji se prema Kalendaru javnog zdravlja, već duže od 20 godina, svakog 31. januara obeležava Nacionalni dan bez duvana. Ove godine, Nacionalni dan bez duvana se obeležava pod sloganom „Odrasli puše i mene guše” naglašavajući opasnosti kojima su mladi izloženi udisanjem duvanskog dima iz okruženja. ]]>

Duvan je pretnja za svaku osobu, bez obzira na pol, starost, rasu, kulturni ili obrazovni nivo. On dovodi do patnje, bolesti i smrti, i osiromašuje porodice. Upotreba duvana ima ogromnu cenu za nacionalnu ekonomiju zbog porasta troškova za zdravstvenu zaštitu i smanjenja produktivnosti rada. On pojačava nejednakost u zdravlju i pogoršava siromaštvo, jer najsiromašniji ljudi troše manje na osnovne potrebe kao što je hrana, obrazovanje i zdravstvena zaštita.

Izloženost duvanskom dimu uzrokuje brojne ozbiljne bolesti, kao što su rak pluća, infarkt miokarda, moždani udar, srčana smrt, nastanak i pogoršanje astme i drugih oboljenja disajnih organa.

Deca izložena duvanskom dimu češće obolevaju od akutnih i hroničnih upala donjih respiratornih puteva, infekcija srednjeg uha i imaju češće astmatične napade koji su jačeg intenziteta. Izloženost duvanskom dimu predstavlja profesionalni rizik za ugostiteljske radnike kome su oni izloženi u radnom vremenu, te je i njima potrebno obezbediti zdravu i bezbednu radnu sredinu.

Ne postoji bezbedan nivo izlaganja duvanskom dimu, pa efikasna zaštita podrazumeva potpunu eliminaciju duvanskog dima iz svakog zatvorenog javnog i radnog prostora, jer samo okruženje 100% bez duvanskog dima može da zaštiti ljude od štetnog dejstva sastojaka duvanskog dima.

Zaštita stanovništva od izloženosti duvanskom dimu usvajanjem i primenom zakona je jedna od mera kontrole duvana predviđena Okvirnom konvencijom o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije. Srbija je ovu konvenciju ratifikovala 2006. godine.

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu je u Srbiji na snazi od 2010. godine (Službeni glasniuk RS 30/2010). Ovaj zakon zabranjuje pušenje na radnim i javnim mestima i u javnom prevozu, dok je za ugostiteljske objekte previđen izuzetak za celi ugostiteljski sektor koji omogućava pušenje u ugostiteljskim objektima.

Zavod za javno zdravlje Požarevac, poštujući Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, podržava kampanju povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima i u saradnji sa svim zdravstvenim ustanovama Braničevskog i Podunavskog okruga koordinira i sprovodi zdravstveno vaspitne aktivnosti.

Volonteri Crvenog krsta u Požaevcu danas su prolaznicima u centru garda delili ekukativni materijal iz oblasti svih zdravstveno – preventivnih aktivnosti koje realizuju, a svaki prolaznik je u zamenu za polomljenu cigaretu dobio jabuku sa porukom da izabere zdrave navike umesto cigareta.

Učesnici ove manifestacije su Savet za rodnu ravnopravnost Grada Požarevca, Zavod za javno zdravlje Požarevac, Medicinska škola i Crveni krst Požarevac.

Aktivnosti koje se realizuju u okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana 2018. godine, imaju za cilj da još jednom skrenu pažnju donosiocima odluka, stručnoj javnosti i stanovništvu na značaj potpune zabrane pušenja u zatvorenom prostoru, bez izuzetaka.

]]>
Wed, 31 Jan 2018 11:23:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44511/ugasi-cigaretu%21-ne-gusi-ljude-oko-sebe%21.html
Potpisana Deklaracija o podršci vakcinaciji http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44481/potpisana-deklaracija-o-podrsci-vakcinaciji.html Deklaracija o podršci vakcinaciji potpisana je u Lekarskoj komori Srbije, a direktor LKS Milan Dinić ocenio je da sve institucije zdravstvenog sistema danas treba da potvrde "nešto što je pre 50 godina dokazano kao ispravno". ]]>

Deklaraciju su potpisali ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministarka zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević, dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić, predsednik Srpskog lekarskog društva Radoje Čolović i v.d. direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović i predstavnici drugih zdravstveni udruženja i institucija. 

U deklaraciji se navodi se da je imunizacija jedno od najvećih dostignuća čovečanstva i da nijedna druga medicinska intervencija nije spasla veći broj života. 

"Plasiranje nepoverljivih informacija o štetnosti vakcinacije širi neopravdan strah kod roditelja, što je dovelo do alarmantnog pada u broju vakcinisane dece u Srbiji. Činjenica je da bi dalji pad u obuhvatu dece vakcinacijom doveo do značajnih posledica po zdravlje nacije i zato smatramo da je neophodno osigurati naširu javnu podršku vakcinaciji i kontinuirano raditi na edukaciji građana o ulozi u koristi imunizacije za zdravlje ljudi, kroz pružanje informacija zasnovanih na naučnim činjenicama", navodi se u deklaraciji. 

Dinić je rekao i da je poražavajuće što je poverenje građana u Srbiji u vakcinaciju toliko poljuljano, da je došlo do epidemije i da je lekarska struka prinuđena da u 21. veku ukazuje na značaj vakcinacije. Predstavnik Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović rekao je da je struka nepodeljena kada je reč o značaju imunizacije i da ako građani žele dobro svojoj deci, onda treba da ih vakcinišu. 

On je dodao da veliki broj dezinformacija govori da je stanovništvu u Srbiji potrebna zdravstvena edukacija.

Lalić je rekao da se do epidemije morbila 2017. godine smatralo da o vakcinaciji neće biti rasprave i da je to deo civilizovanog života i da se nada da će imunizacija biti široka, a da će se Srbija vratiti u tokove savremene medicine 

Jovanovićeva je kazala da je trenutno u Srbiji registrovano oko 1.500 slučajeva malih boginja, a da je 94 odsto obolelih nevakcinisano ili nepoznatog vakcinalnog statusa. ;Ona je dodala da je u Srbiji vakcinacija počela 1839. godine. 

Prema podacima "Batuta" 75.000 dece predškolskog uzrasta je nevakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano.

]]>
Tue, 30 Jan 2018 14:53:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44481/potpisana-deklaracija-o-podrsci-vakcinaciji.html
Evropska nedelja prevencije raka grlića materice http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44217/-evropska-nedelja-prevencije-raka-grlica-materice.html Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 28. januara do 3. februara 2018. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već 12. put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju, a u aktivnosti se uključuje i Zavod za javno zdravlje Požarevac. ]]>

“Evropskom nedeljom prevencije raka grlića materice prenosimo poruku svim ženama o značaju dostupnih mera prevencije, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od ove bolesti”, kaže direktorka ZZJZ Požarevac dr Ana Jovanović.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „STOP RAKU GRLIĆA MATERICE“ je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na žene da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje  dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

Obolevanje od raka grlića materice u Srbiji

Rak grlića materice, duže od decenije, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji. Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut” svake godine se u proseku registruje 1200 novoobolelih žena od raka grlića materice. Kada govorimo o umiranju, svake godine u proseku više od 400 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih.

Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske. Nažalost, naša zemlja se po umiranju od ove vrste raka kod žena, nalazi na trećem mestu u Evropi, odmah posle Rumunije i Moldavije.

U poslednjih 10 godina u Braničevskom okrugu prosečno je 30 žena obolevalo od raka grlića materice, a 19 žena je umiralo od ove bolesti svake godine, u proseku polovina je bila sa teritorije grada Požarevca.

U našoj zemlji, rak grlića materice je, po učestalosti 3. vodeći uzrok obolevanja i 5. uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom.

Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa (HPV). Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi..

Tokom ove nedelje će biti intenzivirane aktivnosti na promociji značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i mogućnosti korišćenja dostupnih mera prevencije raka grlića materice.

ZZJZ i ove godine nastavlja sa organizovanim pozivanjem žena sa teritorije Grada Požarevca na skirning preglede raka grlića materice u populaciji od 25-69 godina.

]]>
Mon, 29 Jan 2018 12:36:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44217/-evropska-nedelja-prevencije-raka-grlica-materice.html
Besplatna projekcija filma "Ko to tamo peva" http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44090/besplatna-projekcija-filma-%22ko-to-tamo-peva%22.html Digitalno restaurirani film "Ko to tamo peva", nakon beogradske gala premijere, biće prikazan u Smederevu, u sredu 17. januara u Centru za kulturu u 20 časova. ]]>

Ljubitelji filma će moći besplatno da pogledaju ovo kultno ostvarenje, sada u vrhunskom kvalitetu slike i tona, kao i da uživaju u poznatim replikama koje se i dan danas citiraju.

Film Slobodana Šijana prvi je naslov koji je digitalno restauriran u okviru projekta „Vip Kinoteka“, zahvaljujući saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile. Nakon projekcije u Smederevu “Ko to tamo peva” će biti prikazan i u Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu, Užicu, Subotici, Čačku, Sopotu, Leskovcu i Valjevu.

„Vip Kinoteka“ ima za cilj da sačuva i zaštiti neke od najpoznatijih naslova sedme umetnosti koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Ovim projektom koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja od nacionalnog značaja snimljenih u periodu od 1967. do 1993. godine, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

U narednih godinu dana filmska publika širom Srbije će imati priliku da ponovo pogleda najveća ostvarenja Živojina Žike Pavlovića, Gorana Markovića, Žike Nikolića, Srđana Karanovića i drugih autora.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 10:51:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44090/besplatna-projekcija-filma-%22ko-to-tamo-peva%22.html
Lica prirode i čoveka http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/43941/lica-prirode-i-coveka.html U Galeriji savremene umetnosti otvorena je međunarodna izložba "Lica", na kojoj su prikazana dela Mirka Marinkovića Mir-Mira, Slađe Milovanović i Valerija Valentinoviča Timofejeva. ]]>

Na otvaranju izložbe posetiocima se u ime Narodnog muzeja Požarevac obratila Biljana Milosavljević Pićurić, istoričar umetnosti i dala kritički osvrt izložbe:

 „Da umetnost ne zna za granice još jednom su dokazali ovi zreli umetnici dajući ovoj izložbi međunarodni karakter. Vođeni istom temom oni svojim delima ukazuju na ciklične, međusobne uticaje prirode, čoveka i urbanizma.

Već poznat domaćoj publici umetnik Mirko Marinković u svom ateljeu interpretira doživljene pejzaže pretežno okoline Mlave, u različitim varijacijama, unoseći im željeni mir. Mirkovi pejzaži su jedan vid njegove duhovne pobune, to jest njegov pokušaj da sačuva i pokaže sve blagodeti zdrave sredine koju ni dašak povetarca ne može ugroziti. Na njegovim pejzažima prepoznajemo dobre namere prirode koje, ugrožena uticajem čoveka, nije u mogućnosti da sprovede.

Čovek, sa svim manama i vrlinama, najznačajniji je uzrok rušenja prirodnog sklada. Kao delikatan umetnik, Slađa Milovanović svojim delima vešto izlazi iz kalupa klasičnog portreta. Putem mira u pogledu prenosi psihološke osobenosti portretisanih likova i čini ih živim na samom veluru. Umetnica romantičnim stavom prema prirodi i čoveku stvara uravnotežen svet pun mira, dobrote i radosti.

Inspiracija slikara ruskog umetnika Valerija Valentinoviča Timofejevasu ulice, fasade sa oznakama vremena, senke drveća, siluete ljudi, životinja iautomobila. Prozori, nadstrešnice, ograde obojene su drugačijim nijansama svetlosti u svim delovima dana. Različiti gradovi u različitim delovima sveta, pod uticajem čoveka, liče jedni na druge, ali su istovremeno, pod uticajem prirode, sasvim jedinstveni. Ovaj umetnik kombinovanjem ličnog emocionalnog stanja i pejzaža stvara jedinstvene vedute modernih gradova“.

Izložbu slika je otvorila Snežana Milošević, predsednik ULS „Đura Jakšić“ iz Požarevca, a otvranje je upotpunjeno  muzičkim numerama Aleksandre Gajić, profesora Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Izložba je otvorena do 25. januara. Ulaz je slobodan.

]]>
Thu, 11 Jan 2018 09:25:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/43941/lica-prirode-i-coveka.html
Dobijamo još jedan državni praznik http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/43912/dobijamo-jos-jedan-drzavni-praznik.html Srbija će ove godine dobiti novi državni praznik Dan Ćirila i Metodija, koji će se obeležavati 24. maja. ]]>

Time će se naša zemlja pridružiti Rusiji, Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj koje na taj način zvanično odaju počast solunskim prosvetiteljima i misionarima.

Inicijativa da se 24. maj proglasi za državni praznik, Dan Ćirila i Metodija, potekla je od Ministarstva kulture, a predlog će u Vladu zvanično poslati Ministarstvo za rad i zapošljavanje, koje je i zaduženo za takvu vrstu predloga.

Dan posvećen hrišćanskim prosvetiteljima do sada je obeležavan u Srbiji kao Dan slovenske pismenosti.

Iz Ministarstva kulture još napominju da novi državni praznik ne znači i novi neradan dan, već da je suština odavanje počasti i poklanjanje pažnje Ćirilu i Metodiju zbog važnosti njihove uloge za sve slovenske narode.

Tako će se ovaj dan dodati listi praznika koji se u Srbiji praznuju i obeležavaju radno: Sveti Sava – 27. Januar, Dan pobede – 9. Maj, Vidovdan – 28. Jun i Dan secanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu – 21. oktobar.

Da podsetimo, neradnim danima se obeležavaju  državni i verski praznici:

Nova godina – 1. i 2. januar.

Božic, verski praznik – 7. januar.

Sretenje - Dan državnosti – 15. i 16. februar.

Uskrs, verski praznik – pocev od Velikog petka zakljucno sa drugim danom Uskrsa - 6,7,8,9. april.

Praznik rada – 1. i 2. maj.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. Novembar

Ako jedan od dana kada se praznuje državni praznik Republike Srbije padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana.

]]>
Wed, 10 Jan 2018 11:26:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/43912/dobijamo-jos-jedan-drzavni-praznik.html
Požarevački tim na festivalu u Moskvi http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/43770/pozarevacki-tim-na-festivalu-u-moskvi.html U petak, 12. januara u Moskvi će biti održan 8. međunarodni Omladinski gastronomski festival “Obnavljamo tradicije. Božić”. U takmičarskom delu festivala učestvuje i ekipa iz Požarevca. ]]>

Festival u Beloj sali kompleksa Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi  oganizuju Sveto-Danilov patrijaršijski i Centar obnove tradicija.

Festival se organizuje na Božić i Vaskrs. Na Festivalu ambasade različitih zemalja pokazuju prazničnu trpezu, koja je dekorisana u duhu narodne tradicije. Istovremeno se organizuje takmičenje, na kom se učenici kulinarskih škola iz Rusije, Srbije, Bugarske, Rumunije, Republike Srpske i drugih zemalja takmiče u spremanju prazničnih jela i serviranju trpeze.

Cilj festivala je obnavljanje i čuvanje kulturnih i kulinarskih prazničnih tradicija, a takođe i poboljšanje profesionalnih veština učenika profesionalnih škola i mladih specijalista u oblasti kulture hranjenja i gostoprimstva u okviru tradicija pravoslavne trpeze.

Takmičarski deo Festivala ima četiri kategorije: božićno hladno predjelo od živine, svetsko božićno pecivo, božićno hladno predjelo od rečne ribe, dekorisanje božićne trpeze. Svaku kategoriju ocenjuje poseban profesionalni žiri.

Prvi put u takmičarskom delu Festivala će učestvovati ekipa iz Srbije. Iz Požarevaca dolaze profesor kuvarstva i praktične nastave Ekonomsko-Trgovinske škole Nikola Radišić sa svojim učenicima Srećkom Predićem i Petrom Mišićem. Osim u takmičarskom delu Festivala, naša ekipa će 15. januara učestvovati na konferenciji "Oblici međunarodne saradnje u stručnom obrazovanju".

Dobio sam poziv od organizatora Festivala na lično ime, što me lično iznenadilo i osećaj je bio neverovatan. Znate, prvi put na međunarodno takmičenje, ja kao profesor, a potom i deca iz kulinarske struke”, kaže Nikola Radišić i dodaje da će ovo biti i njegovo prvo takmičenje van Srbije: “Nisam imao prilike ranije da idem na međunarodne festivale, iako sam radio preko granice”. O pripremama za festival kaže: ”Počeli smo najpre da tragamo za autentičnim lokalnim specijalitetima, a onda da vežbamo njihovo pripremanje. Moji učenici, Petar i Srećko, i ja radimo na tome da se pokažemo u najboljem svetlu i predstavimo naš kraj i zemlju”.

Radišić kaže da od učešća na Festivalu u Moskvi očekuje jedno lepo iskustvo, druženje, upoznavanje novih ljudi i razmenu iskustava u oblasti gastronomije, života i kulture.

Podršku Festivalu daju Departament za nacionalnu politiku i regionalne odnose grada Moskve, Privredna komora Ruske Federacije, Međunarodni savez javnih udruženja “Rusko udruženje za međunarodnu saradnju”, Ambasade pravoslavnih zemalja i dr.

Pobednicima Festivala “Obnavljamo tradicije. Božić” biće uručene medalje, diplome i nagrade.

]]>
Fri, 5 Jan 2018 12:59:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/43770/pozarevacki-tim-na-festivalu-u-moskvi.html
Kako su oživele Milenine haljine http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/43738/kako-su-ozivele-milenine-haljine.html U Galeriji Milene Pavlović Barili u toku je izložba "Maison Barilli: Belgrade / New York", koja je nastala zahvaljujući istraživanju istoričara umetnosti Stefana Žarića za master rad na temu mode u umetnosti. Žarić je dobitnik 50. Jubilarne nagrade Spomen zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu, za rad ”Modna ilustracija Milene Pavlović Barili (1926–1945)”. ]]>

U obrazloženju komisije koja je ocenjivala rad se kaže da nagrađeni master rad istoričara umetnosti Stefana Žarića, pruža detaljan uvid u celokupnu produkciju Milene Pavlović Barili, uključujući i najranije dečije crteže koji su prethodili formalnom umetničkom obrazovanju, uočava interes umetnice za modu i modnu ilustraciju kao i njenu reprezentaciju.

Kroz zaokružene celine, argumentovano se predstavlja rad Milene Pavlović Barili u različitim metropolama u kojima je živela i stvarala, a zahvaljujući materijalu koji ranije nije korišćen, do sada marginalizovan rad umetnice doveden je u potuno ravnopravan status sa njenim slikarstvom.

“Stefan je istraživao duže od godinu dana, u našim arhivama i depou je proučavao Milenine ilustracije i tako je nastao sjajan master rad. Nakon što je izabran za najbolji u galeriji Pavla Beljanskog  odlučili smo da pomognemo Stefanu da promoviše svoj rad, tako što smo rešili da budemo jednim delom sponzori prateće publikacije "Jedna studija o visokoj modi i visokoj umetnosti", a drugim delom da napravimo izložbu crteža i ilustracija koje je on vrlo temeljno obradio i opisao u svom radu”, kaže Ljiljana Dabić, upravnica Galerije Milene Pavlović Barili.

Tako je nastala izložba koja je u Galeriji zvanično otvorena 15. decembra. Posetioci izložbe su u prilici da vide do sada neizlagane i nepublikovane modne ilustracije koje je umetnica stvarala u Beogradu, Minhenu, Parizu i Njujorku, od kojih su neke i objavljivane u časopisima poput Voga i Harper’s Bazara. "Za tu priliku su takođe sašivene haljine sa tih crteža-modnih ilustracija, koje su na lutkama-manekenima izložene u Galeriji”, kaže Dabić.

Izložba će biti otvorena u požarevačkoj galeriji do kraja februara. Nakon toga je čeka premijera u Novom Sadu, a na proleće ide u London.

Stefan se sprema da svoj master rad, u pratnji  izložbe, u aprilu ove godine prezentuje na međunarodnoj istraživačkoj konferenciji istoričara mode (New Research in Dress History) u Londonu.

]]>
Thu, 4 Jan 2018 14:40:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/43738/kako-su-ozivele-milenine-haljine.html
Nema više dobrovoljnog davanja krvi u bolnici http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/43691/nema-vise-dobrovoljnog-davanja-krvi-u-bolnici.html Sa početkom 2018. godine počela je i primena novog Zakona o transfuzijskoj medicini. Glavna novina je da će umesto dosadašnjih 47 bolničkih banaka krvi i transfuzioloških službi, ubuduće postojati samo četiri ovlašćena centra za prikupljanje, obradu, testiranje i distribuciju krvi. Požarevac pripada centru u Beogradu. Zakonodavci tvrde i da će novi sistem sprečiti nestašice krvi. ]]>

“Čitav posao sprovođenja akcionog plana za primenu ovog zakona je veoma obiman i biće sproveden u nekoliko faza”, kaže Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Zakonom su definisane dve grupe transfuzioloških institucija: na jednoj strani one koje će se baviti planiranjem, prikupljanjem krvi, testiranjem, obradom, čuvanjem i distribucijom, a na drugoj strani su  bolničke banke krvi.

Pored Instutura za transfuziju krvi Srbije u Beogradu, Instituta za transfuziju krvi Vojvodine u Novom sadu i Zavoda za transfuziju krvi u Nišu, biti oformljen i Zavod za transfuziju krvi u Kragujevcu i to će biti institucije koje će biti vezane za Kliničke centre na teritoriji naše zemlje, i koje će pripremiti u saradnji sa Crvenim krstom sve akcije dobrovoljnog davanja krvi na teritoriji čitave Srbije. "Naša je obaveza da sve ostale zdravstvene institucije snabdemo dovoljnom količinom krvi i komponenata od krvi”, kaže Rodić. “Sa druge strane, transfuziloške službe, kao ona u Opštoj bolnici u Požarevcu, preimenovaće se u bolničke banke krvi i zadatak naših kolega koji rade u tim službama biće briga o pacijentima zajedno sa ostalim lekarima različitih specijalnosti  u bolnici”.

U prvoj fazi, koja je počela 1. januara, Institut za transfuziju krvi Srbije, preuzima delatnost planiranja, prikupljanja, testiranja, obrade, čuvanja i distribucije krvi od KBC “Dr Dragiša Mišović” u Beogradu, Opšte bolnice “Sveti Luka” u Smederevu i Opšte bolnice “Laza Lazarević” u Šapcu. Druga faza počinje 1. maja i ona podrazumeva Požarevac, Valjevo i Petrovac, a na jesen ovaj institut preuzima nadležnost u Loznici i Smederevskoj Palanci. Isto tako će se proces odvijati i u Institutu u Novom Sadu i Zavodima u Nišu i Kragujevcu.

"Konkretno vezano za Požarevac, u vašoj bolnici od momenta nastupanja druge faze građani neće moći da dobovoljno daju krv, ali zato ćemo sa našim sjajnim partnerom, Crvenim krstom Požarevac, jednom nedeljno organizovati akciju DDK u Crvenom krsti i naravno u svim velikim institucijama i preduzećima koja postoje na teritoriji Požarevca", najavljuje Rodić.

Bolnica u Požarevcu će, kao i do sada,  plan svojih potreba na godišnjem nivou dostavljati Institutu za transfuziju krvi Srbije i sve potrebe vezane za krv i komponente od krvi u bolnici u Požarevcu će obezbediti Institut za transfuziju krvi Srbije, kao i zbrinjavanje svih pacijenata sa teritorije Braničevskog okruga koji se leče u zdravstvenim institucijama u Beogradu.

Potrebe banaka krvi su projektovane sa svakom bolnicom na mesečnom nivou, po krvnim grupama, a dopune će se vrpšiti dva puta nedeljno.

Zakon o transfuzijskoj medicini je usvojen u aprilu prošle godine. Nakon faznog procesa promena i prilagođavanja, u celosti će stupiti na snagu u januaru 2019. godine.

]]>
Wed, 3 Jan 2018 14:35:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/43691/nema-vise-dobrovoljnog-davanja-krvi-u-bolnici.html
Nagrade za vlasnike najlepših dvorišta http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/43343/nagrade-za-vlasnike-najlepsih-dvorista.html Na konkursu, koji je organizovala novinska kuća „Reč naroda“, zajedno sa JP "Komunalne službe", odabrana su nalepša dvorišta, a njihovi vlasnici su danas i nagrađeni. ]]>

Prva nagrada pripala je Vesni Rajičić iz Velokog Gradišta, druga Živadinki Stojiljković iz Klenovnika, a treća Ljubisavu Grujiću iz Požarevca.

O najlepše uređenom dvorištu odlučivala je komisija koju su činili Svetlana Milutinović, master akademskih studija pejzažne arhitekture i urbanog dizajna i pomoćnica gradonačelnika, Milica Mitić, dipl. ing. pejzažne arhitekture, profesorka Poljoprivredne škole, i Dragana Ivošević, dipl. ing. pejzažne arhitekture, profesorka u penziji.

Vlasnicima najlepših dvorišta dodeljene su diplome, pretplata na novine „Reč naroda“ i novčane nagrade u iznosu od 3.000 dinara za treće mesto, 5.000 za drugo i 7.000 dinara za prvonagrađeno dvorište.

]]>
Wed, 20 Dec 2017 13:58:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/43343/nagrade-za-vlasnike-najlepsih-dvorista.html