Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

07. 11. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Požarevačke škole dobile robote

U program Bitka za znanje i akciju KODigranje uključene su četiri osnovne škole iz Požarevca. Ove škole su dobile po 5 mBot robota koji služe za učenje osnova programiranja, a nastavnici su prošli obuku za koršćenje robota u nastavi. Akcija je do sada obuhvatila učenike i nastavnike iz ukupno 401 škole u Srbiji.

U najnovijem ciklusu, obuke su organizovane u većim gradovima, Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Požarevcu i Beogradu.  

U Požarevcu su obuku pratili nastavnici Informatike i računarstva i Tehnike i tehnologije iz  OŠ”Dositej Obradović”, OŠ”Vuk Karadžić”, OŠ”Kralj Aleksandar I” i OŠ“Desanka Maksimović”.

U sklopu jednodnevnih obuka, svi nastavnici naučili su kako da robota sastave, povežu, pokrenu i isprogramiraju. Poseban akcenat stavljen je i na kreativne načine koji mogu pomoći nastavnicima da zainteresuju što veći broj učenika, a naročito devojčica da se bave programiranjem.

Ideja je da se u lokalnoj sredini preko Privredne komore Srbije obezbede donatori opreme. Imamo još oko 150 prijavljenih škola za koje se trenutno pronalaze donatori", kaže za Boom 93 Nebojša Glišić, koordinator projekta Bitka za znanje. "Roboti su namenjeni za  rad sa učenicima od petog do osmog  razreda, u ovom trenutku se koriste za dodatnu nastavu ali nam je želja da budu uvršteni u redovnu nastavu a na koji način će to uraditi ostavljeno je nastavnicima".

Robote za škole u ovoj fazi akcije obezbedilo je nekoliko društveno odgovornih kompanija, a najveću donaciju za kupovinu čak 50 robota za 10 škola u manjim mestima dala je kompanija Vip mobile.

Kroz akciju Bitka za znanje do sada je uz podršku mnogobrojnih donatora i državnih institucija obezbeđeno 2005 robota za 401 osnovnu školu i obučeno je 596 nastavnika. Konkurs za nove škole koje žele da se uključe u program je otvoren na sajtu bitkazaznanje.rs

Nema komentara.

Ostavi komentar