Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

09. 10. 2017.

Izvor: Biblioteka "Ilija M. Petrović"

Osmi put Slobodanu Stojanoviću u čast

Požarevačaka Biblioteka je, u saradnji sa porodicom Stojanović i Centrom za kulturu Požarevac, proteklog vikenda organizovala osmi put manifestaciju "Dani Slobodana Stojanovića" u čast ovog velikog srpskog dramaturga i pisca. Manifestacija je otvorena u petak, polaganjem cveća kraj njegove biste u Sunčanom parku. Bista je ovde postavljena pre sedam godina, na inicijativu požarevačke Biblioteke, na čijem je čelu Stojanović bio od 1963. do 1968. godine.

Istog dana je priređena izložba, posvećena obeležavanju 40 godina od nastanka kultne TV serije ,,Više od igre”. Na otvaranju su govorili Zdravko Šotra, reditelj, Vlasta Velisavljević, jedan od aktera serije,  Vojkan Borisavljević, autor muzike, kao i Dragana Bošković, teatrolog.

"Slobodana Stojanovića razumeli su i prepoznavali na svim meridijanima i na mnogim svetskim festivalima pobrao je ovacije i nagrade. Njegova serija "Više od igre" ostaje kao velika tekovina Radio-televizije Srbije", rekao je reditelj Zdravko Šotra. Kompozitor Vojkan Borisavljević smatra da je muzički najviše uspeo u seriji „Više od igre”, a glumac Vlasta Velisavljević je istakao da je to prva uloga koja ga je proslavila.

O seriji i Stojanoviću govorio je, putem video bima, i Petar Božović, tumač glavne uloge, fudbalera i španskog borca Danila. "Scenario je divno napisan, Slobodan Stojanović je bio sjajan pisac. Glumačka podela je odlična, i posle svih ovih godina ne mogu da zamislim bolju. A u to vreme mi se i rodio sin, život je bio moj, sve je bilo poda mnom. Uživao sam u poslu, radio ono što najviše volim”, rekao je Božović i dodao da nema osećaj da je prošlo 40 godina od kada su stvarali kultnu seriju koja se bavi rivalstvom između fudbalskih klubova ,,Građanski'' i ,,Radnički'', gde je igra sa loptom tek povod, dok je “više od igre” zapravo suština, i danas aktuelna priča o sukobu dve Srbije.

Na manifestaciji je proglašen i pobednik ovogodišnjeg konkursa "Slobodan Stojanović”, za najbolju neobjavljenu dramu. U konkurenciji 10 pristiglih radova, žiri u sastavu: teatrolog Dragana Bošković, novinar Vukica Strugar i reditelj Srđan Koljević, za najbolju je izabrao dramu "Na točkovima” autora Radoja Radosavljevića. Predstavljena je i prošlogodišnja najbolja drama, "Čovek bez mase" Koste Carića, o kojoj je govorio Dragomir Antonić, kulturolog.

Program je obogaćen i nastupom grupe "Novi zvučni talas", koja je svoj repertoar predstavila i na završnoj večeri manifestacije, 7. oktobra 2017. godine, nakon projekcije prve epizode serije "Više od igre", koja nosi naslov "Gradina". Na projekciji su se okupili pasionirani ljubitelji ovog televizijskog blaga, koji su se sa setom prisećali dobrih starih vremena i mnogih fantastičnih glumaca koji su maestralno dočarali zgode i nezgode meštana Gradine u periodu od 1931. do 1941. godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar