Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

05. 01. 2018.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Požarevački tim na festivalu u Moskvi

U petak, 12. januara u Moskvi će biti održan 8. međunarodni Omladinski gastronomski festival “Obnavljamo tradicije. Božić”. U takmičarskom delu festivala učestvuje i ekipa iz Požarevca.

Festival u Beloj sali kompleksa Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi  oganizuju Sveto-Danilov patrijaršijski i Centar obnove tradicija.

Festival se organizuje na Božić i Vaskrs. Na Festivalu ambasade različitih zemalja pokazuju prazničnu trpezu, koja je dekorisana u duhu narodne tradicije. Istovremeno se organizuje takmičenje, na kom se učenici kulinarskih škola iz Rusije, Srbije, Bugarske, Rumunije, Republike Srpske i drugih zemalja takmiče u spremanju prazničnih jela i serviranju trpeze.

Cilj festivala je obnavljanje i čuvanje kulturnih i kulinarskih prazničnih tradicija, a takođe i poboljšanje profesionalnih veština učenika profesionalnih škola i mladih specijalista u oblasti kulture hranjenja i gostoprimstva u okviru tradicija pravoslavne trpeze.

Takmičarski deo Festivala ima četiri kategorije: božićno hladno predjelo od živine, svetsko božićno pecivo, božićno hladno predjelo od rečne ribe, dekorisanje božićne trpeze. Svaku kategoriju ocenjuje poseban profesionalni žiri.

Prvi put u takmičarskom delu Festivala će učestvovati ekipa iz Srbije. Iz Požarevaca dolaze profesor kuvarstva i praktične nastave Ekonomsko-Trgovinske škole Nikola Radišić sa svojim učenicima Srećkom Predićem i Petrom Mišićem. Osim u takmičarskom delu Festivala, naša ekipa će 15. januara učestvovati na konferenciji "Oblici međunarodne saradnje u stručnom obrazovanju".

Dobio sam poziv od organizatora Festivala na lično ime, što me lično iznenadilo i osećaj je bio neverovatan. Znate, prvi put na međunarodno takmičenje, ja kao profesor, a potom i deca iz kulinarske struke”, kaže Nikola Radišić i dodaje da će ovo biti i njegovo prvo takmičenje van Srbije: “Nisam imao prilike ranije da idem na međunarodne festivale, iako sam radio preko granice”. O pripremama za festival kaže: ”Počeli smo najpre da tragamo za autentičnim lokalnim specijalitetima, a onda da vežbamo njihovo pripremanje. Moji učenici, Petar i Srećko, i ja radimo na tome da se pokažemo u najboljem svetlu i predstavimo naš kraj i zemlju”.

Radišić kaže da od učešća na Festivalu u Moskvi očekuje jedno lepo iskustvo, druženje, upoznavanje novih ljudi i razmenu iskustava u oblasti gastronomije, života i kulture.

Podršku Festivalu daju Departament za nacionalnu politiku i regionalne odnose grada Moskve, Privredna komora Ruske Federacije, Međunarodni savez javnih udruženja “Rusko udruženje za međunarodnu saradnju”, Ambasade pravoslavnih zemalja i dr.

Pobednicima Festivala “Obnavljamo tradicije. Božić” biće uručene medalje, diplome i nagrade.

Nema komentara.

Ostavi komentar