Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

19. 11. 2015.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Muškarci, srećan vam praznik!

Međunarodni Dan muškaraca je prvi put obeležen 19. novembra 1999. godine, s ciljem da istakne pozitivne muške uzore i značaj brige o zdravlju, koje muškarci često zanemaruju

Dan muškaraca, priznat i od Ujedinjenih nacija, obeležava se širom sveta, s ciljem podizanja svesti o zdravlju muškaraca, kako starih tako i mladih, budući da je njihov životni vek u proseku sedam godina kraći od životnog veka žena.

Pripadnici takozvanog jačeg pola danas su i fizički i psihički prilično opterećeni, zbog čega bi morali više pažnje da posvete sopstvenom zdravlju. Osim toga, postoji mišljenje da su nemar i nebriga prema zdravlju i telu uglavnom vezani za muškarce, pa je važno da od malih nogu svi uče o zdravom načinu života.

Drugi cilj obeležavanja Dana muškaraca je rodna ravnopravnost i promocija jednakosti polova putem dijaloga. Uloga muškaraca kao saveznika i partnera je veoma značajna i u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama. Ujedno, treba prevazići stereotipne stavove, kao što je stav da je nasilje odlika jakih muškaraca.

Međunarodni dan muškaraca je prilika da se istaknu dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajednici, porodici, braku i poslu, kao i da se istaknu pozitivni muški uzori.

Želimo vam svima srećan Dan muškaraca!

Nema komentara.

Ostavi komentar