Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

27. 11. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Završeni radovi u Biblioteci

Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ sija novim sjajem. Posle nekoliko nedelja završeni su radovi na adaptaciji, a sada je i prostor drugačije organizovan.

Radovi su počeli krajem oktobra, kada je najavljeno daa biblioteka neće raditi sa korisnicima samo tri dana. Mđutim radovi su završeni a abiblioteka otvorena u drugoj polovini novembra.

Na početku smo mislili da će posao biti brzo završen i biblioteka otvorena za naše korisnike u kratkom periodu, ali tek kada krenete sa tim radovima vidite koliko je tu posla. To je fond od nekih 200 hiljada knjiga koje treba izmestiti da bi izvođači radova mogli da pristupe poslu“, kaže direktorka biblioteke Vera Zarić Mitrović. „Sve prostorije u biblioteci su okrečene. Podovi su zamenjeni, postavljen je laminta svugde osim u hodnicima, gde su pločice iz vremena zidanja zgrade Načelstva, koje jednostavno  nesmemo dirati.“

Odeljenje je za mlade je rpeseljeno u novi prostor. „Izmestili smo odeljenje za mlade i ono je sada dobilo novi veći pristor na radost svih korisnika ovog odeljenja od 15 do 25 godina, koji su prethodnom prostoru zamerali što je mnogo skučen  a njihova frekvencija je velika. Oni su sada sada dobili jedan lep svetao prostor , a biblioteka je u tom donjem delu gde je bilo odeljenje za mlade dobila jednu divnu  čitaonicu  gde je mir i gde studenti mogu da uče. Inače, osim što svako odeljenje ima svoj čitaonički pristor i internet čitaonice, podsećam da imamo i čitaonicu za slepa i slabovida lica“, kaže zarić Mitrović.

Ona dodaje da je namera da se u narednom periodu završi adaptacija podrumskih prostorija. „Imamo taj veliki prostor i vidimo da je osnivač raspoložen da njegova adaptacija bude privedena kraju i da bude osposobljen za potrebe biblioteke i građanstva, jer bi to bio divan prostor kojim bi biblioteka dobila prostorije depoa, izložbenog prostora  i za različite aktivnosti. To je veliki posao, treba prvo vlagu saniorati, što nije ni lako ni brzo izvodljivo. Tek onda se može pristupiti drugim radovima. Tu je već izvedena struja, rešen je mokri čvor, ali posla na sanaciji ima još dosta“, kaže Zarić Mitrović.

Nema komentara.

Ostavi komentar