Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

02. 11. 2015.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Vek u prošlost: kako smo stradali i kako smo se branili

Povodom jednog veka od Makenzenove ofanzive na Srbiju i bitke za odbranu Stiga i Braničeva, Istorijski arhiv Požarevac organizuje promociju monografije “Stogodišnjica odbrane Stiga i Braničeva – na kopnu, vodi i vazduhu – 1915-2015.” O monografiji i njenoj promociji zakazanoj za utorak, 3. novembra 2015. u Maloj sali Centra za kulturu Požarevac u “Pulsu grada” je govorila direktor požarevačkog Istojskog arhiva dr Jasmina Nikolić.

Grupa autora iz Istorijskog arhiva Požarevac i Centra za vojno-političke studije u Beogradu, kroz već predstavljenu istoimenu izložbu arhiskih dokumenata i fotografija i prateću publikciju, pokušala je da arhivskim dokumentima i fotografijama iz fundusa Istorijskog arhiva Požarevac, Arhiva Srbije i Vojnog arhiva Ministrstva odbrane RS  progovori o događanjima 1915. godine.

“Istorijski arhiv je prošle godine predstavio veliki projekat “Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1814 – 1818” i to je prosto bila prilika da izdvojimo dokumenta i fotografije koje nisu toliko poznate javnosti i da na ovakav način izdvojimo samo 1915. godinu”, kaže dr Nikolić. “Knjiga je podeljena  u tri tematske celine: operacije na void, kopnu i u vazduhu. Naročito operacije na vodi, na pograničnim rekama Savi i Dunavu do sada nisu na taj način obrađene kao Makenzenove ofanziva koja je veoma poznata u istoriografiji, pa smo iskoristili priliku da na ovakav način približimo čitaocima događanja iz 1915. godine o stradanju srpske vojske i svim operacijama u našoj sredini”.

Na promociji, zakazanoj za utorak, 3. novembra 2015. u Maloj sali Centra za kulturu Požarevac sa početkom u 12 sati, o monografiji će govoriti recenzent prof. dr Suzana Rajić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu,  dr Jasmina Nikolić u ime grupe autora, kao izdavač i glavni i odgovorni urednik edicije “Posebna izdanja” Istorijskog arhiva Požarevac u kojoj se monografija objavljuje, i autori mr Nebojša Đokić i mr Dragana Miloradović: Promociju će oplemeniti ansambl “Mozaik” požarevačke Muzičke škole “Stevan Mokranjac”, a tokom promocije knjige biće prikazana i projekcija virtualne izložbe koja govori o događajima o kojima priča ova knjiga.

Istorijski arhiv Požarevac na medjunarodnoj sceni

Dok je u drugoj polovini oktobra u Požarevcu trajala  izložba arhivskih dokumenata i fotografija “Stogodišnjica odbrane Stiga i Braničeva – na kopnu, vodi i vazduhu – 1915-2015.”, koju je posetilo oko 300 đaka požarevačkih škola, u Sloveniji je od 16. do 20. oktobra održana 6. Međunarodna sveslovenska konferencija arhiva na kojoj jedini predstavnik iz Srbije bila dr Nikolić. Reč je bila o valorizaciji arhivske građe kao kulturnog dobra. Na konferenicji su predstavljeni i svi brojevi međunarodnog stručnog časopisa ,,Zapisi,, - Godišnjaka Istorijskog arhiva Požarevac i dokumentarni film ,,Srbija i Braničevo u Velikom ratu, 1914-1918.”,  koji su naišli na veoma dobar prijem.

Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić učestvovala je i u radu. Međunarodne arhivske konferencije "25. međunarodni arhivski dan" 19. i 20.oktobra 2015, u Trstu u Italiji.

Nema komentara.

Ostavi komentar