Radio Boom93 :: Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/rss.html sr http://www.boom93.com/sw4i/thumbnail/01.jpg?thumbId=118673&fileSize=26677&contentType=image/jpeg&lastModified=1445875720000 Radio Boom93 :: Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/rss.html TECTUM: Hajde da pričamo o bebama http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/46648/tectum-hajde-da-pricamo-o-bebama.html Poliklinika "TECTUM" med Labor u Požarevcu pod jednim krovom objedinjuje kompletnu medicinsku uslugu pacijentima, a važnu oblast delovanja predstavlja priprema za lečenje steriliteta. U skladu sa ovim, u nedelju 22. aprila od 11 sati u prostorijama Polikinike biće organizovano savetovanje sa parovima koji žele da saznaju više o ovom problemu. ]]>

Već nekoliko godina TECTUM radi na ovom polju. Sa namerom da parovima olakšamo izbor i da im pružimo mogućnost da se upoznaju sa mnogobrojnim metodama i načinima lečenja steriliteta, održaćemo još jedno savetovanje gde će imati mogućnost da sa stručnim timom ponaosob porazgovaraju i predstave svoj problem. Savetovanje je potpuno besplatno, neobavezujuće i služi samo za lično informisanje. Mislim da su ovakva besplatna savetovanja u Požarevcu jedinstveni primer u Srbiji”, kaže jedan od suvlasnika TECTUM-a Radovan Stanković.

Sa parovima će razgovarati prof dr Leonhard Loimer sa Kinderwunsch Klinike u Beču, lekar  koji u praksi ima preko 12.000 parova kojima je pomogao da se ostvare kao roditelji. U timu će biti i dr Jelena Stojanović (Poliklinika Tectum) i psiholog mr Jadranka Matejić Živanović (Kinderwunsch Klinika - Beč).

Savetovanje će biti organizovano u nedelju 22. aprila od 11 sati, u prostorijama Polikinike "Tectum" u Požarevcu (Knićaninova 19-21). Zainteresovani parovi se mogu prijaviti na tel. 012 531 041 i 065 3531 041.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 10:54:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/46648/tectum-hajde-da-pricamo-o-bebama.html
290 takmičara nastupa u Požarevcu http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/46682/290-takmicara-nastupa-u-pozarevcu.html U Požarevcu će ove nedelje biti održano XV takmičenje drvenih duvača. Svečano otvaranje je u četvrtak 19. aprila od 20 sati. Na takmičenju će nastupiti 290 takmičara iz devet zemalja. ]]>

Na svečanosti otvaranju u Koncertnoj sali Muzičke škole "Stevan Mokranjac" nastupiće veliko evropsko ime, flautist Dejan Gavrić (Majnc, Nemačka) uz klavirsku saradnju Maje Rajković (Fakultet muzičke umetnosti, Beograd).

U petak, 20.aprila od 20 sati koncert će održati saksofonista Ninoslav Dimov (Fakultet muzičke umetnosti Skoplje, Makedonija), uz klavirsku saradnju Maje Popović (Fakultet muzičke umetnosti Skoplje, Makedonija). 

Na takmičenju koje traje do nedelje, 22. aprila nastupiće 290 takmičara iz devet zemalja: Austrije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Bugarske, Makedonije i Srbije. 

“Muzička škola ogromnim organizacionim naporima dovodi u grad preko hiljadu gostiju na Takmičenje mladih solfeđista i Takmičenje drvenih duvača, koji sami snose troškove učestvovanja i boravka, a  mi im nudimo najbolje moguće uslove za rad i takmičenje, kao i vrhunske žirije, koji su garant pravičnosti takmičenja”, poručuju organizatori.

Škola ima značajnu finansijsku podršku Grada Požarevca i Ministarstva kulture Republike Srbije.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 10:56:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/46682/290-takmicara-nastupa-u-pozarevcu.html
Počelo PISA testiranje, na testu i požarevački đaci http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/46775/pocelo-pisa-testiranje-na-testu-i-pozarevacki-djaci.html U Srbiji je danas počelo PISA testiranje, u kojem učestvuje 8.000 učenika iz 222 škole. Mere se jezička, matematička i finansijska pismenost. U Požarevcu se PISA testiranje obavlja u Požarevačkoj gimnaziji, Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac", Ekonomsko-trgovinskoj školi i OŠ "Dositej Obradović". ]]>

Učenici rođeni 2002. godine započeli su danas rešavanje PISA testova iz jezičke, matematičke, informatičke i finansijske pismenosti. U testiranju učestvuje oko 8.000 đaka iz 222 škole, među kojima je oko 80 srednjih, a ostale su osnovne škole. Testiranje se radi elektronski, a trajaće do početka juna.

Ministar prosvete Mladen Šarčević posetio je Farmaceutsko-fizioterapeutsku škole u Beogradu, čiji su učenici prvog razreda rešavali iste zadatke i u isto vreme kao i njihovi vršnjaci u 80 država širom sveta.

Šarčević je rekao da je urađeno mnogo za unapređenje obrazovnog sistema, uvedena je i finansijska pismenost, kako bi se ovom testiranju pristupilo sveobuhvatno. Rekao je da očekuje izvestan napredak u postignućima đaka u odnosu na prethodne rezultate PISA testiranja, ali da će se velike promene videti tek za dva ciklusa - za šest godina. Dodao je i da će tada sistemski zakoni "doneti plod", posebno zahvaljujući promeni načina rada i učenja i obukama nastavnika.

Učenici iz Srbije poslednji put su u najvećoj međunarodnoj proveri znanja učestvovali 2012. godine, kada se ispostavilo da je više od trećine petnaestogodišnjaka u Srbiji funkcionalno nepismeno, da ne razumeju pročitani tekst, a da je oko 40 odsto učenika ispod nivoa matematičke funkcionalne pismenosti. U matematici, jeziku i nauci učenici iz Srbije, pokazala je analiza srpskog PISA tima, zaostajali su tada celu godinu učenja za vršnjacima iz država OECD.

Osim iz ove tri oblasti, učenici ove godine rešavaju i zadatke iz finansijske pismenosti. Rezultati odmeravanja znanja sa oko pola miliona vršnjaka iz celog sveta biće poznati tek u decembru 2019. godine, kada će u svim državama biti objavljeni u isto vreme.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 11:28:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/46775/pocelo-pisa-testiranje-na-testu-i-pozarevacki-djaci.html
Vojnici u poseti Požarevcu http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/46004/vojnici-u-poseti-pozarevcu.html Istorijski arhiv Požarevac ugostio je ovih dana grupu od 165 pripadnika Generalštaba Vojske Srbije iz Beograda. ]]>

Pripadnici Vojske Srbije razgledali su stalne izložbene postavke „Zanatstvo Okruga Pozarevačkog“, „Požarevac na starim fotografijama“ i „Stara i retka knjiga 1752-1864.“, kao i specijalnu postavku arhivskih dokumenata, fotografija, listova, časopisa i knjiga vojne provenijencije s kraja 19. i početka 20. veka.

Prigodna predavanja i vodjenja kroz izložbe održale su dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i arhivisti dr Dragana Miloradović, Nataša Milošević Dulić, Slobodanka Cvetković i Mirjana Stepanović.

Pripadnike Generalštaba Vojske Srbije pozdravio je i Bojan Ilić, predsednik Skupštine Grada Požarevca.

Ispred Vojske Srbije domaćine su pozdravili pukovnik dr Srećko Kuzmanović i major Bojan Vesković iz Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije.

]]>
Thu, 22 Mar 2018 12:33:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/46004/vojnici-u-poseti-pozarevcu.html
Izložba o logorašima na Vojnoj akademiji http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45997/izlozba-o-logorasima-na-vojnoj-akademiji.html Izložba "Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga", Istorijskog arhiva Požarevac i Istorijskog arhiva Beograd, postavljena je u centralnom holu Vojne akademije u Beogradu, povodom obeležavanja Dana Vojne akademije Univerziteta u Beogradu. ]]>   

Izložba je svečano otvorena 15. marta 2018. godine, u prisustvu visokih vojnih zvanica na čelu sa rektorom Univerziteta odbrane general-majorom prof.dr Mladenom Vuruna.

Izložbu je otvorio pukovnik prof. dr Miroslav Talijan, načelnik Vojne akademije u Beogradu, a na otvaranju je govorila i dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i koautorka izložbe.

  

Izložbu su posetilii gosti na svečanosti obeležavanja Dana Vojne akademije u Beogradu, 16. marta 2018 - predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, profesori i saradnici Univerziteta odbrane, kao i brojni saradnici i prijatelji Vojne akademije.

Izloženo je 78 arhivskih dokumenata i fotografija na panoima, 17 eksponata u vitrinama, 4 makete knjiga pritvorenika Banjičkog logora na stalcima, monitor sa blokovima fotografija i faksimilima dokumenata pripadnika nemačkih i srpskih kvinsliških predstavnika vlasti, fotografije spoljašnjeg izgleda logora i unutrašnjosti, sa snimcima hodnika, vrata soba i krvavog stepeništa, fotografije zatočenika sa područja Požarevca i Braničevskog okruga, fotografije asanacije terena (strelište u Jajincima) i fotografije akshumacije, identifikacije i sahrane žrtava logora Banjica.

Izložba gostuje na Vojnoj akademiji u Beogradu do 30. marta 2018.godine.

  

 

]]>
Thu, 22 Mar 2018 10:41:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45997/izlozba-o-logorasima-na-vojnoj-akademiji.html
Kako do stipendije u Evropi i sredstava za projekte obrazovanja u Srbiji http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45913/kako-do-stipendije-u-evropi-i-sredstava-za-projekte-obrazovanja-u-srbiji-.html Kakve su mogućnosti za stipendiranje mobilnosti studenata i mladih, sve o bazama obrazovnih mogućnosti i stipendija, ali i Erazmus+ projektima za sektore obrazovanja i mladih saznajte u petak 23. marta u Narodnoj biblioteci “Ilija M. Petrović”. ]]>   

“Već smo ranije pričali o tome da Biblioteka ima svoj Euteka kutak preko kog svi zainteresovani mogu da se upoznaju sa time kako funkcioniše evropska zajednica.

Erazmus + kancelarija u Srbiji u okviru Fondacije Tempus ima tri ključne tačke koje je interesuju: obrazovanje, mladi i sport. U našoj Biblioteci će biti održane dve prezentacije.

Prezentacija programa koja počinje u 12 sati namenjena je učenicima, studentima i mladima do 30 godina, a prezentacija od 14 sati je za zaposlene u ustanovama, školama i organizacijama. Obe prezentacije će biti održane u Sali Biblioteke na spratu. Nije potrebno nikakvo prijavljivanje, prezentacij esu otvorene za sve zainteresovane”, kaže Vera Zarić Mitrović, direktorka Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović”.

Prezentacija o mogućnostima za mobilnost studenata i mladih je namenjena pre svega studentima, kao i učenicima i mladima. Cilj prezentacije je informisanje i razgovor o mogućnostima za učešće u Erazmus+ stipendiranim studentskim razmenama na svim nivoima studija, kao i celokupnim master studijama, u 33 evropske zemlje. Obuhvaćene su i mogućnosti za mobilnost mladih do 30 godina, bez obzira da li studiraju ili ne, u vidu omladinskih razmena i volontiranja u inostranstvu. Takođe, biće predstavljen i Srednjeevropski program univerzitetske razmene (CEEPUS).

Druga prezentacja je namenjena zaposlenima u predškolskim ustanovama i osnovnim i srednjim školama (vaspitačima, učiteljima, nastavnicima, stručnim saradnicima, direktorima…), kao i predstavnicima omladinskih organizacija. Zamišljena je kao informisanje i razgovor o projektima saradnje tih ustanova i organizacija sa partnerskim iz evropskih zemalja kroz program Erazmus+ i sadrži sledeće segmente:

  • Predstavljanje vrsta projekata, uključujući finansirane mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja iz Srbije u evropske zemlje radi profesionalnog usavršavanja, kao i strateških partnerstava ustanova iz Srbije i Evrope zarad zajedničkog razvoja, razmene i primene dobrih praksi
  • Predstavljanje konkursa, uslova učešća i procedure prijavljivanja projekata
  • Aktivnosti podrške Fondacije Tempus u procesu prijave Erazmus+ projekata
  • Predstavljanje drugih mogućnosti za saradnju kroz Erazmus+ platforma

O programu

Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti:    obrazovanje, mladi i sport.

U najširem smislu, program Erazmus+ u oblasti obrazovanja ima sledeće prioritete:

  •  unaprediti i podržati razvoj svih nivoa obrazovanja,
  •  ojačati veze između formalnog, neformalnog i informalnog učenja,
  •  osnažiti vezu obrazovanja sa svetom rada,
  •  stvoriti dodatne vrednosti za evropski prostor obrazovanja,
  •  povezati zemlje članice u definisanju obrazovnih politika.

U fokusu programa Erazmus+ je jačanje potencijala mladih za aktivno učešće u građanskom društvu, razvoj liderskih veština, solidarnosti i razumevanja između kultura.

U oblasti sporta, prioritet su saradnja i umrežavanje sportskih organizacija i podrška projektima koji mogu indirektno da doprinesu ublažavanju društvenih i ekonomskih aspekata fizičke neaktivnosti.

Erazmus+ promoviše priznavanje i vrednovanje stečenih kvalifikacija u obrazovanju, otvoreni pristup obrazovnim materijalima, dokumentima i medijskim sadržajima koji nastaju u finansiranim projektima i šire, kao i međunarodnu dimenziju aktivnosti, višejezičnost, jednakopravnost i inkluzivni pristup obrazovanju.

Erazmus+ će trajati u periodu od 2014. do 2020. godine. Ukupna sredstva namenjena programu za ceo period iznose 14,7 milijardi evra.

Više o programu na erasmusplus.rs

]]>
Tue, 20 Mar 2018 13:33:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45913/kako-do-stipendije-u-evropi-i-sredstava-za-projekte-obrazovanja-u-srbiji-.html
Rak dnevno ubije četiri žene http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45911/rak-dnevno-ubije-cetiri-zene-.html U Srbiji se danas obeležava Nacionalni dan borbe protiv karcinoma dojke. Po obolevanju smo na sredini u Evropi, ali po smrtnosti na drugom mestu. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac od karcinoma dojke u Braničevskom okrugu godišnje oboleva oko 80 žena. ]]>

Svakog dana, u proseku, u Srbiji od karcinoma dojke oboli 10, a umru četiri žene: to je, prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", za godinu dana novih 3.700 obolelih, i 1.650 smrtnih slučajeva, upozoravaju stručnjaci pred Nacionalni dan borbe protiv karcinoma dojke, koji se obeležava danas.

Gledano globalno, Srbija je u Evropi sa većinom zemalja zapadnog Balkana, u sredini, odnosno kod nas je, kažu stručnjaci, nešto niži rizik obolevanja od raka dojke. Ali, kada se uporede podaci o smrtnosti, žene u Srbiji su, odmah posle žena u Makedoniji, pod visokim rizikom umiranja od raka dojke u odnosu na druge žene u Evropi.

Na 100.000 žena od karcinoma dojke kod nas oboli 54,3, a umre 19,7. Čak u 13 okruga učestalost obolevanja je viša nego u ostatku zemlje. Tako žene u Pirotskom i Rasinskom okrugu gotovo dvostruko češće obolevaju od karcinoma dojke nego u drugim regionima, ali je recimo u Pčinjskom okrugu stopa obolevanja trostruko niža od prosečne u Srbiji i iznosi 16,4 na 100.000 žena.

Karcinom dojke je u Srbiji prvi po smrtnosti od svih karcinoma. Kada govorimo o stopama umiranja, u 10 okruga su registrovane više stope od prosečne zabeležene u Republici Srbiji - objašnjavaju u "Batutu". -Najviše stope su registrovane u Beogradu: 23,8 na 100.000 žena, zatim u Zapadnobačkom i Severnobanatskom okrugu, a dvostruko su niže od prosečnih u Zlatiborskom (11,1 na 100.000) i Pčinjskom okrugu.

Najviše stope obolevanja registruju se u populaciji od 60. do 74. godine, a blagi porast mortaliteta od karcinoma dojke beleži se već od 45. godine, ali je najveća smrtnost od ove bolesti i dalje među ženama od 60. do 69. godine. Stručnjaci to povezuju sa činjenicom da se žene kasno javljaju lekaru, kada je maligna bolest već u uznapredovalom stadijumu, odnosno već su prisutne udaljene metastaze na susednim organima.

SKRINING KAO PREVENCIJA

U Srbiji je 2012. godine započelo sprovođenje programa organizovanog skrininga raka dojke, koji ima za cilj smanjenje smrtnosti i unapređenje kvaliteta života žena obolelih od ove bolesti.

Organizovani skrining raka dojke podrazumeva pozivanje i pregled mamografijom žena ciljne populacije od 50 do 69 godina jednom na svake dve godine. Od početka sprovođenja programa organizovanog skrininga raka, pozvano je na pregled preko 350.000 žena, a odaziv na mamografiju je oko 15% u odnosu na celokupnu ciljnu populaciju, na teritorijama opština gde se ovakav program sprovodi.

NOVA TERAPIJA

Dva leka za najsavremeniju terapiju karcinoma dojke, koji se koriste u najrazvijenijim zemljama, u narednom periodu će biti dostupni i pacijentkinjama u Srbiji. Celokupan trošak snosiće farmaceutska kompanija, najavila je Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

]]>
Tue, 20 Mar 2018 10:48:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45911/rak-dnevno-ubije-cetiri-zene-.html
Nova sezona, stari problemi http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45780/nova-sezona-stari-problemi.html Zavod za javno zdravlje u Požarevcu počeo je merenje koncentracije polena alergenih biljaka u vazduhu u Požarevcu i okolini u pojasu od 25km. Građani bi trebalo da mogu da se na nedeljnom nivou na sajtu ustanove informišu o koncentraciji polena. Trenutno, podaci kasne nedelju dana. ]]>

Visoke temperature su izmamile biljni svet i u vazduhu su već u februaru zabeležene koncentracije polena pojednih alergenih vrsta.

Prema poslednje objavljenom izveštaju, u vazduhu Požarevca prisutan je polen breze, jasena, vrbe, jove, leske, hrasta, topole, tuje i čempresa. Od ovih vrsta izrazito jak je alergeni polen brez, ali su to još uvek niske koncentracije koje ne ugrožavaju zdravlje.

U narednom periodu se očekuje porast koncentracije polena, ali bi on mogao da bude odložen novim hladnim talasom koji stiže tokom vikenda.

                                                                           *   *   *

Zavod za javno zdravlje u Požarevcu od 2006. godine sprovodi merenje koncentracije polena u vazduhu Požarevca i okoline.

U Srbiji se koncentracije alergena prate na 26 mernih stanica. Ove godine merenje je započeto 29. januara, a informacije sa stanica za monitoring značajne su da bi osetljive osobe na vreme počele sa terapijom.

]]>
Thu, 15 Mar 2018 13:42:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45780/nova-sezona-stari-problemi.html
Noć muzeja 19. maja http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45870/noc-muzeja-19.-maja.html Tradicionalna manifestacija "Noć muzeja" ove godine će, 15. put, biti održana 19. maja, a programska tema ove godine nosi naziv "Pobede i pobednici". Požarevac se tradicionalno uključuje u ovu manifestaciju od 2008. godine. ]]>

Pored toga što će biti obeležen kraj Prvog svetskog rata, ovogodišja manifestacija ima za cilj da obeleži i neke lične, intimnije i humane pobede u životu, umetnosti, prosvetiteljstvu, kulturi, nauci, u svemu što čini svet oko nas sadržajnijim, važnijim i vrednijim.

Naredna Noć muzeja omogućiće da se kroz promišljanje sopstvenih malih ili velikih pobeda koje čine život istaknu i druge progresivne ideje, oboji sivilo svakodnevnice, pruži šansa živopisnim ljudima i događajima koji su obeležili istoriju i još jednom pokaže da kultura može da pobedi, izjavila je direktorka i osnivač ove manifestacije Ana Petrović.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Prva Noć muzeja, održana u pet beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, da bi za 14 godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

U Evropskoj Noći muzeja prošle godine učestvovalo je više od 3.000 muzeja u 30 država.

]]>
Tue, 13 Mar 2018 13:17:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45870/noc-muzeja-19.-maja.html
Poliklinika Tectum: vredan poklon u cilju očuvanja zdravlja http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45598/poliklinika-tectum-vredan-poklon-u-cilju-ocuvanja-zdravlja.html Povodom Dana žena i marta-meseca borbe protiv karcinoma, Poliklinika Tectum iz Požarevca za dame obezbedjuje promotivne cene preventivnih pregleda i estetskih intervencija. ]]>

Redovan ginekološki pregled nije bolan, niti dugo traje i trebalo bi ga uraditi najmanje jednom, po mogućstvu dva puta godišnje. Ovom pprilikom lekari iz Poliklinike TECTUM apeluju na žene da iskoriste period povoljnijih cena i na ovaj način pokažu brigu za svoje zdravlje.

Redovan ginekološki pregled podrazumeva ginekološki pregled, ultrazvučni pregled, kolposkopiju i PAPA test. Kolposkopski pregled i uzimanje PAPA brisa su bezbolne procedure, traju samo nekoliko minuta i ne zahtevaju nikakvu posebnu pripremu. Idealno vreme za ovaj pregled je nekoliko dana po prestanku menstruacije.

"Preventivnim pregledima se mogu rano otkriti i uspešno lečiti karcinomi. Vreme dijagnostikovanja je od presudnog značaja za izlečenje", naglašava dr Jelena Stojanović, klinički lekar Poliklinike Tectum.

   

Povodom Dana žena, a i marta, meseca borbe protiv raka, Poliklinika Tectum je obezbedila popust od 50% za ginekološki pregled i ultrazvučni pregled dojki i aksilarne regije. U periodu od 05.03. do 10.03.2018 možete uraditi:

Ginekološki pregled sa ultrazvukom, kolposkopijom, Papa testom i vaginalnim brisom, po ceni od 3575 dinara
Ultrazvučni pregled dojki i aksilarne regije, po ceni od 1500 dinara
Ili kompletan ginekološki paket i ultrazvučni pregled dojki i aksilarne regije, po ceni od 4825 dinara

Preglede obavljaju Dr Draginja Ilić, specijalista ginekologije i akušerstva i Dr Predrag Spasić, specijalista radiologije.

U istom periodu Poliklinika TECTUM odobrava i popust za intervencije uvećanja usana i podmlađivanja lica hijaluron filerima.

Ako tražite način da podmladite kožu lica i vrata, uklonite bore, ali i vratite jedrinu i punoću usnama onda su hijaluronski fileri odličan izbor. Hijaluron je veoma popularna anti-aging procedura jer na prirodan i bezbedan način vraća mladalačku svežinu usnama, licu i vratu. Uz to, sama procedura traje veoma kratko.

Hijaluronski fileri omogućavaju korekciju oblika usana jer hijaluronska kiselina dodaje volumen i vezuje vodu, te je efekat izvanredan i prirodan. Usne su osvežene i popunjene, a efekat je odmah vidljiv.

  

"Posebno je važno da uslovi u kojima se izvode ovi zahvati budu bezbedni za pacijente", naglašava Dr Nenad Sretenović, plastični i istetski hirurg u Poliklinici Tectum. Zato je poliklinika pravo mesto na kome im se treba podvrgnuti.

Zakažite već danas na broj 012/531-041, ili lično u Poliklinici Tectum (Knićaninova 19-21, Požarevac)

]]>
Thu, 8 Mar 2018 14:04:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45598/poliklinika-tectum-vredan-poklon-u-cilju-ocuvanja-zdravlja.html
"Kad budem mrtav i beo" u novom izdanju http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45169/%22kad-budem-mrtav-i-beo%22-u-novom-izdanju.html Kultno ostvarenje crnog talasa "Kad budem mrtav i beo", drugi digitalno restaurirani film u okviru projekta "Vip Kinoteka", biće prikazan večeras u Centru za kulturu Smederevo u 20 časova. ]]>

Ljubitelji domaće kinematografije imaće priliku da besplatno uživaju u filmskom ostvarenju u kome je Dragan Nikolić ostvario jednu od svojih životnih uloga u društvu Ružice Sokić, Miloša Aligrudića, Dare Čalenić i drugih proslavljenih imena srpskog filma.

Film, u produkciji „Centar filma“, je premijerno prikazan krajem 1967. godine, a već naredne godine je osvojio prestižne nagrade kao što su „Zlatna arena“ za najbolji film na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, kao i nagradu za najbolji film na međunarodnom festivalu u Karlovim Varima.

Jedan od najznačajnijih naslova crnog talasa, nakon Beograda premijeru je imao na ovogodišnjem Međunarodnom berlinskom filmskom festivalu zahvaljujući projektu „Vip kinoteka“. Publika je nakon 50 godina imala priliku da ponovo pogleda ovo remek delo srpske kinematografije u vrhunskom kvalitetu slike i tona. Nakon Beograda i Berlina, film će biti prikazan širom naše zemlje.

Publika je širom Srbije sredinom januara videla digitalno restaurirani film "Ko to tamo peva". Do kraja godine, u okviru ovog projekta, biće digitalno restaurirano još osam filmskih ostvarenja koja su obeležila srpsku i regionalnu kinematografiju.

]]>
Mon, 26 Feb 2018 08:39:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45169/%22kad-budem-mrtav-i-beo%22-u-novom-izdanju.html
Požarevljanin član žirija na FEST-u http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45151/pozarevljanin-clan-zirija-na-fest-u.html Nastavljajući dugogodišnju saradnju sa jednim od najeminentnijih filmskih festivala na prostorima Balkana – „FEST“-om, Bord srpske sekcije „FIPRESCI“ – Međunarodne federacije filmskih kritičara formirao je žiri kritike za predstojeći 46. „FEST“ koji se od 23. februara do 4. marta održava u Beogradu. ]]>

Ovogodišnji tročlani žiri činiće filmski kritičari: Srđan Savić (Niški kulturni centar, Filmski časopis Filaž), i Saša Janković (Serbia – Australian Review, SBS Radio – Melbourne, Srbija – Nacionalna revija), kao i požarevljanin Goran Jovanović (Centar za kulturu Požarevac, Radio Boom 93).

Članovi pomenutog žirija tradicionalno će i ove godine dodeliti nagradu „Dinko Tucaković“ za najbolji film „FEST“-a kao i Specijalno priznanje „FIPRESCI Srbija“. Takođe, oni će neposredno nakon dodele nagrada, prirediti i objaviti impresije o „FEST“-u i prikazanim filmovima.

]]>
Sat, 24 Feb 2018 00:24:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45151/pozarevljanin-clan-zirija-na-fest-u.html
Ambasadorka Australije rado viđen gost „LUNE“ i Požarevca http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45271/ambasadorka-australije-rado-vidjen-gost-%E2%80%9Elune%E2%80%9C-i-pozarevca.html NJ.E. ambasadorka Australije Džulija Fini sa saradnicima bila je gošća osnovne škole "Dositej Obradović" u Požarevcu. NJ.E. ambasadorki Australije ovo nije prvi boravak u Požarevcu, jer je prijatelj požarevačke modne kuće LUNA i dosledan borac u afirmaciji ženskog preduzetništva. ]]>

NJ.E. ambasadorka Australije gospođa Džulija Fini sa saradnicima bila je svečana gošća osnovne škole “Dositej Obradović” u Požarevcu čiji su učenici, uz pomoć i podršku svojih nastavnika, priredili priredbu pod nazivom "The land down under". Kroz kreativan rad na stvaranju ovog muzičko-scenskog performansa učenici su imali priliku da upoznaju istoriju, kulturu i tradiciju nama samo geografski daleke Australije.

NJ.E. ambasadorki Australije ovo nije prvi boravak u Požarevcu, jer je prijatelj požarevačke modne kuće LUNA i dosledan borac u afirmaciji ženskog preduzetništva. Gospođa Fini je sa svojim saradnicima i ovom prilikom bila gošća Biljane Jovanović, direktorke LUNE,  i uživala u ponovnoj prilici da vođena LUNA kreativnim timom upozna put nastajanja nekih od najomiljenijih modela – od ideje do realizacije.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 11:37:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45271/ambasadorka-australije-rado-vidjen-gost-%E2%80%9Elune%E2%80%9C-i-pozarevca.html
Na Međunarodni dan maternjeg jezika: Koliko smo (ne)pismeni http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45057/na-medjunarodni-dan-maternjeg-jezika-koliko-smo-nepismeni.html Širom sveta, danas se obeležava Međunarodni dan pismenosti, proglašen od strane UNESCO-a 1965. godine. Ovaj dan se obeležava sa ciljem podizanja svesti o važnosti opismenjavanja, čitanja i kontinuiranog rada na sebi – pojedinaca i društva u celini. U Srbiji je oko 165.000 nepismenih ljudi. ]]>

U Srbiji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore svojim jezikom, a u službenoj upotrebi je 11 jezika manjina.

Oko 850.000 stanovnika, ili nešto manje od 14 odsto populacije, je bez dana škole ili sa nekoliko razreda osnovne škole. Među njima je oko 165.000 nepismenih ljudi, a nepotpunu osnovnu školu ima oko 677.000 stanovnika Srbije.

Među nepismenim odraslim stanovništvom dominiraju žene. Na svetskom nivou više od 774 miliona odraslih ljudi nepismeno, od čega gotovo 2/3 čine žene, od kojih većina živi u svega 9 zemalja.

Kada je u pitanju digitalna pismenost, u Srbiji je više od 50% stanovništva kompjuterski nepismeno.

Stručnjaci upozoravaju da naši đaci ne poznaju dovoljno gramatiku, pravopis i da im je leksički fond siromašan. Među mladima je izražena upotreba žargonizama i stranih reči, posebno anglicizama, dok ih je većina kompjuterski pismena.

Pismenost je od suštinskog značaja za iskorenjivanje siromaštva, bolesti, smanjenje smrtnosti dece, obezbeđivanja rodne ravnopravnosti, održivog razvoja, mira i demokratije i trebalo bi da je među prvim i osnovnim temama za rešavanje svake države i njene politike.

Podaci o školskoj spremi i pismenosti od značaja su za različita društveno-ekonomska, sociološka i demografska istraživanja, kao i za definisanje i realizaciju državnih strategija i politika za unapređenje obrazovnog sistema.

***

Prema definiciji Projekta međunarodne pismenosti odraslih (IALS), pismenost se definiše kao - prozna pismenost (razumevanje i korišćenje informacija dobijenih iz tekstova), dokumentaciona pismenost (informacije koje se nalaze u razlicitim formularima) i kvantitativna pismenost (razumevanje, na primer, izveštaja o stanju na računu u banci, određivanje poreza, kamata...). Takozvana nova pismenost, odnosno informatičko opismenjavanje i nove forme komunikacija, stupili su na scenu krajem 20. i početkom 21. veka.

]]>
Wed, 21 Feb 2018 10:37:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/45057/na-medjunarodni-dan-maternjeg-jezika-koliko-smo-nepismeni.html
"Srbija u Velikom ratu" stigla do Sombora http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44921/%22srbija-u-velikom-ratu%22-stigla-do-sombora.html Izložba "Srbija u Velikom ratu" Istorijskog arhiva Požarevac i Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Republike Srbije, od 16. februara do 3. marta 2018. gostuje u Somboru, u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja, povodom obeležavanja Dana Grada Sombora. ]]>

Svečano otvaranje izložbe planirano je za večeras u 19.30 časova. Auditorijumu će se obratiti Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja Sombor, dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i dr Marijana Mraović, načelnik u Vojnom arhivu Ministarstva odbrane RS, u ime grupe autora. Izložbu će otvoriti Dušanka Golubović, gradonačelnica Grada Sombora.

Organizatori gostovanja izložbe su Grad Sombor, Gradski muzej i Kulturni centar u Somboru.

Izložba je javnosti prvi put prikazana u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, jula 2014. godine, a potom i u Novom Sadu, Požarevcu, Prijepolju, Banja Luci, Vranju, Nišu, Kruševcu, Kraljevu, Valjevu, Mionici i Kragujevcu.

]]>
Sat, 17 Feb 2018 13:10:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44921/%22srbija-u-velikom-ratu%22-stigla-do-sombora.html
Radovi u vrtićima kreću u martu http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44919/radovi-u-vrticima-krecu-u-martu.html Radovi na renoviranju dečijih kupatila u požarevačkim vrtićima počinju u martu. Predškolska ustanova “Ljubica Vrebalov” potpisala je ugovor sa beogradskom građevinskom firmom “Finish deal”. Radovi će koštati nešto više od 12,7 miliona dinara bez PDV-a. ]]>

Ugovori su zaključeni. Krećemo od vrtića “Bubamara” sledećeg meseca. Reč je o radovima na rekonstrukciji sanitarnih čvorova. U aprilu se radi u „Leptiriću“, a u toku leta će se raditi u vrtiću „Neven“ kako bi se uspešno sva upisana deca zbrinula, jer ih je ukupno u ova tri vrtića 650“, rekla je u „Pulsu grada“ Marija Bajić, direktorka PU „Ljubica Vrebalov“.

Velika je stvar u pitanju popraviti situaciju sa sanitarnim čvorovima, da deca koriste pristojna kupatila. Moram da se zahvalim što smo dobili novac za to, što se negde osvestilo da su vrtići zidani 70-ih godina i da je sve staro, i koliko god se trudili da poprvaimo, bez ozbiljnih investicija to zaista ne bismo mogli. Posle par meseci odlaganja, potpisani su ugovori tako da sada čekamo mart“, objašnjava Bajić.

U prošloj godini je već urađeno mnogo toga. Od rekonstrukcije ormara niskog napona i protivpanične rasvete u objektima „Bubamara“, „Neven“, „Leptirić“ i „Majski cvet“ u Kostolcu, preko zamene stolarije u vrtićima „Bubamara“ i „Poletarac“, adaptiran je deo krova u vrtiću „Majski cvet“, zamenjena su dotrajala grejna tela u vrtiću „Leptirić“. Popravljena je ventilacija u dva vrtića u kojima kuhinje pripremaju veliku količinu hrane, radilo se na gromobranskoj instalaciji, izvođeni su molersko - farbarski radovi u „Pčelici“ i „Bambiju“.

Prilično je urađeno, ali posla uvek ima. Ustanova ima 11 vrtića, od kojih je sedam zidano 70 godina prošlog veka. Ima posla na sanitarnim čvorovima, dva krova još uvek prave problem, stolarija u dva vrtića, dvorišta koja ne izgledaju kako bismo voleli.“

Kada su dugoročniji planovi u pitanju, Bajić kaže da je jedan od priporiteta uvodjenje grejanja u vrtić „Bubamara“. „Tu se razmišlja o grejanju sistemom toplotnih pumpi. Nadamo se da će nam grad prvo odobriti sredstva za izradu projekta, a onda i za izvođenje posla.“

Ono što je izvesno za ovu godinu je uređenje dvorišta u Pčelici i Bambiju. Ugovori su potpisani i čeka se lepo vreme.

]]>
Sat, 17 Feb 2018 12:55:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44919/radovi-u-vrticima-krecu-u-martu.html
Izložba Istorijskog arhiva Požarevac na gostovanju u Paraćinu http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44913/izlozba-istorijskog-arhiva-pozarevac-na-gostovanju-u-paracinu.html Izložba filmskih plakata "Bioskop 1941-1945" Istorijskog arhiva Požarevac trenutno je na gostovanju u Paraćinu. Od 9. februara publika je može videti u Zavičajnom muzeju u ovom gradu. ]]>

Plakati sa ove izložbe govore o filmovima nemačke, mađarske, švedske i američke produkcije u navedenom periodu, a koji kao celina, ostavljaju snažan utisak o događajima i tokovima prošlosti. Kontinuitet praćenja plakata kroz vreme njihovog izdavanja, predstavlja istoriografsku priču posebnu po svojoj dinamici i profilisanim životnim temama koje čine njihov sadržaj.

Izložba je javnosti prvi put prikazana u Galeriji Trgovinskog centra u Ptuju u Republici Sloveniji aprila 2011. godine, a potom i u Požarevcu, Beogradu, Čačku i Ćupriji.

Na svečanosti otvaranja izložbe, auditorijumu su se obratili Branislav Stojanović, direktor Zavičajnog muzeja u Paraćinu, dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i koautorka izložbe i dr Dragana Miloradović, koautorka izložbe.

Izložba će biti dostupna posetiocima do 9. marta 2018. godine.

]]>
Wed, 14 Feb 2018 10:54:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44913/izlozba-istorijskog-arhiva-pozarevac-na-gostovanju-u-paracinu.html
Svetski dan radija http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44875/svetski-dan-radija.html Uprkos ubrzanom razvoju savremenih tehnologija komuniciranja, radio još uvek ostaje najrasprostranjeniji medij. Zbog toga je UNESKO 2011. godine utvrdio Svetski dan radija i to 13. februara, na dan kada je 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN. ]]>   

Radio koristi oko 95% svetskog stanovništva jer je tehnologija koju zahteva pristupačna i jednostavna, pa radio prenosi dosežu i do najudaljenijih zajednica. Prema istraživanjima, čak 75% domaćinstava u zemljama u razvoju poseduje bar jedan radio prijemnik.

Kroz dugu istoriju radija možemo naići na malo poznate činjenice o njegovom razvoju. Naime, Giljermo Markoni se smatra “ocem radija” jer je 1896. godine obavio prvi radio prenos, međutim on nije slao glas već radio signale. Prvi eksperimenti sa prenosom glasa su počeli tek posle 1900. godine.

Markoni je 1909. godine dobio Nobelovu nagradu za “doprinos u razvoju bežičnih tehnologija”.

Doprinos Nikole Tesle razvoju radija je malo poznat jer se do 1943. godine smatralo da su njegovi nacrti za dizajn radija ustvari kopija Markonijevih. Međutim, dokazano je da je on još 1892. godine napravio nacrt za prvi radio.

1922. godine u Velikoj Britaniji je uvedena radio licenca koja je koštala 50 penija. Ko nije imao ovu licencu nije mogao da sluša radio program.

Prva komercijalna radio stanica otvorena je u Holandiji, 1919. godine i njen nagli uspeh označio je početak “zlatne ere” radija. U ovom periodu su postale popularne i radio drame, poznatije pod nazivom sapunice.

Za vreme II Svetskog rata radio je bio osnovno sredstvo prenošenja vesti.

Tranzistor je počeo da se proizvodi 1954. godine, on je bio modernija, manja i mobilnija verzija radio prijemnika. Do 1980. godine počeli su da se proizvode kasetofoni i vokmeni stilizovani za slušanje muzike i pustanje kaseta.

Razvoj radija je ometen razvojem televizije, pa je radijski program morao da se prilagodi potražnji tržišta. Zbog toga danas mnogo više uspevaju tematizovane radio stanice.

Dolaskom 21. veka radio se proširio i na satelitska i internet tržišta, pa su njegovo korišćenje i uticaj još rasprostranjeniji.

]]>
Tue, 13 Feb 2018 13:59:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44875/svetski-dan-radija.html
NURDOR u akciji, pridružite se u četvrtak! http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44873/nurdor-u-akciji-pridruzite-se-u-cetvrtak%21.html U Srbiјi se svаkе gоdinе, u prоsеku, оtkriје 314 dеcе оbа pоlа uzrаstа dо 19 gоdinа sа nеkim оd оblikа mаlignе bоlеsti. Povodom 15. februara, Svetskog dana dece obolele od raka, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka - NURDOR organizuje humanitarne skupove u više od 40 gradova širom Srbije, među kojima je i Požarevac, a sa ciljem da se poveća vidljivost problema malignih oboljenja kod dece i postigne veći senzibilitet društvene zajednice za ovo pitanje. ]]>

Kао i u vеćini zеmаljа u rаzvојu, i u Srbiјi је gоtоvо dve trećine nоvооbоlеlе dеcе (63,4 odsto) uzrаstа dо 15 gоdinа. Tri grupе оbоljеnjа, i tо lеukеmiје, tumоri mоzgа i limfоmi činе nајčеšćе zаstupljеnе mаlignе bоlеsti u dеčјеm uzrаstu. Оvе tri grupе mаlignih bоlеsti činilе su gоtоvо pоlоvinu svih mаlignih bоlеsti dеčiјеg uzrаstа.

Nајčеšći rаzlоg smrtnоg ishоdа u dеčјеm uzrаstu u Srbiјi su lеukеmiје, limfоmi i tumоri mоzgа. U prоsеku svаkе gоdinе 50 dеcе uzrаstа dо 19 gоdinа izgubi bitku sа оvоm bоlеšću.

„U sklаdu sа sаvrеmеnim mеdicinskim dоstignućimа, budućа istrаživаnjа usmеrеnа u prаvcu еtiоlоgiје mаlignih tumоrа kоd dеcе оmоgućićе nе sаmо еfikаsnо sprоvоđеnjе prеvеntivnih mеrа, vеć bržu i еfikаsniјu rаnu diјаgnоstiku, primеnu stаndаrdnе tеrаpiје i sаmim timе dužе prеživljаvаnjе kоd dеcе оbоlеlе оd rаkа svudа u svеtu“, navodi se u saopštenju "Batuta".

Na procenat izlečenja kod dece između ostalog utiču i uslovi u kojima deca borave i primaju terapiju, pa je humanitarna akcija udruženja “Nurdor” usmerena i na prikupljanje sredstva za završetak izgradnje hemato-onkološkog odeljenja Dečje klinike u Nišu.

"Ove godine udruženje „Nurdor“ očekuje završetak projekta od nacionalnog značaja koji će doprineti poboljšanju uslova onkološkog lečenja dece u celom južnom regionu Srbije. Krajem prošle godine "Nurdor" je otpočeo radove na drugoj fazi projekta. Završetak radova očekuje se sredinom marta meseca 2018. godine. Treća faza projekta je opremanje objekta za koju je potrebno obezbediti još 17 miliona dinara", kaže Iva Jajčević, organizator akcije u Požarevcu.

"Centralna manifestacija planirana je za četvrtak, 15. februara na Starom korzou od 12 do 14 sati, a u 13 časova biće pušteni baloni podrške za sve mališane koji se leče i u znak sećanja na one male superheroje koji više nisu sa nama", kaže Iva i poziva sugrađane svih generacija da se pridruže, pruže podršku i isprate program koji je pripremljen za ovu priliku. Takođe, podseća da se novčana pomoć može uputiti svakog dana slanjem SMS poruke na broj 1150, čime se donira 100 dinara za završetak izgradnje hemato-onkološkog odeljenja Dečje klinike u Nišu.

Osim u Požarevcu, humanitarne akcije podrške NURDOR će organizovati i u: Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Subotici, Kraljevu, Paraćinu, Smederevu, Zrenjaninu, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Topoli, Aranđelovcu, Ivanjici, Valjevu, Ubu, Malom Zvorniku, Rekovcu, Prijepolju, Kladovu, Trsteniku, Rumi, Kikindi, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Vršcu, Pirotu, Aleksincu, Vranju, Žablju, Lebanu, Prokuplju, Novom Pazaru, Surdulici, Boru i Vrnjačkoj Banji.

]]>
Tue, 13 Feb 2018 12:50:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44873/nurdor-u-akciji-pridruzite-se-u-cetvrtak%21.html
Povećan broj obolelih http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44784/povecan-broj-obolelih.html U proteklih nedelju dana došlo je do povećanja broja obolelih od respiratornih zaraznih bolesti, a očekuje se da po povratku školske dece u kolektiv ovaj broj i dalje raste. ]]>

U Braničevskom okrugu je za nedelju dana registrovano 1011 obolelih od gripa i bolesti sličnih gripu. Najveći broj obolelih je starosti od 30 do 64 godine – 343 osobe. Iako je u Podunavskom okrugu daleko manji broj obolelih, ukupno 116, najviše ih je takođe među radno aktivnim stanovništvom, kažu u ZZJZ Požarevac.

Kada je grip u pitanju, do sada je izolovan i  potvrđen virus tipa B kod dvoje dece, uzrasta 2 i 6 godina.

Zbog povećanog broja obolelih od akutnih respiratornih infekcija i bolesti sličnih gripu i očekivanih tendencija i dalje su zabranjene posete hospitalizovanim pacijntima u Opštoj bolnici u Požarevcu, kao i u bolnicama u Smederevu i Smederevskoj Palanci.

Iz požarevačke bolnice poručuju da se o zdravstvenom stanju ležećih pacijenata mogu dobiti informacije i da im se mogu dostaviti neophodne stvari, preko osoblja, svakog dana 12 do 14 sati.

]]>
Fri, 9 Feb 2018 13:01:00 +0100 Puls grada http://www.boom93.com/program-radio/puls-grada/44784/povecan-broj-obolelih.html