Naslovna  |  Program  |  Puls grada  |  Slepi i slabovidi se nadmeću u šahu, a uskoro stižu i nova takmičenja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

02. 11. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Slepi i slabovidi se nadmeću u šahu, a uskoro stižu i nova takmičenja

Narednog vikenda se u Požarevcu održava Državno prevenstvo u šahu za slepa i slabovida lica. Organizator prvenstva je Nacionalni sportski savez slepih i slabovidih, a Sportski klub slepih i slabovidih "Polet" iz Požarevca je tehnički organizator i domaćin, kaže predsednik ovog kluba Živoslav Ivanović.

Na takmičenju učestvuje 10 ekipa iz Srbije sa ukupno 40 takmičara. “Svi su pozvani da podrže našu ekipu na Državnom prvenstvu u šahu koje će u hotelu “Dunav” biti otvoreno u petak u 15 sati i trajati do nedelje popodne, a pozivam i sve sponzore koji žele da nam pomognu da se jave našoj organizaciji”, kaže Ivanović.

Osim u šahu, članovi ovog kluba su uspešni i u drugim sportovima. To su kuglanje, atletika, plivanje, planinarenje, Golbal (timski sport kojim se bave lica sa oštećenjem vida). “Najbolje rezultate naši članovi postižu u kuglanju, koje je u Srbiji u poslednjih 15-ak godina najmasovniji sport među slepim i slabovidim osobama. Počela je 17. ligaška sezona i mogu de sa pohvalim da je u prethodnih 16 sezona naš klub osam puta bio prvak, a u ostalim sezonama među tri prvoplasirane ekipe. Dobri smo i u kuglanju. Ove i prethodne godine smo imali po tri člana u kuglaškoj reprezentaciji Srbije. Takođe, i prošle i ove godine je naš klub imao po jednu bronzanu medalju sa evropskog takmičenja u pojedinačnoj konkurenciji. U golbalu smo jednom bili prvaci Srbije i nekoliko puta među tri prvoplasirana tima. U atletici ima dosta pojedinačnih medalja, a najsvežija je ove godine na Atletskom prvenstvu u Kragujevcu kada je jedan naš takmičar u B1 kategoriji (bez ostatka vida) osvojio zlatnu medalju u bacanju koplja i bacanju kugle", kaže Ivanović.

"Ne samo u našem klubu nego u čitavoj Srbiji problem je što se mladi teško odlučuju za neke sportske aktivnosti, a sport je veoma važan za sve ljude a posebno za slepe i slabovide jer im to omogućava i da budu pokretniji, i da izađu iz svojih kuća, ali i da pokažu još neke svoje sposobnosti osim onoga za šta su se školovali i što rade, da ih ljudi vide i da razbiju predrasude koje vladaju oko nas."

Klub ima podršku lokalne samouprave od osnivanja, ali je ona sada manja nego ranije. “Sportski savez Grada i gradska uprava nam daju finansijsku podršku. Poslednjih godina je to nešto smanjeno, pa je zato teže da se sprovedu sve aktivnosti ali mi ipak uspevamo bar one najznačajnije da ispratimo, sva državna prvenstva u sportovima kojima se bave naši članovi. Uskraćeni smo za učešće na nekim prijateljskim međunarodnim turnirima koji nam takođe mnogo znače kao pilika da pokažemo svoje kvalitete, pa smo tako izostali sa turnira u Osijeku i Banja Luci u kuglanju, ali se nadamo da će u narednoj godini biti više stredstava i mogućnosti", optimističan je Ivanović.

Posle učešća na Državnom prvenstvu u šahu, početkom decembra naše sportiste čeka Međunarodni šahovski turnir u Leskovcu na kom tradicionalno učestvuju. "Takođe nas 10. decembra čeka treće kolo Lige u kuglanju gde smo mi domaćini ali to moramo da radimo u Kragujevcu jer Požarevac nema kuglanu, a posle toga se spremamo za još dva kola Lige na proleće i Državno prvenstvo pojedinačno u kuglanju".

Nema komentara.

Ostavi komentar