Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

30. 11. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Uručene Povelje kulture za 2017. godinu

U Svečanom salonu gradskog zdanja danas su uručene Povelje kulture za 2017. godinu. O dobitnicima je odlučivao petočlani žiri, a dolaze iz različitih profesionalnih sfera.

Dobitnici nagrade Povelja kulture za 2017. godinu su Draško Grujić, prosvetni savetnik, Zoran Živković, glumac – amater, Ivan Jovanović, koreograf, Jelena Rakić, profesor muzičke culture, i Snežana Milošević, magistar ekonomije.

Predsedništvo Kulturno-prosvetne zajednice Grada Požarevca usvojilo je predlog Komisije, čiji su članovi Nikola Topo, predsednik KUD „Kostolac“, Vera Zarić Mitrović, direktor Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu, Violeta Tomić, istoričar umetnosti, kustos galerije Milena Pavlović Barili, Dragana Kostić Milutinović, pomoćnik direktora Muzičke škole„Stevan Mokranjac“ i Svetlana Herman, profesor srpskog jezika i književnosti u penziji.

Nagrade su uručili predsednica KPZ Požarevac Danijela Žukovski i član Gradskog veća za kulturu, medije i nevladine organizacije. Dejan Krstić

O B R A Z L O Ž E Nj E

Draško Grujić,  rođen je u Požarevcu 1972. godine. Nastavnik razredne nastave, koji već deceniju i po radi kao prosvetni savetnik u Školskoj upravi Požarevac. U kulturnom i prosvetnom životu Požarevca  prisutan je dugo. Godine 1996.bio  je jedan od pokretača „Književnog kluba“, a 1998. aktivno učestvuje u obnavljanju Društva učitelja. Od 2001. godine, prvo kao član, a od 2006. godine i kao predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Požarevca, pruža veliki doprinos, kako regulisanju pravnog statusa KPZ, tako i oživljavanju manifestacija u organizaciji KPZ. Kao član KPZ učestvovao je i u pokretanju časopisa za kulturu i obrazovanje „Pogled“, kao član uređivačkog kolegijuma i kolumnista. Jedan je od osnivača književnog kluba Braničevo,2013. godine. Učestvovao je u formiranju umetničkog kluba „Bulevar“, osnivač je Udruženja građana „Sunce“, koje ima za cilj da mladima približi kulturu sporta i  svet umetnosti kao i da  deci lošijeg imovinskog stanja obezbedi besplatno bavljenje sportom i umetnošću. Član je  predsedništva Udruženja potomaka oslobodilačkih ratova od 1912.-1920. Pored stručnih i naučnih radova,  priručnika za praćenje nastave u obrazovnim profilima u statusu ogleda, kao koautor, autor je i realizator brojnih predavanja, seminara.  Pisao je i recenzije za zbirke poezije, zbirke drama za decu. Autor je  brojnih članaka koji su se odnosili na društvena zbivanja,  prosvetnu struku i kulturu u štampanim i elektronskim časopisima.

Zoran  Živković je rođen  1956. godine  u Požarevcu. Osnovnu i srednju školu (Gimnaziju) je završio u Požarevcu, gde i danas živi. Zaposlen je u Javnom komunalnom preduzeću. Pored  redovnog rada, veoma rano je iskazao interesovanje i ljubav prema dramskom amaterizmu. Stoga je davne 1979. godine postao član požarevačkog amaterskog pozorišta i ostao zaljubljenik u pozorišni život do danas. U periodu do 1991.godine, bio je član amaterskog pozorišnog ansambla. Kao član amaterskog dramskog pozorišta „Milivoje Živanović“,  u periodu od 2007. godine igrao je i  u mnogim predstavama.  Sve predstave u kojima je igrao doživele su više izvođenja, dok je predstava Kidaj od svoje žene, u kojoj je igrao glavnu mušku ulogu (Požarevačko amatersko pozorište) doživela  više od 25 izvođenja, što predstavlja  možda naigraniju predstavu u posleratnoj istoriji ovog pozorišta.Član je i amaterskog ansambla dečje pozorišne scene u Požarevcu. Od 1991. godine je veoma aktivan i na sceni Amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“ u Malom Crniću.U više navrata je glumio u predstavama amaterskog pozorišta „Kastelum“ u Kostolcu. Za glavne kao i sporedne uloge, više puta je nagrađivan. Ljubav prema pozorištu Zoran Živković neguje više od 35 godina, a svojim aktivnim učešćem u amaterskom dramskom životu grada Požarevca postao je jedan od značajnih nosilaca kulturnih dešavanja, promotera dramskog amaterizma i pozorišne umetnosti, u gradu u kome je „Pozorište počelo život poodavno“.

Ivan Jovanović, rođen je 1987. godine u Požarevcu, a stalno je nastanjen u Kostolcu. Srednju školu je završio u Požarevcu. Od najranije mladosti je počeo da se interesuje i bavi srpskim folklorom i nasleđem, tako da je prošao, kao igrač, sve selekcije dečijih ansambala, a kao član Prvog igračkog ansambla od 2003. Godine odigrao je 754 koncerata. U toj ulozi, kao solista, uspešno je predstavljao, kao član folklornog ansambla KUD-a „Kostolac“ i gradove Kostolac i Požarevac, na preko 50 internacionalnih festival folklore održanih u mnogim zemljama Evrope. Paralelno sa aktivnostima i obavezama u Prvom igračkom ansamblu 2005. Počeo je kao umetnički rukovodilac, da stručno radi na obučavanju mlađih igrača – članova dečijih ansambala. Svojim uspešnim koreografijama doprineo je osvajanju mnogih vrednih nagrada i priznanja na Smotrama dečijeg folklornog stvaralaštva u Kraljevu, Valjevu, Velikom Gradištu, Šapcu. Pored učestvovanja na Smotrama, ostali su zapaženi nastupi na mnogobrojnim gostovanjima, kao i uspešne turneje na Internacionalnim festivalima folklora u Turskoj i Bugarskoj. Ivan Jovanović poseduje licencu koreografa Udruženja koreografa narodnih igara Srbije iz Beograda, čime opravdava svoj stručni rad u oblasti folklornih igara. Prestankom aktivnog igranja u Prvom folklornom ansamblu, Ivan je nastavio svoju aktivnost u velikom narodnom orkestru KUD-a „Kostolac“ kao veoma uspešan svirač na goču. Njegov doprinos kulturi je u afirmaciji i razvoju amaterizma i usmeravanju mladih da vole i poštuju srpsku kulturnu tradiciju.

Jelena Rakić je rođena 1979.godine u Požarevcu. Tokom školovanja je stekla brojne nagrade i priznanja kako u vokalnom, tako i u instrumentalnom interpretiranju. Veliko iskustvo u horskom a kapela muziciranju stekla je sa gradskim ženskim horom „Barili". Diplomirala je  FMU u Beogradu, u klasi Prof. Miloja Nikolića. Rukovodi mešovitim crkvenim horom „Braničevo", a dugo godina bila je dirigent hora pri sabornom hramu„Sveti arhangeli Mihail I Gavrilo" u Požarevcu. Kao profesor muzičke umetnosti i kulture u srednjim stručnim školama, radi na razvijanju kognitivnih, afektivnih, socijalnih i psihofizičkih ciljeva učenja predmeta. Pored nastave, neguje tradiciju horskog pevanja, kako u vokalnoj tako i u vokalno-instrumentalnoj muzici, baveći se osim umetničkih, i organizacionim, tehničkim radom sa horovima,  gde veliku pažnju posvećuje spoju teksta i muzike, artikulaciji, dikciji kao i sveukupnom scenskom nastupu i ekspresiji istog. Sa školskim horom osvojila je nekoliko nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima.  Član je hora Odjek pri Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“

Snežana Milošević, magistar ekonomije, predsednik ULS „Đura Jakšić“, Požarevac; predsednik Udruženja građana srpsko-grčkog prijateljstva „MOST“ za Braničevski okrug; predsednik udruženja „Cuba Libre“; predsednik Udruženja građana srpsko-ruskog prijateljstva „Anđeli“ za Braničevski okrug; predsednik predstavništva nemačkog kluba Focus – Europa- East – Europa. Snežana Milošević je organizator međunarodnih likovnih simpozijuma. Od 2005. Godine okuplja ljubitelje umetnosti, ali i same umetnike iz čitave Srbije, ali i sveta. Na taj način promoviše Srbiju i grad Požarevac. Smatra da je njena misija promocija i afirmacija kulture. Organizator je internacionalnih simpozijuma i kolonija, koje likovni umetnici procenjuju kao veoma značajne. Takođe, pruža podršku školama kroz organizaciju likovnih kolonija za učenika. Kroz likovne kolonije i simpozijume koje je inicirala prošla su  šest stotina osamdeset dva umetnika iz čitavog sveta. Među tim umetnicima je veliki broj značajnih imena iz sveta likovne umetnosti. Dela koja nastaju u okviru rada kolonija krase zidove ustanova u gradu.

čet

30.11.

2017.

rem [neregistrovani] u 23:56

android

I kodex je kultura.

Odgovori
čet

30.11.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 22:23

magacionerski kriterijumi

Pa ovi nagradjeni nemaju ni jedno licno umetnicko delo.

Odgovori

Ostavi komentar