Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

07. 09. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Besplatan upis za osnovce i srednjoškolce

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) proglasila je 8. septembar za Međunarodni dan pismenosti 1967. godine, a svet već uveliko gazi 21. vek sa čak 900 miliona nepismenih ljudi. Požarevačka biblioteka u petak besplatno upisuje osnovce i srednjoškolce.

UNESCO je 17. novembra 1965. proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti sa ciljem da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva. Svake godine na ovaj dan UNESCO podseća međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanje odraslih na globalnom nivou.

Oko 775 miliona odraslih ljudi ima problem s nedostatkom minimalne pismenosti, 1 od 5 odraslih još uvek je nepismen, a dve trećine od tog broja čine žene; 60,7 miliona dece ne pohađa školu, a još mnogo njih pohađa je neredovno ili prekine školovanje.

U Srbiji danas ima oko 1,35 miliona stanovnika bez dana škole ili samo sa nekoliko razreda. Najviša stopa nepismenosti beleži se u južnoj i istočoj Srbiji a pored mladih ugroženi su i odrasli, uglavnom žene, iznad 50 godina... Među obrazovanim stanovništvom u Srbiji najviše je onih koji su završili srednju školu, a svega 6,5 % ima fakultetsku diplomu.

Požarevačka Narodna biblioteka “Ilija M. Petrović” svoj doprinos obeležavanju Međunarodnog dana pismenosti  daće besplatnim upisom učenika osnovnih i srednjih škola u petak, 8. septembra.

Nema komentara.

Ostavi komentar