Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

22. 12. 2015.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Slavica Gomilanović među najboljim edukatorima Srbije

Prošle nedelje su svečano dodeljena priznanja najboljim učiteljima i nastavnicima Srbije, koje je u okviru projekta "Najbolji edukatori Srbije" nagradilo Udruženje za podsticanje preduzetništva "Živojin Mišić", a podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U okviru projekta koji je ove godine realizovan drugi put, nagrađeno je 16 edukatora iz 15 gradova Srbije, a među nagradjenima je i Slavica Gomilanović, učiteljica u OŠ „Đura Jakšić“ u Oreškovici. To je povod za njeno gostovanje u “Pulsu grada”.

“Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati” JJ Zmaj

Puls grada”: Ovo je još jedno u nizu priznanja koje ste osvojili za svoj rad. Da li je za Vas i najznačajnije?

Slavica: “Jesam i ranije dobijala nagrade, ali je ovo prva nagrada koja se odnosi na celokupan moj rad, pa je možda na neki način za mene vrednija od ostalih nagrada.”

Na uručenju priznanja, Lela Đokić, koordinator projekta, rekla je da se ovde nagrađuju edukatori koji zaista prave razliku u svom poslu. “Njihovi časovi su drugačiji i zanimljivi, oni primenjuju savremene metode nastave, organizuju najrazličitije vannastavne aktivnosti, decu podstiču na rad, istaživanje i proaktivnost. Upravo oni edukatori koji uvek idu korak napred i uvek rade nešto drugačije, više i bolje su preduzetnici u svom poslu i najveći uzori i najbolji primeri đacima. Želimo da se zahvalimo edukatorima koji čine izuzetne napore i da im pokažemo da se to ceni, da pohvalimo njihov trud i zalaganje i na taj način damo pozitivne primere ostalim predavačima”.

Puls grada”: U samo nekoliko rečenica opisano je ko su i šta rade najbolji edukatori Srbije. Možete li da napravite paralelu izmedju časova koje Vi organizujete svojim učenicima i časova koje ste kao djak pohađali: šta je isto, a u čemu su razlike?

Slavica: "Mnogo toga je drugačije. Kada sam ja bila učenik nastava se uglavnom svodila na predavanje nastavnika. Sada je koncept nastave u potpunosti promenjen, promenjene su uloge nastavnika i učenika. Nastavnik sada nije tu samo kao predavač, on je više tu kao planer i organizator nastavnog procesa, on smišlja različite aktivnosti gde učenici samostalno uče, istražuju, kreiraju materijale za učenje, gde se oni prosto nadju u središtu nastavnog procesa, a često i oni sami budu učitelji svojim vršnjacima."

Puls grada”: Koliko se razlikuju Vaši časovi od časova kolega u istoj školi?

Slavica: "Mislim da su se pre nekoliko godina prilično razlikovali, jer sam prva u školi počela da koristim IKT u nastavi i tada sam bila samostalni strelac. Bilo je potrebno neko vreme da osnažim kolege da se upuste u koštac sa savremenim tehnologijama. Posebno bih da pomenem da je naša škola bila u projektu “Razvionica”, gde su nastavnici dodatno naučili kako da koriste IKT u nastavi tako da se sada možda za koju nijansu moji časovi razlikuju, ali i ostali nastavnici su sada mnogo spremniji za korišćenje savremene tehnologije. Mislim da je nastava u školi na visokom nivou, što je potvrđeno i skorašnjom eksternom evaluacijom na kojoj smo dobili ocenu 4, što nas čini najboljom školom u opštini."

Puls grada”: Reklo bi se da uz takav način rada više nije bitno da li se škola nalazi u maloj seoskoj sredini ili u velikom gradu?

Slavica: "To je u stvari bio moj cilj od samog početka, jer kada živite u maloj sredini kakva je moja prosto na svakom koraku srećete ljude kojima je žao što vi radite u seoskoj školi. Možda je i meni u početku bilo žao, ali vremenom shvatiš da ti nisi ništa manje važan u odnosu na kolegu koji radi u gradskoj školi i da prosto tvoji učenici umaju prvo da imaju sve uslove za rad i za učenje kao njihovi vršanjaci koji idu u gradsku školu. Pred kraj studiranja se javila ljubav prema obrazovnoj tehnologiji pre svega, a kasnije prema elektronskom učenju, pa sam u radu sve više nastojala da to koristim na časovima kako bih povezala svoje učenike sa njihovim vršnjacima prvo iz drugih krajeva Srbije, a kasnije u Evropi, i sve vreme pokušavam da kod njih razvijem neke veštine koje su potrebne za život i rad u 21. veku. Zato ću se složiti da nema razlike izmedju seoske i gradske škole, čak u seoskoj školi gde imate manje djaka svakom od njih možete više da se posvetite i omogućite im da razviju svoj maksimum."

Puls grada”: Nedavno ste osvojili prvu nagradu u kategoriji priprodnih nauka na konkursu “Digutalni čas” Ministrstva trgovine, turizma i telekomunikacija. To je još jedna u nizu nagrada koje ste osvojili od početka rada sa decom 2002. godine. Šta je vaš lični pokretač?

Slavica: "U januaru ću napuniti 14 godina staža ali mislim da me i dalje pokreće entuzijazam i želja da ta deca budu zadovoljna u školi, da budu nasmejana i da prvenstveno zbog njih učinim nešto za šta mislim da je dobro."

Puls grada”: Kako deca uzvraćaju na sve što im pružate, a što učenici mnogih škola istog ranga u Srbiji nemaju?

Slavica: "Današnje generacije učenika su digitalni urođenici zato što rastu okruženi tehnologijom i svakodnevno je koriste, ali je ne koriste na pravi način, za učenje, već uglavnom za igranje igrica i za zabavu. Trudim se da im pokažem da učenje uz tehnologiju može da bude zabavno. Trudim se da im omogućim da oni sami kreiraju materijale iz kojih će učiti. Za to najčešće koristim časove “Od igračke do računara”, ali integrišem i u ostale nastavne predmete kad god je to moguće i naravno da je to njima zabavnije od klasičnog časa, gde tehnologija nije uključena."

Puls grada”: Sada, posle svega, da li biste menjali svoju malu seosku školu za školu u gradu?

Slavica: "Sada ne. U početku, kao što sam rekla, bilo mi je žao što moram da radim u seoskoj školi, ali sada ne bih menjala jer zaista mislim da imam pre svega sjajne učenike, sjajne kolege, odlične uslove za rad i mislim da mi je u mojoj školi mnogo lepše nego što bi mi bilo u nekoj gradskoj."

***

Kroz ovaj projekat, organizatori žele da istaknu one učitelje i nastavnike koji su inovativni i proaktivni, inspirativni i pokretači pozitivnih promena u svom poslu i svojoj okolini.

Pored lične nagrade u iznosu 40.000 dinara, svi edukatori su nagrađeni i sa po 100.000 dinara, koje u narednih godinu dana mogu iskoristiti za unapređenje nastave.

Nagrađeni edukatori ove godine su:

1. Violeta Miletić

Nastavnik prehrambene grupe predmeta u Poljoprivrednoj školi „Šumatovac“, Aleksinac

2. Suzana Miljković

Učiteljica u OŠ „Kralj Petar I“ u Nišu

3. Gabriela Potrebić Težer

Učiteljica u OŠ „Sever Đurkić“, Bečej

4. Goran Jovišić

Nastavnik računarstva i informatike u Karlovačkoj gimnaziji, Sremski Karlovci

5. Svetlana Radlovački

Nastavnik programiranja u Školskom centru „Nikola Tesla“, Vršac

6. Dijana Malidža

Učiteljica u OŠ „Đorđe Natošević“ u Novom Sadu

7. Vera Milićević

Nastavnik građevinske grupe predmeta u Tehničkoj školi u Loznici

8. Ivana Krulj

Nastavnica fizike u OŠ „Đura Jakšić“ u Ćupriji

9. Gordana Rackov

Učiteljica u OŠ „Sveti Sava“ u Kikindi

10. Mirjana Rašić Mitić

Nastavnik matematike u OŠ „Sveti Sava“, Niš

11. Ena Horvat

Nastavnica biologije u OŠ „Nikola Vukićević“ u Somboru

12. Zorica Ivanović

Nastavnik srpskog jezika i književnosti u Tehnološkoj školi u Paraćinu

13. Slavica Gomilanović

Učiteljica u OŠ „Đura Jakšić“, Oreškovica, Petrovac na Mlavi

14. Dejan Kreculj

Nastavnik tehničkog i informatičkog obrazovanja, OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, Kovin

15. Slađana Trajković

Nastavnik matematike u Tehničkoj školi „15. maj“, Prokuplje

16. Zvonimirka Jovičić

Učiteljica u OŠ „Moša Pijade“ Žagubica, odeljenje u Izvarici

Nema komentara.

Ostavi komentar