Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

03. 08. 2017. Požarevac

Autor: M.Veljković Izvor: Boom93

Umetnici počeli sa oslikavanjem grada (FOTO)

U Požarevcu je u sredu počeo "Festival ulične umetnosti“ na kom učestvuje 15-ak likovnih stvaralaca iz celog sveta. Oni će do nedelje na nekoliko lokacija u gradu ostaviti svoj trag na fasadama Požarevca, a u skladu sa trenutnom inspiracijom.

Pomoćnica gradonačelnika za urbanizam, Svetlana Milutinović kaže da su umetnici našli inspiraciju u Požarevcu. Ona navodi da su se u Tabačkoj čaršiji pojavile skice murala devojke sa četkicom, konja, dok će zid KPZ za žene u Požarevcu biti oslikan konceptualno povezanom pričom u kojoj će dominirati priroda i prirodni elementi. Milutinović je napomenula da će pored izrade novih murala, biti osvežen i mural „Plodovi Stiga“ koji se nalazi na početku Tabačke šaršije, dok će mural „Milene Pavlović Barili“ sačekati neku drugu priliku, pošto organizatori ovog festivala nisu mogli da stupe u kontakt sa autorom.

„Oslikavanjem ovog zida (ženskog zatvora) redifinisaćemo ceo prostor i dobićemo potpuno novu sliku grada. Nadam se da smo na pragu stvaranja jednog novog vizuelnog identiteta Požarevca,“ rekla je Svetlana Milutinović.

Grad Požarevac ovaj festival organizuje sa udruženjem „Street Smart“ iz Beograda. Andrej Žikić, koji predvodi umetnike "Street smarta"-a kaže da će 15 umetnika oslikavati murale u Tabačkoj čaršiji i na zidu ženskog zatvora dok će ljudi koji se bave grafitima oplemeniti prostor kod skejt parka. Žikić je napomeno da umetnici koji rade sa sprejevima neće imati problema zbog visokih temperatura, dok umetnici koji koriste fasadne boje i četke mogu imati problema jer se boja brzo suši. Mešutim, on dodaje da umetnici koji stvaraju murale u Požarevcu imaju dovoljno iskustva da prebrode svaki problem.

„Murali imaju svoj životni vek, koji zavisi od izloženosti vremenskim prilikama. Vek trajanja jednog murala je od 10 do 20 godina, a stav „Street smarta“ je da je ulična umetnost privremena i da je potrebno s vremena na vreme osvežiti fasade.“ rekao je Andreja Žikić.

Po završetku "Festivala ulične umetnosti“ Požarevcu će ostati 5 velikih murala kao i potpuno oslikan zid ženskog zatvora. Umetnici su u saradnji sa gradskom upravom izdvojili 4 motiva: konj, žena, priroda i trougao, koji simboliše blizinu reka gradu Požarevcu.

Grad Požarevac je za ovaj festival izdvojio milion dinara sa pdv-om, novac kojim je plaćen put, smeštaj umetnika, kao i materijal za rad. Festival će trajati do 6. avgusta. 

uto

08.08.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 21:31

rex

tebalo je baneta i jovica da naslikate

Odgovori
sub

05.08.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 13:55

Re:

Sta rade ovi rakuni bre ovde?a da su slikali bar folklorne motive...nisam ja za ovu egzotiku.ja sam staromodna vise sam za ljude na njivama...mislim svako moze u svom dvoristu da crta sta oce a ne ovako kome sta padne na pamet...a vidim ima konja ...konji su ok

Odgovori
sub

05.08.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 13:44

Re:

Zar nije trebalo da se prvo radi fasada...ovo je samo da se zamaskira ionako ruzna tavacnica koja vise ni nasta ne lici...eh steta sto nije u ostala u onom starom duhu sa puno starih zanatskih radnji

Odgovori
pet

04.08.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 22:47

Anonimus

Cemu murali?u centru,na zgradama sa izbledelom fasadom gde otpada malterizgledju suvisno. To neko moze da se igra u svom dvoristu,Pozarevac treba dati Pozarevljanima.

Odgovori
pet

04.08.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 16:54

Re:

Ma ove zidine kod zatvora jesu grozne i neka slikaju malo da se nasaraju al ako ce po gradu da zvrljaju po tabackoj pa to je lose.ona tabacnica je ionako ruzna pa nek pise ko sta hoce ....ruzna je brate mili i samo mi fale jos rakuni ili polugole zene i sta znam

Odgovori
pet

04.08.

2017.

Pomoćnica [neregistrovani] u 13:27

ja sam

onaj sa četkicama...

Odgovori
pet

04.08.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 10:32

Re: Sonja

Zatvor je poslednje mesto gde treba uloziti novac u ovoj drzavi pored svih problema u ostalim sferama, a murali nece ama bas nikako uticati na osudjenice je su sa spoljne strane zida.

Odgovori
pet

04.08.

2017.

Соња [neregistrovani] u 00:56

Психолози где сте?

Занимљиво је да се ресорно министарство сложило и подржало идеју града да се ослика зид казнено поправне установе!?!?! Ха ха ха, па наравно кад их не кошта ништа. Они 40 година нису могли да окрече тај зид да личи на нешто. Срамота! Баш ме занима да чујемо неког психолога шта каже о мотивима и сликама како утичу на осуђенице. И да додам, било би добро да овај исти Град одвоји нека средства са ресорним министарством и да се побољшају мало услови живота, а не да чекају да им Европа да паре. То како затвор изгледа последњих 20 година је брука и срамота!

Odgovori
čet

03.08.

2017.

miki [neregistrovani] u 20:15

android

Procicete kao Tadiceve demokrate.

Odgovori
čet

03.08.

2017.

mica [neregistrovani] u 20:13

android

Sto ne oslikate Zagubicu.

Odgovori

Ostavi komentar