Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

29. 11. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Predavanje o Andriću, u godini njegovog jubileja

Obeležavanju jubileja od rođenja jedinog srpskog nobelovca, Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović” u Požarevcu doprinosi predavanjem „Citati Andrića u novom veku kulturno-istorijski značaj velikog pisca“

Ove godine se obeležava 125 godina od rođenja  Andrića. "Jubilej je prilika da pažljivije posmatramo i tumačimo njegove knjige, da ih imamo u što više dobro priređenih izdanja, da se povećava broj istraživača u SANU, Muzeju i Zadužbini, gde je piščeva zaostavština, da poštujemo njegovu oporuku”, rekao je ranije književnik i akademik Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora Andrićeve zadužbine.

Ivo Andrić je imao samo 34 godine kada je na predlog Slobodana Jovanovića i Bogdana Popovića postao član Srpske kraljevske akademije. U SANU je delovao skoro pola veka. Zahvaljujući velikoj epskoj sili koju je posedovao u literarnom izražavanju veoma uspešno je opisivao teme iz istorije svoje zemlje i sudbine ljudi iz svoga područja. Snaga talenta je Andrića predodredila za dobitnika Nobelove nagrade za književnost, 1961.godine.

Predavanje "Citati Andrića u novom veku kulturno-istorijski značaj velikog pisca“ večeras u sali na sprati biblioteke od 19 sati održaće profesor dr Aleksandar Jerkov, književni kritičar, antologičar, teoretičar i istoričar književnosti, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i direktor Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković".

Nema komentara.

Ostavi komentar