Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

07. 12. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

10. put nagrađene najbolje kulinarke

Kolo srpskih sestara Požarevac ove godine pod sloganom „Godine dobrote“ obeležava 112 godina od osnivanja i četvrt veka od obnavljanja rada. Nizu aktivnosti obeležavanja jubileja požarevačke podružnice, jedinog autentičnog dobrotvornog i kulturno-prosvetnog udruženja žena, dodato je i organizovanje jubilarne manifestacije „Stiška posna trpeza“.

  

"Svrha organizovanja “Stiške posne trpeze”, koja se priređuje svake prve subote u Božićnom postu je da se skrene pažnja na sam značaj Božićnog posta, ali i da animiramo dobrotvore koji će pomoći štićenicima Kola srpskih sestara i, kao najvažnije, da okupimo udruženja, prijatelje i saradnike ne bi li se humana porodica Kola srpskih sestara širila”, ističe Jasmina Živković, predsednica požarevačke podružnice. “Kroz realizaciju Manifestacije, posebno se trudimo da negujemo, ne samo tradiciju već i takmičarski duh kao i umeće i veštine koje učesnice poseduju.”

Ove godine „Stiška posna trpeza“ je okupila 16 izlagača, a učesnici su u najvećem broju bila udruženja žena sa područja Stiga i Pomoravlja, koja neguju tradiciju pripremanja posnih jela, ali je među takmičarima bilo i ugostiteljskih preduzeća, škola i pojedinaca.

  

Jubilarna „Stiška posna trpeza“ još jednom je prikazala obilje raznovrsnih tradicionalnih specijaliteta. Najbolji su nagrađeni, a ovom priliko su prikupljena i sredstva koja će biti usmerena za kupovinu školskog pribora i udžbenika najsiromašnijim učenicima požarevačkih osnovnih škola, kao i za pomoć jednoj izbegličkoj porodici.

Kolo srpskih sestara u Požarevcu u velikoj meri ima podršku lokalne samouprave, koja je projektnim sredstvima namenjenim nevladinim organizacijama pomaže realizaciju ove manifestacije.

Žiri desete „Stiške posne trpeze“ činili su Danica Đokić, etnolog, Davorin Živković, vlasnik restorana „Vitez“ i Dragana Grozdanić, profesor Ekonomske škole u Požarevcu.

Treće mesto u kategoriji najlepše aranžirane posne stiške trpeze pripalo je Udruženju žena „Homoljski vez“ iz Osipaonice, drugo Udruženju „Topolovčanke“, dok je pobednik kategorije Udruženje žena „Georgine“ iz Kobilja.

  

Nema komentara.

Ostavi komentar