Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

06. 11. 2015.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Virusi vladaju, ali gripa nema

Počela je sezona respiratornih zaraznih bolesti. Trenutno vladaju virusne infekcije i bolesti slične grupu, ali virus gripa još nije identifikovan. “Vakcinacija je u toku i svi bi trebalo da se zaštite, a naročito osetljive grupe”, rekla je gostujući u “Pulsu grada” dr Vera Joković Kostić, načelnica Epidemiološke službe u Zavodu za javno zdravlje Požarevac

 

Epidemiološka situacija u Braničevskom i Podunavskom okrugu je pod kontrolom. U prethodnoj nedelji je na području Braničevskog okruga registrovano 177, a u Podunavskom okrugu 111 obolelih od bolesti sličnih gripu. U oba okruga je najveći broj obolelih je uzrasta od 5 do 14 godina.

 

“Najbolja zaštita od virusa gripa je vakcinacija”, napominje dr Joković-Kostić. Zavodu za javno zdravlje Požarevac distribuirano je početkom oktobra 11.480 doza vakcina protiv sezonskog gripa i to za Braničevski okrug opredeljeno je 6.930, dok je za Podunavski okrug namenjeno 4.550 doza. Uvoznik vakcina protiv sezonskog gripa je Holandska firma "Farmalogist".

 

“Vakcinacija je u toku, odziv je dobar”, kaže dr Joković-Kostić. Kao i prethodnih godina, vakcinacija protiv sezonskog gripa se preporučuje građanima starijim od 65 godina, trudnicama, hroničnim, srčanim i plućnim bolesnicima, zdravstvenim radnicima i deci.

 

Osobe koje žele da se zaštite, najpre treba da se jave izabranom lekaru koji će obaviti pregled i dati uput za imunizaciju.

 

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon davanja vakcine. Kod vakcinisanih se u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, i smanjuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku.

Nema komentara.

Ostavi komentar