Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

07. 12. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Ekspertinejdžeri iz Požarevca na 11. Festivalu nauke

Ekipa učenika V3 Osnovne škole “Kralj Aleksandar I” iz Požarevca imaće svoj štand u Hali 9 na predstojećem Festivalu nauke koji se 11. put odžava na Beogradskom sajmu od 14. do 17. decembra. Oni će se predstaviti projektom pod nazivom “Tamo gde nastaje filmska magija”. “Veliko mi je zadovoljstvo da su organizatori prepoznali potencijal u našim đacima, “ rekla je u “Pulsu grada”, pomoćnik direktora škole i njihova nekadašnja učiteljica Nataša Nikolić Gajić.

Prijavili smo se sa više tema, ali su organizatori odabrali ono što do sada nisu imali na Festivalu, a to je snimanje i montaža filma, iz oblasti tehnike i tehnologije. Ovo je na neki način nagrada za dugogodišnji trud učitelja, nastavnika i dece”.

Tim “ekspertinejdžera” predstavlja Pavle Gardašević, koji je do sada snimio i montirao sedam obrazovnih filmova . Uz  njega će ovog puta na Festovalu nauke u timu biti njegovi drugari iz odeljenja Jakša Radoičić, Nevena Mitić i Bogdan Stanković, kao i nastavnici Vesna Pokimica i Nataša Nikolić Gajić.

Do štanda na Festivalu nauke trebalo je mnogo rada, ali bez cilja da baš ovde stignemo. Počeli smo da se bavimo ovom temom u II razredu, kada je izašao konkurs za prvi Dečiji kongres. Tema je bila “Moj hobi” i kada sam đake pitala šta je njihov hobi, Pavle je rekao “ja volim da montiram filmove” i snimio je taj prvi film, koji smo poslali na konkurs. To je bilo jako lepo prihvaćeno, otišli smo na Kongres, predstavili stvaralaštvo i tako je to počelo. Već za svaki sledeći mini projekat koji smo radili u učionici kad god je bilo prilike i mogućnosti da se snimi obrazovni film, Pavle je dobijao takav zadatak. Uključivali smo sve učenike u rad, a on je i montirao, i razvijao se u tom smislu, tako da je jako napredovao u međuvremenu, a sada već ima svoju grupu drugara koji zajedno sa njim počinju da se bave ovom temom.

Filmove smo snimali iz različitih oblasti. Imamo obrazovne filmove o onome što radimo na času, ali i filmove koje snimamo o nečemu što se ne radi na času ali se filmom prezentuje na času  i odatle učimo. Takođe smo uradili i prikazali  film “Naša Irena”, koji pokazuje da smo mi svi zajedno i da nas različitosti spajaju. Naša drugarica Irena, devojčica iz ovog odeljenja, ima ugrađen koherentni implant, pre kog do treće godine života nije mogla da čuje, a sada ide u redovnu školu, sasvim savladava gradivo, druži se , potpuno je prihvaćena i mi smo, cello  odeljenje I ja sa njima, imali potrebu da pokažemo to. Taj film je naišao na jedno veliko odobravanje u prosvetnoj javnosti vezano za inkluzivno obrazovanje”, objašnjava Nikolić Gajić.

Bez sumnje su interesovanja i talenti važni, ali i umeće učitelja da ih prepozna i volja da im pomogne da se razviju. “Jako je važno prepoznati kod dece njihove najjače strane i njihova interesovanja u tom trenutku i samo malo ih povući na gore i deca idu sama, a mi ih negde pratimo i usmeravamo kako to treba da ide”,  zaključuje Nikolić Gajić.

Nema komentara.

Ostavi komentar