Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

31. 01. 2018.

Izvor: ZZJZ Požarevac

Ugasi cigaretu! Ne guši ljude oko sebe!

U Srbiji se prema Kalendaru javnog zdravlja, već duže od 20 godina, svakog 31. januara obeležava Nacionalni dan bez duvana. Ove godine, Nacionalni dan bez duvana se obeležava pod sloganom „Odrasli puše i mene guše” naglašavajući opasnosti kojima su mladi izloženi udisanjem duvanskog dima iz okruženja.

Duvan je pretnja za svaku osobu, bez obzira na pol, starost, rasu, kulturni ili obrazovni nivo. On dovodi do patnje, bolesti i smrti, i osiromašuje porodice. Upotreba duvana ima ogromnu cenu za nacionalnu ekonomiju zbog porasta troškova za zdravstvenu zaštitu i smanjenja produktivnosti rada. On pojačava nejednakost u zdravlju i pogoršava siromaštvo, jer najsiromašniji ljudi troše manje na osnovne potrebe kao što je hrana, obrazovanje i zdravstvena zaštita.

Izloženost duvanskom dimu uzrokuje brojne ozbiljne bolesti, kao što su rak pluća, infarkt miokarda, moždani udar, srčana smrt, nastanak i pogoršanje astme i drugih oboljenja disajnih organa.

Deca izložena duvanskom dimu češće obolevaju od akutnih i hroničnih upala donjih respiratornih puteva, infekcija srednjeg uha i imaju češće astmatične napade koji su jačeg intenziteta. Izloženost duvanskom dimu predstavlja profesionalni rizik za ugostiteljske radnike kome su oni izloženi u radnom vremenu, te je i njima potrebno obezbediti zdravu i bezbednu radnu sredinu.

Ne postoji bezbedan nivo izlaganja duvanskom dimu, pa efikasna zaštita podrazumeva potpunu eliminaciju duvanskog dima iz svakog zatvorenog javnog i radnog prostora, jer samo okruženje 100% bez duvanskog dima može da zaštiti ljude od štetnog dejstva sastojaka duvanskog dima.

Zaštita stanovništva od izloženosti duvanskom dimu usvajanjem i primenom zakona je jedna od mera kontrole duvana predviđena Okvirnom konvencijom o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije. Srbija je ovu konvenciju ratifikovala 2006. godine.

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu je u Srbiji na snazi od 2010. godine (Službeni glasniuk RS 30/2010). Ovaj zakon zabranjuje pušenje na radnim i javnim mestima i u javnom prevozu, dok je za ugostiteljske objekte previđen izuzetak za celi ugostiteljski sektor koji omogućava pušenje u ugostiteljskim objektima.

Zavod za javno zdravlje Požarevac, poštujući Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, podržava kampanju povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima i u saradnji sa svim zdravstvenim ustanovama Braničevskog i Podunavskog okruga koordinira i sprovodi zdravstveno vaspitne aktivnosti.

Volonteri Crvenog krsta u Požaevcu danas su prolaznicima u centru garda delili ekukativni materijal iz oblasti svih zdravstveno – preventivnih aktivnosti koje realizuju, a svaki prolaznik je u zamenu za polomljenu cigaretu dobio jabuku sa porukom da izabere zdrave navike umesto cigareta.

Učesnici ove manifestacije su Savet za rodnu ravnopravnost Grada Požarevca, Zavod za javno zdravlje Požarevac, Medicinska škola i Crveni krst Požarevac.

Aktivnosti koje se realizuju u okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana 2018. godine, imaju za cilj da još jednom skrenu pažnju donosiocima odluka, stručnoj javnosti i stanovništvu na značaj potpune zabrane pušenja u zatvorenom prostoru, bez izuzetaka.

čet

01.02.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 12:07

Re: Nemoguce

Tolika priznanja

Odgovori
sre

31.01.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 14:06

zakon

dodjite da vidite u TEKO B da vidite kako se krsi zakon o pusenju.Doveden si u situaciju "ako ti se ne svidja idi"!.Samo se postuje kada neka inspekcija treba da prodje zbog silnih sertifikata

Odgovori

Ostavi komentar