Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Predstavljamo

30. 12. 2016.

Autor: K. Tričković Izvor: Boom93

Istorijski arhiv Požarevac: Više od 6.000 posetilaca izložbi

Plan i program Istorijskog arhiva Požarevac za 2016. godinu u celini je realizovan. O najzanimljivijim projektnim aktivnostima govori direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić.

“Ako govorimo o delatnosti zaštite arhivske građe kao kulturne baštine, u 2016-oj godini je vršen prijem i smeštaj arhivske gradje na čuvanje, sređivanje i obrada arhivskih dokumenata u našim fondovima, digitalizacija i publikovanje arhivskih dokumenata. U ovoj godini je u Arhivu digitalizovano 12.300 strana, mikrofilmovano 8.400 i fotografisano 1.200 strana, a paralelno sa time vršili smo I digitalizovanje i fotografisanje arhivskih dokumenata o gradu Požarevcu i regionu, koji se čuvaju u drugim arhivima u zemlji, pa smo u Arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije i Arhivu Vojvodine ukupno fotografisali 1.314 dokumenata, napravili 1.132 digitalna snimka i 1.267 fotokopija čime smo upotpunili arhivska dokumenta o našem gradu. Imali smo tokom godine preko hiljadu istraživača u Arhivu sa kojima smo radili na rešavanju zahteva za pronalaženje arhivskih dokumenata radi ostvarivanja različitih njihovih prava.  Bavili smo se i održavanjem arhivskih objekata i opreme i obogaćivanjem arhivske biblioteke.

U 2016-oj je nastavljena naša bogata izdavačka i izložbena delatnost. U okviru pet edicija je objavljeno deset novih naslova. Ediciju Posebna izdanja obogatili smo monografijom o kazneno popravnim zavodima u Srbiji na primeru požarevačkog zatvora od 1865. do 1918. godine i medjunarodnim godišnjakom Istorijskog arhiva Požarevac Zapisi gde smo u petom broju objavili 30 naučnih i stručnih radova kolega iz zemlje i inostranstva. Ediciju Naučno-informativna sredstva o arhivskoj građi obogatili smo novim naslovom posvećenim analitičkim opisima dokumenata unutar fonda Načelstvo sreza zviškog Kučevo 1845-1849, a u ediciji Izložbeni katalozi smo publikovali katalog pod nazivom Arhitektura Požarevca u periodu između dva svetska rata i Okupirani Požarevac 1941-1944 - slike iz svakodnevnog života. U okviru edicije Kulturna baština i edicije Elektronska izdanja i virtualne izložbe objavili smo elektronske izložbe već pomenutih naslova odnosno setove arhivskih fotografija u formi razglednica – tri seta po deset fotografija čime smo doprineli dostupnosti arhivskih dokumenata javnosti.

U okviru izložbene delatnosti, u 2016-oj godini smo imali četiri premijere i pet gostovanja. Požarevački kulturni krug je imao prilike da u Galeriji obojene svetlosti vidi postavke "Srbija i Požarevac u Drugom svetskom ratu 1941-1944 - okupaciona uprava, izbeglice i prosveta", "Pravno uređenje i zaštita svojinskih odnosa u Požarevačkom okrugu od 1830-1941.godine", "Arhitektura Požarevca u periodu između dva svetska rata" i "Okupirani Požarevac 1941-1944 – slike iz svakodnevnog života". Ove izložbe, koje su pratile elektronske i štampane publikacije, posetilo je oko 6.000 građana Požarevca i okoline. Što se gostovanja tiče, gostovali smo u u februaru Žabarima sa izložbom  "Zadrugarstvo u Požarevačkom okrugu do 1941. godine",  izložba "Srbija i Požarevac u Drugom svetskom ratu 1941-1944 - okupaciona uprava, izbeglice i prosveta" gostovala je u Beogradu u aprilu i maju, Izložba "Filmovi koje smo voleli 1946-1980” gostovala je ove godine u Vrnjačkoj banji u vreme Filmskog festivala, kasnije je postavljena i u Ćupriji, a do sada je ukupno predstavljena u više od 20 gradova u zemlji i inostranstvu.

S obzirom na to da smo deo svetske porodice arhiva, organizovali smo i manifestaciju Dan otvorenih vrata o okviru obeležavanja Međunarodnog dana arhiva 9. juna, pod nazivom “Arhivi, harmonija i prijateljstvo” i tada smo imali više od 500 posetilaca u objektu arhivskog depoa.

Uporedo sa angažovanjem u Arhivu, skoro svi zaposleni su učestvovali i na brojnim međunarodnim savetovanjima i konferencijama", napominje Nikolić.

Planovi Istorijskog arhiva Požarevac za 2017. godinu su veliki, a za ovu priliku direktorka izdvaja samo nekoliko: “Ono što ćemo izdvojiti ovom prilikom su tri izložbene postavke: “Logor Banjica od 1941. do 1944. – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga“, “Zanatsvo u Požarevačkom okrugu do 1941. godine” i “Školstvo u Požarevcu do Prvog svetskog rata”, koje će pratiti elektronska i štampana izdanja.  Planirane su i nove publikacije u okviru postojećih edicija, a svakako ćemo nastaviti i gostovanja izložbi i publikacija koje su urađene u prethodnim godinama, s obzirom na to da su jako tražene izložbe “Srbija i Braničevo u Velikom ratu”, “Filmovi koje smo voleli 1947-1980”, “Bioskop 1941-1944”, “Požarevac u II Svetskom ratu“. Program “Kazneno popravni zavodi u Srbiji – primer požarevačkog Kaznenog zavoda” pripremljen je u 2016-oj godini ali smo premijeru planirali za početak februara 2017. godine i to će biti otvaranje našeg programa u narednoj godini”.

Slušaocima i čitaocima Boom 93 i svim sugrađanima srećne Novogodišnje i Božićne praznike želi kolektiv Istorijskog arhiva Požarevac.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije