Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Puls grada

02. 11. 2015.

Autor: K. Tričković Izvor: "Puls grada"

Kontrole kreću sa prvim snegom, kazna i do 20.000 dinara

Vozači od 1. novembra moraju na svojim vozilima da imaju zimske gume na sva četiri točka, ukoliko se na putevima nalazi sneg, led ili poledica. Ukoliko saobraćajna policija zatekne vozača u datim uslovima bez zimskih pneumatika, kazna je i do 20.000 dinara.

Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju predviđeno je da u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 milimetra.

Kako Boom 93 nezvanično saznaje, pojačana kontrola počeće sa prvim snegom. Za nepoštovanje ove odredbe Pravilnika predviđena je novčana kazna u iznosu od 6.000 do 20.000 dinara.

Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.

Ovaj pravilnik se primenjuje od maja 2012. godine, a predviđa i da je u tom periodu van naseljenog mesta obavezno posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu. U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

pon

02.11.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 21:16

Re:

Zimska guma nije tu samo radi snega.Zimska guma se drugacije ponasa na nizoj temperaturi od letnje gume.Letnja guma se na 0 stepeni pretvori u plastiku,a zimska guma na 45 stepeni u zelatin.Jos nesto na gumi je vazan dot sara i nije toliko bitna.Guma posle 5 godina izgubi sva svojstva i bukvalno trag kocenja se poveca za duplo.

Odgovori
pon

02.11.

2015.

anonimus sa 2 plus [neregistrovani] u 10:55

a ako nema snega?

A sta ce da se desi ako ne bude snega? Zar tada saobracajna nece gledati pneumatike?
Prosle godine sve ukupno nismo imali 7-8 dana pod snegom, dzaba smo i stavljali zimske gume...

Odgovori

Ostavi komentar