Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

10. 10. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Pitajte osobu pored sebe: "Kako si?"

Mentalni poremećaji su drugi najveći zdravstveni problem srpskog stanovništva, posle kardiovaskularnih bolesti, saopštilo je Udruženje za podršku ljudima sa neurozom Herc, povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra. Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac istakla je ranije da depresija najviše pogađa mlade i adolescente, žene u reproduktivnom periodu i starije od 60 godina.

U saopštenju Udruženja za podršku ljudima sa neurozom Herc se navodi da istraživanje od 1997-2007 ukazuje da se svaka druga osoba u Srbiji ne oseća dobro i pati od blagih simptoma depresije, kod 4,4 odsto žena i 2,4 odsto muškaraca je dijagnostifikovana depresija, a 55,8 odsto građana Srbije je prijavilo teskobu, napor i umor.

Podaci sa instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu pokazuju da je 42 osto učenika srednje škole anksiozno.

Prema broju samoubistava Srbija je na 13. mestu u svetu, a mentalni poremećaji, depresija i zloupotreba psihoaktivnih supstanci uzroci su u više od 90 odsto slučajeva, tvrde stručnjaci.

Prema poslednjim istraživanjima procenjuje se da oko 450 miliona ljudi pati od mentalnih poremećaja i poremećaja ponašanja ili od psihosocijalnih problema, kao što su oni vezani za zloupotrebu alkohola ili droga. Mnogi od njih pate tiho i sami, isključeni iz svojih porodica i socijalnog okruženja. Većina je diskriminisana, isključena, marginalizovana.

Svetski dan mentalnog zdravlja se obeležava svakog 10. oktobra od 1992. godine na inicijativu Svetske federacije za mentalno zdravlje (World Federation for Mental Health) u više od stotinu zemalja širom sveta radi podizanja svesti javnosti o problemima psihičkog zdravlja.

Nema komentara.

Ostavi komentar