Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

15. 03. 2018.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Nova sezona, stari problemi

Zavod za javno zdravlje u Požarevcu počeo je merenje koncentracije polena alergenih biljaka u vazduhu u Požarevcu i okolini u pojasu od 25km. Građani bi trebalo da mogu da se na nedeljnom nivou na sajtu ustanove informišu o koncentraciji polena. Trenutno, podaci kasne nedelju dana.

Visoke temperature su izmamile biljni svet i u vazduhu su već u februaru zabeležene koncentracije polena pojednih alergenih vrsta.

Prema poslednje objavljenom izveštaju, u vazduhu Požarevca prisutan je polen breze, jasena, vrbe, jove, leske, hrasta, topole, tuje i čempresa. Od ovih vrsta izrazito jak je alergeni polen brez, ali su to još uvek niske koncentracije koje ne ugrožavaju zdravlje.

U narednom periodu se očekuje porast koncentracije polena, ali bi on mogao da bude odložen novim hladnim talasom koji stiže tokom vikenda.

                                                                           *   *   *

Zavod za javno zdravlje u Požarevcu od 2006. godine sprovodi merenje koncentracije polena u vazduhu Požarevca i okoline.

U Srbiji se koncentracije alergena prate na 26 mernih stanica. Ove godine merenje je započeto 29. januara, a informacije sa stanica za monitoring značajne su da bi osetljive osobe na vreme počele sa terapijom.

Nema komentara.

Ostavi komentar