Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

18. 10. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

GANIP osniva etno hor za decu

Gradski ansambl narodnih igara i pesama Požarevac (GANIP) osniva etno hor za decu uzrasta od 6 do 12 godina. Audicija će biti održana u ponedeljak, 23. oktobra u 19 sati u Centru za kulturu Požarevac.

Ljubica Miladinović, vokalni pedagog i vođa ženske pevačke grupe GANIP-a kaže da je ideja nastala na osnovu činjenice da ansambl ima “velike i male” folklorce, a kada su pevači u pitanju grupe su samo za odrasle. “Istovremeno, ovo je jedan od načina da “sklonimo decu sa ulice” i omogućimo im da se druže, zabavljaju i uče, što sve zajedno doprinosi ljihovom boljem razvoju. Kroz muziku će se upoznati i sa tradicijom, običajima, istorijom”, kaže ona Miladinović.

“Kada su u pitanju deca, postoji veliki problem sa kojim se srećemo. Deca od ranog detinjstva nesvesno razvijaju svoj glas na nečemu što nije prilagođeno za njih. Znate, kad je neko komponovao dečije pesmice vrlo je ozbiljno razmišao o tome kako da je iskomponuje. Ta pesma ne sme da bude preteška, ne sme da ima suviše nisku intonaciju niti suviše visoku, zna se koji je dečiji registar, i vrlo je važno da ih usmeravamo ka tim pesmicama i da tako pravilno razvijaju svoj glas. Imate situaciju da dete dodje u muzičko zabavište i peva toliko nisko  da kada nastavnik treba da peva sa njima nešto što ima malo višu intonaciju ali opet dečiju, to dete ne može da otpeva, jer već u startu ima zakržljali glas . Zato oni moraju da se bave i da slušaju muziku koja je prilagođena njihovom uzrastu, njihovom glasu i tekstualno i muzički i u svakom smislu”, objavšnjava   Ljubica.

Ona napominje da se poziv na audiciju odnosi na male foklorce “GANIP”-a, ali i na svu decu ovog uzrasta bez obzira na to da li su već negde učila pevanje. Za audiciju kandidati treba da spreme dve lakše narodne izvorne pesme ili neku dečiju pesmu.

Nema komentara.

Ostavi komentar