Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

12. 10. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: Boom 93

U Požarevcu sve više donatora organa

Godina 2017. ostaće ubeležena kao godina u kojoj je Srbija zabeležila najveći pomak u transplantaciji organa. Srbija trenutno ima 4,2 donatora na milion stanovnika, dok je prošle godine bilo dva (2) donatora na milion stanovnika. Zahvaljujući davaocima organa, kojih je u prvih osam meseci ove godine bilo 30, priliku za nov život dobilo je 68 pacijenata sa liste čekanja. Nažalost, to je i dalje manje od 10 odsto onih koji čekaju nov organ, upozorava “Hemofarm fondacija” povodom obeležavanja 12. oktobra - Evropskog dana davalaca organa.

Ohrabruju podaci da je, prema statistici Uprave za biomedicinu, od početka godine potpisano oko 160.000 donorskih kartica, što je Srbiju pomerilo stepenik više na mapi donorstva. Broj donatora za 2017. godinu do sredine septembra je 29, udvostručen u odnosu na prošlu godinu, kada je bilo 14 osoba čije su porodice dale saglasnost za transplantaciju.

U Požarevcu se takođe povećava broj donatora. U periodu od 2009. do 2016. godine je u Crvenom krstu Požarevac donatorsku karticu potpisalo 436 osoba. Crveni krst Požarevac je i u ovoj godini nastavio da sprovodi Nacionalnu kampanju „Produži život“, koju je 2010. godine pokrenulo Ministrstvo zdravlja, kao podršku programu transplantacije organa. U okviru svake akcije dobrovoljnog davanja krvi naši sugrađani su mogli da se upoznaju sa programom zaveštanja organa i potpišu donatorske kartice, pa je od početka 2017- te broj potpisnika povećan za još 19 osoba.

U okviru kampanje Hemofarm fondacije „Najvažniji poziv u životu“ poznate ličnosti, lekari i građani već dve godine šalju jedinstvenu poruku o potrebi stvaranja nacionalnog konsenzusa za donošenje novog zakona o transplantaciji i ličnim primerom hrabre ljude da u okviru porodice razgovaraju o ovoj često bezrazložno tabuiziranoj temi u Srbiji.

Još uvek mračna statistika

U svetu svakih 18 minuta jedna osoba bude stavljena na listu čekanja, a na svakih 11 minuta osoba koja se nalazila na ovoj listi umre, rekoa je ranije Saša Obradović, sekretar Crvenog krsta Požarevac.

 

 

Nema komentara.

Ostavi komentar