Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

17. 07. 2017. Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: Blic, Boom 93

Dinčić: “Dolaze nam trogodišnjaci kojima moramo da vadimo zube"

Da li zbog nepravilne oralne higijene ili uvreženog mišljenja da mlečni zubi nisu toliko bitni i da ih ne treba popravljati, došli smo u situaciju da veliki broj dece uzrasta do šest godina kuburi sa pokvarenim zubima.

 

Prema pokazateljima Instituta za javno zdravlje “Batut” već godinama imamo nepovoljan trend kada je u pitanju odnos svih plombiranih i izvađenih zuba u dečjem uzrastu, pa je računica da na dva plombirana zuba ide jedno vađenje.

Iz Doma zdravlja u Požarevcu, dr David Dinčić, specijalista preventivne dečije stomatologije kaže da je poprilično veliki problem oko mlečnih zuba.  Većina roditelja zanemaruje karijes mlečnih zuba, jer se vode činjenicom da takvi zubi ionako sami otpadnu, te nije potrebno popravljanje.  

Dinčić posebno ističe problem korišćenja flašica pomoću kojih dete sisa slatke napitke kao što su zaslađeni sokići. Upotreba ovih flašica sa cuclom je najčešća noću. Usled svega toga dolazi do taloženja šećera, najčešće na gornjim mlečnim sekutićima, a posle i na donjim. Nepranje zuba posle takvih slatkih napitaka dovodi do teških posledica za mlečne zube.

To je ono što pravi  takozvani cirkularni karijes, potpuno uništeni zubi i sa njima ne može ništa da se uradi. Roditelji ne obraćaju pažnju na to, jer smatraju da su to mlečni zubi, te da će ionako ispasti.

Međutim, tu nastaje problem, pogotovo u letnjim mesecima. Dinčić kaže da im dolaze trogodišnjaci sa otocima i jedino rešenje je vađenje zuba.

“Dolaze nam deca od tri godine kojima moramo da vadimo zube samo pod anestezijom. Dajemo im ozbiljniju anesteziju, kao za odrasle. Zubi u tom uzrastu ne vade se tako lako. Dete koje se otima, viče, plače. Vrlo je mučno i za dete, roditelje i nas.”, ističe Dinčić.

 Zaslađeni sokići, lepljive bombone, čak i kečap, koji deca  u današnje veme konzumiraju u velim količinama, dovode do karijesa.  Veliki problem se javlja kod dece koja su često bolesna i piju slatke sirupe.

“Iz nekog razloga ih pedijatri ne upozore da to na duže vreme može da da lošu sliku vezanu za zube.”, navodi Dinčić.

Najvažnija su higijena i ishrana. Najbitinije je da dete iza obroka legne opranih zuba. Mališani bi trebalo redovno da peru zube, više puta dnevno, naročito pred spavanje i tokom noći, uz obaveznu asistenciju roditelja.

Dinčić preporučuje da odmah po izbijanju prvih zubića treba početi sa higijenom, čišćenje štapićem. Kasnije se uvode četkice, a kada dete nauči da izbacuje tečnost iz usta, uvodi se i pasta za zube. Redovna poseta stomatologu je takođe jedna od preventivnih mera.


sre

19.07.

2017.

NENAD [neregistrovani] u 23:40

ZAPOSTAVLJENI

DINCIC JE REKAO ONO STO SVI ZNAMO A TO JE DA JE LAKSE DATI DETETU SOKIC I LIZU UMESTO DA MU FENSI MAMA SKUVA CORBICU,GRIZ ILI SUTLIJAS.

Odgovori

Ostavi komentar