Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

06. 11. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Pre 180 godina Požarevac imao 268 dućana

Izložba na otvorenom „Zanatstvo Okruga Požarevačkog“, u dvorišnom komplesku Istorijskog arhiva Požarevac “Stara kasarna” – Paviljon 4, biće otvorena u utorak, 7. novembra u 18 sati. Ova izložba posetioce vodi kroz razvoj zanatske delatnosti kao jedne od primarnih u Požarevačkom (današnjem Braničevskom) okrugu, u periodu od sredine 19. do sredine 20. veka.

Požarevac je još 1836. godine imao 305 zanatlija i 268 dućana u kojima su se prodavali zanatski proizvodi. Godine 1886. u Požarevcu je bilo 507 majstora, 400 kalfi i 117 šegrta, okupljenih u različitim mešovito-zanatskim esnafima. Početkom 20. veka u Požarevcu je bilo 20 zanatlijskih esnafa sa ukupno 796 članova. Veliki broj zanata u požarevačkom kraju doveo je do osnivanja zanatskih škola u Požarevcu, ali je i doprineo ukupnom regionalnom i nacionalnom privrednom razvoju.

Autorke izložbe i kataloga dr Dragana Miloradović i Jasmina Živković prezentovanim arhivskim dokumentima i fotografijama iz fondova zanatlijskih esnafa i udruženja, progovorile su o zanatlijama Okruga požarevačkog - boltadžije, abadžije, jorgandžije, ćurčije, terzije, krojači, opančari, obućari, sarači, sedlari, satleri, fotografi, berberi, frizeri, pekari, voskari, lecederi, stolari, mašinbravari, kovači, limari, zidari, kamenoresci, užari, staklari, časovničari, električari. Izložena su 104 arhivska dokumenta, fotografije, kalfenska pisma, iz fondova i zbirki Istorijskog arhiva Požarevac.

Izložbu prate katalog i set arhivskih fotografija na razglednicama.

Nema komentara.

Ostavi komentar