Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

20. 11. 2015.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Testiraj! Leči! Spreči!

Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitis obeležava se već treći put, a ove godine brojne aktivnosti će biti realizovane u više od 45 evropskih zemalja, s ciljem da se omogući da više osoba sazna svoj status u što ranijem stadijumu infekcije. Pored velikog broja gradova širom Srbije, pod sloganom "Testiraj! Leči! Spreči!” i Požarevac će obeležiti ovu nedelju.

Stopa testiranja na HIV u Srbiji iznosi svega jedan odsto. Cilj akcije, koja će trajati od 20. do 27. novembra je podizanje svesti o dobrobiti testiranja uz ohrabrivanje osoba koje su bile u riziku da se testiraju.

U sklopu Evropske nedelje testiranja, pod nacionalnim sloganom "Hoću da znam!" Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" organizuje i koordinira akciju dobrovoljnog, poverljivog i besplatnog savetovanja i testiranja na HIV za sve zainteresovane studente u studentskim domovima, na pojedinim fakultetima i visokim školama, kao i u studentskim poliklinikama.

Akcija će, kako je najavljeno, biti realizovana u Beogradu, Požarevcu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Boru, Valjevu, Leskovcu, Užicu, Kraljevu, Subotici, Sremskoj Mitrovici i Kosovskoj Mitrovici.

Zavod za javno zdravlje Požarevac organizuje savetovanje I testiranje HIV/AIDS (DPST) u ponedeljak, 23. novembra od 9 do 11 sati u Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija, u utorak, 24. novembra od 10 do 12 sati u Kazneno popravnom zavodu za žene u Požarevci i u sredu, 25. novembra od 10 do 12 sati u KPZ Zabela, rekla je za Boom 93 dr Vera Joković-Kostić iz ZZJZ Požarevac.

Besplatno i diskretno

Savetovalište za dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje na HIV/AIDS (DPST) pri Zavodu za javno zdravlje Požarevac je mesto gde edukovane osobe – savetnici razgovaraju sa korisnikom o razlozima za testiranje, o njegovom eventualnom rizičnom ponašanju i mogućnostima smanjenjenja rizika; tada se dobijaju sve potrebne informacije o toku testiranja na HIV kao i tumačenju dobijenog rezultata. I ono što je bitno - razgovor između klijenta i savetnika je poverljiv.

Korisnici koji žele da saznaju o prenošenju HIV infekcije kao i svoj HIV status treba da lično dođu u Zavod za javno zdravlje Požarevac ili da stupe u kontakt sa savetnikom na telefon 012/531-628, odnosno putem e-adrese savetovaliste-dpst@zzjzpo.rs.

Nema komentara.

Ostavi komentar