Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Predstavljamo

30. 12. 2016.

Autor: K. Tričković Izvor: Boom 93

Još jedna uspešna godina za CK Požarevac

Crveni krst Požarevac 2016. godinu završava veoma uspešno. Zacrtani planovi i programi su čak i premašeni, kaže sekretar CK Požarevac Saša Obradović.

“Pre svega želim da istaknem da je Grad Požarevac i ovu godinu završio kao najhumaniji grad u Srbiji na polju dobrovoljnog davalaštva krvi. U ovoj godini smo organizovali 41 akciju dobrovoljnog davanja krvi i ostvarili saradnju sa mnogim institucijama u gradu i to je rezultiralo da šesti put budemo proglašeni za najhumaniju sredinu", kaže Obradović.

"Želim da istaknem projekat „Sigurne škole – otporne zajednice“, kao nastavak projekta „Velika Morava – rani oporavak i otpornost na nesreće“ koji smo započeli u saradnji sa Crvenim krstom Austrije. To je rezultiralo da smo ove godine napravili jednodnevni kamp za obuku dece od prvog do četvrtog razreda na našem imanju na Tulbi.

Takođe smo u saradnji sa austrijskim Crvenim krstom uspeli da svim osnovnim školama na području grada Požarevca i GO Kostolac, pa čak i njihovim izdvojenim odeljenjima u seoskim sredinama obezbedimo opremu za delovanje u vanrednim situacijama. Svaka škola je dobila po jedan agregat, panična svetla, aparate za protivpožarnu zaštitu, ormariće i rančeve za prvu pomoć sa kompletnim sanitetskim materijalom.

Uporedo sa tim, na Tulbi smo napravili kamp, u čiju je izgradnju uloženo 3.300.000 dinara. Obezbedili smo i jedan sanitarni kontejner, stigao je pred kraj godine i biće instaliran za potrebe dece koja se budu obučavala u tom kampu. Naša želja je da to ne bude samo kamp lokalnog nivoa, već da preraste u međunarodni kamp i zato ga i radimo prema standardima koje zahtevaju  međunarodne organizacije Crvenog krsta.

Planiramo da sa prvim lepim danima, u martu-aprilu otvorimo kapije kampa, i da taj prostor koji ima veoma čist vazduh i važi za vazdušnu banju, stavimo na raspolaganje našim školama da ga koriste za nastavu u prirodi. Kamp se sastoji iz letnjih učionica i prilagođen je deci uzrasta od 7 do 10 godina.

Sa mladima ćemo osim u kampu raditi i u školama. Organizovaćemo za decu obuke u školama kako da se ponašaju u slučaju zemljotresa, udara groma i slično. Imamo lepe brošure za školski uzrast kroz koje će deca slikovito da se upoznaju sa ovim situacijama. Takođe ćemo raditi i brošure za roditelje, koje će ih uputiti kako da decu upoznaju sa ovim stvarima. “

Ovo su samo neki ostvarenih rezultata i planova za 2017. godinu. Crveni krst Požarevac nastavlja da radi u svim oblastima kojima se i do sada bavio: briga o starima, program gerontodomaćica, narodna kuhinja…

Sekretar Crvenog krsta Požarevac Saša Obradović za Novu godinu je sugrađanimja poželeo: “Svim sugrađanima u svojei ime Crvenog krsta čestitam praznike, želim puno zdravlja i sreće na svim planovima i da veliko srce koje su pokazali u 2016. godini ostane isto takvo I u Novoj godini, da naš grad ostane preoznatljiv kao grad sa najhumanijim stanovništvom.”

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije