Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

30. 06. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Prilika da se povrati deo potrošenog novca

Od ponedeljka, 3. jula moćiće da se podnesu zahtevi za refundaciju poreza na dodatu vrednost za kupovinu hrane i opreme za bebe. Fiskalni isečci, uz popunjen zahtev predaju se do 17. jula.

Poreska uprava je saopštila da će posle kontrole zahteva i u roku od 30 dana izdati rešenje kojim se utvrđuje pravo na refundaciju PDV-a ili rešenje kojim se zahtev odbija.

Roditelj ili staratelj može da ostvari refundaciju PDV-a najviše u iznosu do 75.029,08 dinara i to u prvoj godini starosti bebe do 42.873,76 dinara, a od prve do druge godine starosti u iznosu do 32.155,32 dinara.

Hranom i opremom za bebe, za čiju nabavku može da se ostvari pravo na povraćaj PDV-a, smatraju se mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolica za hranjenje, stolica za kola i pelene.

Prvi uslov za ostvarivanje prava na povraćaj je da je ukupan neto prihod roditelja, odnosno staratelja bebe u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtev za refundaciju PDV-a, ostvaren u iznosu manjem od 1.028.970,29 dinara.

Drugi uslov je da je ukupna imovina roditelja, odnosno staratelja bebe na koju se plaća porez na imovinu  manja od 25.081.150,62 dinara.

Pravo na refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe traje do usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Očekivalo se da primena  te odredbe počne od aprila ove godine kada stupi na snagu odluka o povećanju roditeljskog dodatka, ali se to još nije desilo.

Nema komentara.

Ostavi komentar