Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

13. 02. 2018.

Izvor: "Puls grada", Portal Mladi

Svetski dan radija

Uprkos ubrzanom razvoju savremenih tehnologija komuniciranja, radio još uvek ostaje najrasprostranjeniji medij. Zbog toga je UNESKO 2011. godine utvrdio Svetski dan radija i to 13. februara, na dan kada je 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN.

  

Radio koristi oko 95% svetskog stanovništva jer je tehnologija koju zahteva pristupačna i jednostavna, pa radio prenosi dosežu i do najudaljenijih zajednica. Prema istraživanjima, čak 75% domaćinstava u zemljama u razvoju poseduje bar jedan radio prijemnik.

Kroz dugu istoriju radija možemo naići na malo poznate činjenice o njegovom razvoju. Naime, Giljermo Markoni se smatra “ocem radija” jer je 1896. godine obavio prvi radio prenos, međutim on nije slao glas već radio signale. Prvi eksperimenti sa prenosom glasa su počeli tek posle 1900. godine.

Markoni je 1909. godine dobio Nobelovu nagradu za “doprinos u razvoju bežičnih tehnologija”.

Doprinos Nikole Tesle razvoju radija je malo poznat jer se do 1943. godine smatralo da su njegovi nacrti za dizajn radija ustvari kopija Markonijevih. Međutim, dokazano je da je on još 1892. godine napravio nacrt za prvi radio.

1922. godine u Velikoj Britaniji je uvedena radio licenca koja je koštala 50 penija. Ko nije imao ovu licencu nije mogao da sluša radio program.

Prva komercijalna radio stanica otvorena je u Holandiji, 1919. godine i njen nagli uspeh označio je početak “zlatne ere” radija. U ovom periodu su postale popularne i radio drame, poznatije pod nazivom sapunice.

Za vreme II Svetskog rata radio je bio osnovno sredstvo prenošenja vesti.

Tranzistor je počeo da se proizvodi 1954. godine, on je bio modernija, manja i mobilnija verzija radio prijemnika. Do 1980. godine počeli su da se proizvode kasetofoni i vokmeni stilizovani za slušanje muzike i pustanje kaseta.

Razvoj radija je ometen razvojem televizije, pa je radijski program morao da se prilagodi potražnji tržišta. Zbog toga danas mnogo više uspevaju tematizovane radio stanice.

Dolaskom 21. veka radio se proširio i na satelitska i internet tržišta, pa su njegovo korišćenje i uticaj još rasprostranjeniji.

uto

13.02.

2018.

A.Stefanović [neregistrovani] u 17:05

Miškec

Kad je već danas dan radija,red je da spomenemo Novicu Mišića-Miškeca.Malo njih zna koliko je Miškec bio zaslužan za rad i razvoj tehnike Radio Požarevca.

Odgovori

Ostavi komentar