Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

03. 08. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Kako se zaista meri temperatura vazduha?

Nalazimo se usred još jednog tropskog talasa. Na snazi je crveni meteo-alarma Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije koji upozorava da je vreme veoma opasno. Meteorolozi kažu da je napolju 35 stepeni, a ne samo naš subjektivni osećaj nego i termometar koji koristimo kažu da je 10 stepeni vrelije. Da li nadležni kriju od nas prave vrednosti? Ne, razlog odstupanja je u načinu i uslovima merenja temperature vazduha.

Svetska meteorološka organizacija(WMO) je propisala standarde merenja temperature vazduha, koji se primenjuju u celom svetu i jedini su relevantni. U meteorologiji se termometar postavlja na 2 metra visine iznad travnate površine (kako bi se uticaj podloge smanjio na minimum) u tzv. “meteorološki zaklon”. To je u stvari kućica napravljena od drveta koja je ofarbana u belu boju, kako bi što više mogla da odbije sunčeve zrake i samim tim smanji zagrevanje materijala na minimum. Poseduje proreze koji imaju ulogu da omoguće nesmetano cirkulisanje vazduha unutar same kućice i štite instrumente od direktnog izlaganja suncu.

Ako termometar izložimo suncu iznad asfalta (što je čest slučaj ovih dana) ne dobijamo stvarnu temperaturu vazduha, već  temperaturu koju zrači sam asphalt, a koja je po 10 i više stepeni veća od meteorološke . Isto je tako i sa drugim materijalima: staklom, betonom, metalom itd. Što je predmet tamniji i ima veći toplotni kapacitet, upiće više sunčevih zraka i isijavaće više toplote.

Napravite sami eksperiment sa dve flaše vode. Uzmite jedu tamnu flašu napunjenu vodom i jednu prozirnu. Postavite na suncu pa izmerite temperaturu vode posle nekog vremena. Pogađate koja je toplija.

A umesto eksperimentisanja možda je bolje da se sklonimo u prirodu, što dalje od grada gde se vrelina letnjih dana I noći mnogo lakše podnosi.

Nema komentara.

Ostavi komentar