Naslovna  |  Program  |  Puls grada  |  Kako do stipendije u Evropi i sredstava za projekte obrazovanja u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

20. 03. 2018.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Kako do stipendije u Evropi i sredstava za projekte obrazovanja u Srbiji

Kakve su mogućnosti za stipendiranje mobilnosti studenata i mladih, sve o bazama obrazovnih mogućnosti i stipendija, ali i Erazmus+ projektima za sektore obrazovanja i mladih saznajte u petak 23. marta u Narodnoj biblioteci “Ilija M. Petrović”.

  

“Već smo ranije pričali o tome da Biblioteka ima svoj Euteka kutak preko kog svi zainteresovani mogu da se upoznaju sa time kako funkcioniše evropska zajednica.

Erazmus + kancelarija u Srbiji u okviru Fondacije Tempus ima tri ključne tačke koje je interesuju: obrazovanje, mladi i sport. U našoj Biblioteci će biti održane dve prezentacije.

Prezentacija programa koja počinje u 12 sati namenjena je učenicima, studentima i mladima do 30 godina, a prezentacija od 14 sati je za zaposlene u ustanovama, školama i organizacijama. Obe prezentacije će biti održane u Sali Biblioteke na spratu. Nije potrebno nikakvo prijavljivanje, prezentacij esu otvorene za sve zainteresovane”, kaže Vera Zarić Mitrović, direktorka Narodne biblioteke “Ilija M. Petrović”.

Prezentacija o mogućnostima za mobilnost studenata i mladih je namenjena pre svega studentima, kao i učenicima i mladima. Cilj prezentacije je informisanje i razgovor o mogućnostima za učešće u Erazmus+ stipendiranim studentskim razmenama na svim nivoima studija, kao i celokupnim master studijama, u 33 evropske zemlje. Obuhvaćene su i mogućnosti za mobilnost mladih do 30 godina, bez obzira da li studiraju ili ne, u vidu omladinskih razmena i volontiranja u inostranstvu. Takođe, biće predstavljen i Srednjeevropski program univerzitetske razmene (CEEPUS).

Druga prezentacja je namenjena zaposlenima u predškolskim ustanovama i osnovnim i srednjim školama (vaspitačima, učiteljima, nastavnicima, stručnim saradnicima, direktorima…), kao i predstavnicima omladinskih organizacija. Zamišljena je kao informisanje i razgovor o projektima saradnje tih ustanova i organizacija sa partnerskim iz evropskih zemalja kroz program Erazmus+ i sadrži sledeće segmente:

  • Predstavljanje vrsta projekata, uključujući finansirane mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja iz Srbije u evropske zemlje radi profesionalnog usavršavanja, kao i strateških partnerstava ustanova iz Srbije i Evrope zarad zajedničkog razvoja, razmene i primene dobrih praksi
  • Predstavljanje konkursa, uslova učešća i procedure prijavljivanja projekata
  • Aktivnosti podrške Fondacije Tempus u procesu prijave Erazmus+ projekata
  • Predstavljanje drugih mogućnosti za saradnju kroz Erazmus+ platforma

O programu

Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti:    obrazovanje, mladi i sport.

U najširem smislu, program Erazmus+ u oblasti obrazovanja ima sledeće prioritete:

  •  unaprediti i podržati razvoj svih nivoa obrazovanja,
  •  ojačati veze između formalnog, neformalnog i informalnog učenja,
  •  osnažiti vezu obrazovanja sa svetom rada,
  •  stvoriti dodatne vrednosti za evropski prostor obrazovanja,
  •  povezati zemlje članice u definisanju obrazovnih politika.

U fokusu programa Erazmus+ je jačanje potencijala mladih za aktivno učešće u građanskom društvu, razvoj liderskih veština, solidarnosti i razumevanja između kultura.

U oblasti sporta, prioritet su saradnja i umrežavanje sportskih organizacija i podrška projektima koji mogu indirektno da doprinesu ublažavanju društvenih i ekonomskih aspekata fizičke neaktivnosti.

Erazmus+ promoviše priznavanje i vrednovanje stečenih kvalifikacija u obrazovanju, otvoreni pristup obrazovnim materijalima, dokumentima i medijskim sadržajima koji nastaju u finansiranim projektima i šire, kao i međunarodnu dimenziju aktivnosti, višejezičnost, jednakopravnost i inkluzivni pristup obrazovanju.

Erazmus+ će trajati u periodu od 2014. do 2020. godine. Ukupna sredstva namenjena programu za ceo period iznose 14,7 milijardi evra.

Više o programu na erasmusplus.rs

Nema komentara.

Ostavi komentar