Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

23. 10. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Deca u Požarevcu konačno dobila lične pratioce

Deca sa posebnim potrebama u Požarevcu konačno su dobila lične pratioce. Koliko kao grad kasnimo ilustruje podatak da oni u nekim gradovima u Srbiji postoje od 2009. godine, ali ih u mnogim i dalje nema, kaže članica mreže za inkluzivno obrazovanje na teritoriji školske uprave Požarevac, Nataša Nikolić Gajić.

Lični pratioci pomažu deci sa smetnjama u razvoju u zadovoljavanju osnovnih potreba u svakodnevnom životu. Svrha usluge ličnog pratioca deteta jeste pružanje odgovarajuće individualne praktične podrške detetu radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, kao i radi uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti.

Lični pratilac mogu da budu svi oni koji imaju osnovnu i srednju školu, bez obzira na obrazovni profil, jer su lični pratioci tehnička a ne obrazovna podrška detetu. Za sada postoje 24 lična pratioca, koji su prošli obuku preko Udruženja “Veritas”.

Oni dobijaju odgovarajuću nadokanadu od lokalne samouprave, za maksimalno osam sati dnevnog angažovanja sa detetom i po prvi put rade u Požarevcu od septembra ove godine, po projektu koji traje do 31. decembra.

Ja apelujem na lokalne vlasti da se sa njime nastavi, jer su povratne informacije jako dobre, i deca su zadovoljna, i roditelji su zadovoljni”, kaže Nikolić-Gajić.

Interesorna komisija zaseda nekoliko puta godišnje i svaki put može da se desi da se pojavi potreba za još nekim ličnim pratiocem. Na osnovu rešenja interresorne komisije lokalna samouprava dodeljuje ličnog pratioca. “Mislim da će postojati potreba i u narednom periodu, a kako će se to rešavati u finansijskom smislu to ne znam. Nadam se da će lokalna samouprava pronaći način da to postane stalan oblik pomoći porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju”, kaže Nikolić-Gajić.

Nema komentara.

Ostavi komentar