Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

27. 11. 2015.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada", www.bizlife.rs

Dve trećine zaposlenih planira da promeni posao

Bez obzira na krizu, dve trećine zaposlenih ispitanika iz Srbije planira promenu posla, navodi se u istraživanju sajta Poslovi.infostud.com, koje je urađeno u saradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u BIH (Posao.ba) i Hrvatskoj (Mojposao.net). Čak trećina bi radila za stranog vlasnika, a za domaćeg privatnika samo 9 odsto.

Do kraja godine većina ispitanika iz Srbije (64%) ne očekuje niti povišicu, niti napredovanje (58%). Ove godine povišicu je već dobilo 7% ispitanika, a napredovalo je njih 4%.

Bez obzira na krizu, dve trećine zaposlenih ispitanika iz Srbije planira promenu posla. Svaki peti anketirani je izjavio da ne želi da menja posao. Oko 16% planira da posao promeni samo u slučaju nužde.

Zanimljivo je da je oko 53% ispitanika iz Srbije navelo da se ne boji za svoje radno mesto, navodi se u istraživanju.

Kada bi mogli da biraju idealnog poslodavca, oko 32% učesnika istraživanja iz Srbije izabralo bi stranog vlasnika. Oko četvrtine anketiranih najradije bi radilo za sebe, dok bi svaki peti radio za državu. Opciju rada za domaćeg privatnog poslodavca izabralo je svega 9% ispitanika.

Kada je reč o razlozima nezaposlenosti, u Srbiji je trećina ispitanika navela da je nezaposleno jer nakon školovanja nisu pronašli posao, po 20% ispitanika navodi da je nezaposleno jer im je istekao ugovor na određeno ili su zbog posla ostali zbog ekonomske krize. Otkaz zbog nekog drugog razloga je dobilo 8% anketiranih, dok se 7% odlučilo da otkaz da kako bi pronašli bolju poslovnu priliku.

Gotovo trećina nezaposlenih ispitanika bez posla je od jedne do tri godine, a sličan je i broj onih koji su bez posla manje od godinu dana. Oko 17% anketiranih nezaposlenih ne radi više od 5 godina

Kao i prethodnih godina, većina nezaposlenih ispitanika, gotovo 70% traži bilo kakav posao – bez obzira da li je u vezi sa strukom, dok bi trećina ispitanika radila isključivo u svojoj struci.

Čak dve trećine anketiranih iz Srbije smatra da je za dobijanje posla prvenstveno važno iskustvo, potom znanja i veštine, sreća, a veza se nalazi na četvrtom mestu. 

Polovina ispitanika koji se školuju u Srbiji očekuje da će posao naći u roku od šest meseci. Nešto više od četvrtine smatra da će im biti potrebno godinu i više.

Oko 50% anketiranih koji se još školuju smatra da je najbolje posao tražiti odmah nakon završetka obrazovanja, dok bi ih 33% to činilo tokom školovanja.

Najveći broj anketiranih iz ove grupe, troškove podmiruje zahvaljujući roditeljima, a nešto više od trećine navodi da povremeno honorarno radi. Daleko veći procenat ispitanika navodi da imaju honorarne poslove. 

U istraživanju je učestvovalo više od 4000 ispitanika, odnosno 1000 iz Srbije od kojih je 60% nezaposlenih, 30% zaposlenih, a oko 10% ispitanika se još školuje.

Nema komentara.

Ostavi komentar