Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

23. 06. 2017.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada", edukacija.rs

Konačni rezultati male mature u školama

U osnovnim školama su objavljeni konačni rezultati koji su učenicima dostupni na oglasnim tablama. Svaki učenik može videti svoje konačne rezultate male mature, odnosno ukupan broj bodova sa kojim će krenuti u upisnu trku.

Nakon konačnih rezultata pred učenicima je vikend za popunjavanje i predaju liste želja na kojoj se može naći najviše 20 smerova za koje su budući srednjoškolci zainteresovani.

Konačni rezultati objavljeni su nakon što je istekao period od dva dana za žalbe učenika na preliminarne rezultate, odnosno na bodove koji su istaknuti prvobitno.

Dovoljno mesta u srednjim školama

Ove godine u srednjim školama u Srbiji ima oko 5.000 slobodnih mesta više nego što je učenika koji su završili osmi razred.

U četvorogodišnjim smerovima stručnih škola ima mesta za više od 43.000 učenika, dok je za buduće gimnazijalce obezbeđeno nešto više od 18.000 mesta.

U požarevačkim srednjim školama će za narednu školsku godinu biti mesta za 840 novih učenika.

Za učenike koji rezultatom na maloj mature u I uspehom iz osnovne škole nisu uspeli da  skupe ukupno 50 bodova mogu da konkurišu samo za neko od 15.000 mesta na trogodišnjim smerovima srednjih stručnih škola. U Požarevcu ima 240 mesta na smerovima u trogodišnjem trajanju školovanja.

Kalendar upisnih aktivnosti

Lista želja se popunjava i predaje 24. i 25. juna u periodu od 8 do 15 časova u osnovnim školama, a učenici koji ih popunjavaju moraju doći u pratnji jednog roditelja ili staratelja koji je u obavezi da potpiše popunjenu listu želja.

Osnovne škole će ove liste želja objaviti 29. juna nakon čega bi učenici trebalo da provere da li su njihove želje tačno unete u centralnu upisnu bazu podataka i ukoliko nisu da podnesu prigovor, kako bi nakon 30. juna kada budu bile istaknute konačne liste želja bili raspoređeni u željenu školu za koju su ostvarili dovoljan broj bodova.

Raspored učenika po srednjim školama na osnovu uspeha, bodova i liste želja biće objavljen u školama 3. jula u 8 časova. Istog dana biće objavljena i preostala slobodna mesta u školama koje će popuniti učenici u drugom upisnom roku ukoliko su u prvom ostali neraspoređeni.

Upis u srednje škole u prvom upisnom roku održavaće se 4. i 5. jula od 8 do 15 časova, kada učenici moraju doneti originalna dokumenta za upis u svoju novu školu.

Neraspoređeni učenici će 4. jula od 8 do 15 časova popunjavati novu listu želja na kojoj će se naći samo smerovi na kojima je ostalo slobodnih mesta za upis nakon prvog upisnog roka.

Konačan raspored učenika u drugom upisnom roku biće objavljen 7. jula od 8 časova, a istog dana će se učenici upisivati u svoje nove škole.

Nema komentara.

Ostavi komentar