Naslovna  |  Program  |  Puls grada  |  Problem diskriminacije i vršnjačkog nasilja kroz predstavu "Imam samo jednu kožu"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

04. 12. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Problem diskriminacije i vršnjačkog nasilja kroz predstavu "Imam samo jednu kožu"

U okviru projekta "Imam samo jednu kožu!", koji realizuje udruženje Urban stream, uz podršku Grada Požarevca, u utorak će biti održan okrugli sto pod nazivom "Važnost međusektorske saradnje i primeri dobre prakse na prevenciji diskriminacije i vršnjačkog nasilja među decom i mladima", u Konferencijskoj sali Centra za kulturu od 13 sati. Predstava “IMAM SAMO JEDNU KOŽU!” biće izvedena u Maloj sali Centra za kulturu istog dana od 18.30 sati.

“Od početka osnivanja udruženje Urban Stream za jednu od prioritetnih oblasti delovanja ima aktivizam i volonterizam mladih. U toj oblasti delovanja kreira različite programe i projekte za mlade, gde oni učestvuju od osmišljavanja, preko realizacije, promotivnih aktivnosti, saradnje sa institucijama, do završnih, kao što je predstava „Imam samo jednu kožu!“, istoimenog projekta, koji se ralizuje uz podršku Grada Požarevca”, kaže Anđela Ivanović, saradnik na projektu.

U predstavi igraju srednjoškolci i učenici sedmog i osmog razreda osnovnih škola. Predstava okuplja različite generacije volontera, koji su uz podršku nastavnika Slobodana Jotića i Miroslava Milutinovića kreirali delo, koje govori o odnosima između vršnjaka u modernom dobu. Na celokupnom projektu je angažovano preko 35 volontera, učenika svih osnovnih i srednjih škola iz Požarevca i Kostolca.

 “U predstavi smo pokušali da problematizujemo diskriminaciju kao poslednju stanicu na putu neprihvatanja kojim prolazi mlado biće. U predstavi učestvuju učenici srednjih škola i Osnovne škole „Sveti Sava“, kažeStefan Milanović, jedan od glumaca u predstavi.

U okviru projekta prevencije diskriminacije i vršnjačkog nasilja realizuje se i okrugli sto pod nazivom „Važnost međusektorske saradnje na prevenciju diskriminacije i vršnjačkog nasilja među decom i mladima “. On okuplja sve relevantne aktere omladinske politike na lokalnom nivou u oblasti zaštite i sigurnosti dece i mladih, ravnopravnosti, diskriminacije i ljudskih prava, kao i stručnjake u navedenim oblastima.

Cilj događaja je predstavljanje rezultata istraživanja na navedene teme koje je udruženje Urban Stream sprovelo u okviru projekta „Imam samo jednu kožu“, a treba da pokaže realno stanje među mladima u  bezbednosnim rizicima, pretnjama i njihovo ponašanje, navike i stavove vezane za diskriminaciju, nasilje i vršnjačko nasilje. Cilja je takođe i razmena iskustava i primera dobre prakse među stručnim licima i timovima za bezbednost osnovnih i srednjih škola na teritoriji Grada Požarevca i Kostolca.

Svake godine se 5. decembra širom sveta obeležava Međunarodni dan volontera. Ustanovila ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija  1985. godine, kao podsećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program UN za volontere.

Volonterizam se najviše promoviše u organizacijama civilnih društava, udruženjima mladih i za mlade. Pored toga što znaju da rade za dobrobit drugih, pojedinca, grupe ili zajednice, mladi volonteri imaju mogućnost da  dobiju nova iskustva, znanja i veštine i da ostvare nova prijateljstva i poznanstva, kao i da iskoriste mogućnost usavršavanja u odrđenoj oblasti, ličnog i socijalnog osnaživanja.

uto

05.12.

2017.

Go?a [neregistrovani] u 18:21

android

Andjela je budu?nost na?eg grada. Devojka je odli?na. Zapamtite je.

Odgovori

Ostavi komentar