Naslovna  |  Program  |  Puls grada  |  NEUNIŠTIVA AMBROZIJA SE ŠIRI SRBIJOM, Požarevac među “najzagađenijim” gradovima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

17. 08. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: Boom 93, Blic

NEUNIŠTIVA AMBROZIJA SE ŠIRI SRBIJOM, Požarevac među “najzagađenijim” gradovima

Ambrozija ovih dana ponovo zadaje muke svima koji su alergični na njen polen. Zbog temperatura od preko 32 stepena Celzijusovih, cvetanje ambrozije bilo je usporeno, te većina alergičnih nije imala većih muka prethodnih nedelja. Međutim, sa zahlađenjem, značajno je povećana koncentracija polena ambrozije u vazduhu, a prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine koncentracija je ušla u "crvenu zonu" na Zvezdari u Beogradu, u Pančevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Vrbasu i Požarevcu i to sa tendencijom rasta i u sledećoj nedelji.

Kao primer kolika je koncentracija, Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine, navodi da je u Beogradu izmereno 68 polenovih zrna u vazduhu po kubnom metru, dok je granična vrednost 15 zrna.

“Padom temperature ambrozija invanzivnije cveta. Prema našim dugoročnim merenjima, prvi dani septembra su dani najveće koncentracije jer tada počinju da cvetaju i bočne grane korova, a ta situacija trajaće do kraja septembra”, kaže Mitrović.

Širi se neverovantom brzinom

Ambrozija je moćna biljka koja se širi ogromnom brzinom. Naime, njen polen može da preleti više stotina kilometara i da čeka povoljne uslove za razvitak i po nekoliko decenija!

Napuštene parcele i nedovršeni objekti, zemljišta su gde se ambrozija veoma lako razvija. Međutim, vlasnici na ova mesta uglavnom uopšte ne dolaze, a sugrađani iako vide ovaj korov u dvorištu, nemoćni su da se sami postaraju za njega budući da je u pitanju privatno vlasništvo.

“Ipak, mesta koja najčešće postaju novi izvori ambrozije jesu oranice, koje nakon žetve pšenice nisu zaorane, to jest, adekvatno agrotehnički tretirane”, kaže Mirjana Mitrović.

Kako protiv ambrozije

Kako dodaje Mitrovićeva, sa ambrozijom se može izaći na kraj na nekoliko načina: hemijski - herbicidima, agrotehnički - zaoravnajem ili mehanički - košenjem. Ona kaže da će ovo biti uspešno samo ako se učini pre nego što ambrozija počne invazivno da cveta.

“Kada dospe u tu fazu, svaka dalja mera je kontraproduktivna, jer se onda pomaže da se njen polen proširi, to jest, onda ga ljudi sami još više raspršuju i dižu u vazduh. Tri do četiri košenja urađena na vreme dovoljna su da reše problem sa ovim korovom”, kaže Mitrovićeva.

Na teritoriji grada Požarevca ambrozija se uništava mehanički na ukupno 42 hektara Košenje je počelo 10. jula i traja do 18. avgusta, a planirano je još jedno košenje u septembru zbog regeneracije ambrozije.

Šta pomaže

Mirjana Mitrović dodaje da ne treba ignorisati ni prve znake alergije na ambroziju. “Čim oči, nos ili uho krenu da vas svrbe to znači da je čovekov organizam već zatrovan ambrozijom i tada se treba uputiti kod lekara. Treba izbegavati izlazak iz kuće u prepodnevnim satima jer je tada koncentracija polena u vazduhu najjača, često se presvlačiti jer se polen ambrozije zadržava na odeći, često tuširanje i pranje kose kako bi se sprao polen. Boraviti u klimatizovanim prostorijama jer filteri iz klima zadržavaju polen, koristiti medikamente protiv alergija”, savetuje Mitrovićeva.

Ambrozija je prvi put u Srbiji primećena u Sremskim Karlovcima 1953. godine i jedna od najopasnijih alergenih biljaka na svetu. Niče od sredine aprila, a cveta u kasno leto i jesen, od sredine jula do prvih jesenjih mrazeva.

čet

17.08.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 18:55

Samo na papiru

Pre dve tri godine bili su pozarevljani krenuli sa unistavanjem ambrozije, organizovali su i javne radove i dali gradjanima telefone gde mogu da se jave ako primete ambroziju. Ja sam se naivan upecao i zvao na telefone da ih obavestim, nazalost niko mi se danima nije javljao, eto zasto u Pozarevcu ima najvise ambrozije. Mozemo da se zalimo i na vetar, kao i to da mnogi ne znaju ni kako ambrozija izgleda kao moja komsika koja je gaji zajedno sa ruzama jer eto ima lepe listove.

Odgovori

Ostavi komentar