Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

12. 11. 2015.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Bolest koja vreba posle 40-e

U susret Svetskom danu borbe protiv dijabetesa koji se širom sveta obeležava 14. novembra, gošća “Pulsa grada” dr Biljana Manić iz Savetovalište za dijabetes požarevačkog Doma zdravlja kaže da bi novim načinom registrovanja oboljenja u jedinstvenu bazu podataka, u narednom periodu trebalo da se dobiju precizni podaci o stopi ovog oboljenja u okrugu, kao i na nivou države.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa, jedne od vodećih bolesti u svetu, ali i u Srbiji, obeležava se širom sveta 14. novembra sa ciljem da se skrene pažnja na ovu bolest, važnost prevencije i držanja bolesti pod kontrolom, kada ona već nastupi. 

U regionu Balkana oko 8 odsto populacije boluje od dijabetesa, a u Srbiji oko 710 hiljada ljudi. “Genetika ima određenu ulogu za obolevanje od šećerne bolesti, ali su presudan faktor životne navike, gojaznost, neaktivnost, pušenje, stres”, kaže dr Manić. Ona napominje da je dovoljno da se osobe svakodnevno fizički aktiviraju, da povedu računa o načinu ishrane kako bi preventivno delovali i sprečili nastanak ili makar usporili razvoj šećerne bolesti.

Dijabetes je hronična metabolička bolest koju karakteriše povećana koncentracija šećera u krvi (hiperglikemija), usled poremećaja u lučenju insulina i njegovom dejstvu. Najčešće se javlja kod osoba starijih od 40 godina. Šećerna bolest često počinje neopaženo i bez simptoma i vrlo često se otkrije u kasnijoj fazi kada je već došlo do nekih komplikacija. Neki od siptoma koji bi trebalo da nas navedu da posumnjamo na dijabetes i odemo kod lekara su učestalo noćno mokrenje, velika žeđ, gubitak težine uprkos normalnoj ishrani, umor, malaksalost. Ukoliko se bolest otkrije na vreme, nivo šećera može da se normalizuje i da se bolest drži pod kontrolom. To podrazumeva redovno uzimanje propisane terapije i promenu stila života.

Primarni cilj Savetovališta za dijabetičare, koje radi svakog utorka i četvrtka od 12 do 14 sati u Centru za prevenciju Doma zdravlja, je rano otkrivanje i prevencija oboljenja. U Savetovalištu za dijabetičare pacijenti dobijaju dodatne preglede i savete o ishrani, pregledima, samokontroli glikemije.

Povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, u petak će biti organizovana predavanja u Domu zdravlja, izložba i kontrola pacijenata. “Skriningom ćemo pokušati da otkrijemo pacijente koji su u riziku da obole od dijabetesa”, kaže dr Manić.

Nema komentara.

Ostavi komentar