Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

23. 07. 2017. Beograd

Autor: 2 Izvor: Novosti

Za prejak gas kazne i na naplatnoj rampi

Novi sistem "merenja prosečne brzine" na domaćim auto-putevima će uskoro zaživeti, pa će kontrola onih koji pritiskajući papučicu gasa "do daske" i time ugrožavaju tuđe živote, biti veća.

"Priprema projekta MUP o merenju srednje brzine vozača na auto-putu je u završnoj fazi i uskoro će početi da se primenjuje. Policija će, u zavisnosti od načina rada, ili odmah kod naplatne rampe zaustavljati vozače ili će prijave slati na kućne adrese", kaže za "Novosti" načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov.

Prilikom plaćanja putarine automatski će se izmeriti vreme od ulaska na auto-put do izlaska, pa će se pređeni broj kilometara podeliti sa tim vremenom čime će se dobiti prosečna brzina.

Neće biti bezbedni ni vozači koji, na primer, deo puta "divljaju", isprobavaju snagu svojih automobila, pa svrate u neki restoran, odmorište, naprave pauzu, misleći da će im tako prosečna brzina biti "normalizovana". Za njih će i dalje tu biti presretači.

Prvi čovek srpskih saobraćajaca za "Novosti" kaže i da je u toku "sređivanje tenderske dokumentacije i završni radovi" na novom sistemu snimanja saobraćaja koje će "otkrivati" vozače koji koriste mobilne telefone i ne vezuju pojaseve u toku vožnje.

"Pored toga, mi smo u novi zakon o saobraćaju, za koji se nadam da će biti brzo usvojen, implementirali nove odredbe koje se tiču mladih vozača, onih sa probnim dozvolama", kaže Arsov i pojašnjava da će se produžiti vreme trajanja probnih vozačkih dozvola, ograničiti snaga motora, ali i produžiti vreme u kojem će mladim vozačima biti zabranjeno da upravljaju vozilom.

Predloženo je da vozači koji polože pre navršene 19. godine sve do navršene 21. godine imaju probne vozačke dozvole, a oni koji posle 19. godine polože ispit moraće dve godine da imaju probnu vozačku dozvolu.

Analiza MUP Srbije i Agencije za bezbednost saobraćaja pokazala je da su mladi vozači izuzetno ugroženi u saobraćaju i da učestvuju u oko 23 odsto saobraćajnih nesreća. Najviše mladih vozača strada vikendom i u uslovima noćne vožnje.

"Neiskustvo, želja za dokazivanjem, prevelika brzina i alkohol su najčešći uzroci nesreća mladih. Zato u novom zakonu predviđamo zabranu vožnje za vozače sa probnim dozvolama u periodu od 23.00 do 6.00, ali i ograničenje snage motora do 70 KV", zaključuje Arsov za "Novosti".

Predviđeno je i drugačije ograničenje brzine za mlade vozače. Tako oni na auto-putu neće smeti da voze brže od 110 km na čas, na moto-putu 90, a na ostalim putevima brzinom koja je 90 odsto od inače dozvoljene.

Nema komentara.

Ostavi komentar