Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Predstavljamo

28. 08. 2016.

Izvor: www.ekonomski.net

Mišić: Cilj nam je da "Milami" bude svetski brend

Brend „Milami“ već ima svoje poklonike, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu, ali cij nam je da proširimo tržište i stoga u narednom periodu planiramo dodatna ulaganja, pre svega, u povećanje kvaliteta robe, ali i u proširenje kapaciteta, izjavio je za Ekonomski Online vlasnik firme „Milami“ iz Požarevca Bojan Mišić. Firma „Milami“ se bavi proizvodnjom dečje obuće i ima zaokružen proizvodni proces, što uključuje i proizvodnju đona, a više od polovine proizvodnje izvozi.

  1. Vaša firma postoji pola veka. Kako je tekao razvoj od osnivanja do danas?

Da, iduće godine naša firma puni pola veka postojanja. “Milami” je krenuo 1967. godine, kao mala porodična radionica za proizvodnju papuča i klompi, bukvalno iz garaže. Firmu su pokrenuli moj otac Borivoje i majka Ljiljana, a kasnije sam je ja preuzeo.  Kako i glasi naš slogan “koračić po koračić” i “Milami” je danas porodična firma, koja zapošljava 30 ljudi i u svom asortimanu ima oko 400 proizvoda.

  1. Godišnje proizvedete oko 100 hiljada pari dečje obuće, a sirovine nabavljate u inostranstvu. Kako obezbeđujete sredstva i kakav je pristup izvorima finansiranja?

Sirovine uglavnom nabavljamo iz inostanstva i to 70 odsto, a ostalo je iz Srbije, što nam ponekad i otežava proizvodnju. Naime, mnogo bi nam bilo lakše i jednostavnije, kad bi imali više dobavljača iz Srbije. Ali, na žalost, kod nas je sve teže naći sirovine i materijale, a i kada ih ima, njihov kavalitet nije baš najsjajniji. S obzirom da je pola veka iza nas, sredstva isključivo obezbeđujemo iz sopstvenih izvora i nešto malo od komercijalnih bankarskih kredita, koje, pre svega, koristimo za nova ulaganja.

  1. Kako biste ocenili poslovni ambijent u Srbiji?

Pitanje na koje svi dajemo isti odgovor – ambijent je vrlo loš, a tu, pre svega, mislimo na naplatu, garancije, plasman robe. Ali nismo mi tu jedini, kompletan proizvodni sektor u Srbiji ima problem sa plasmanom robe na našem tržištu i naplatom. Zato svi vide izlaz u izvozu.

  1. Polovinu proizvodnje izvozite, uglavnom u zemlje u okruženju. Da li je u planu osvajanje novih tržišta?

Kao što smo napomenuli, izlaz je u izvozu, pa izvoz trenutno čini 50 odsto naše proizvodnje. To nisu više samo zemlje iz okruženja, ima tu izvoza i za Češku, Slovačku, i skandinavske zemlje. U planu nam je da, pre svega, povećamo udeo izvoza u našoj proizvodnji i prisutnost na pomenutim tržištima i da pokušamo da osvojimo još neke zemlje zapadne Evrope. Fokus nam je na tržištu Velike Britanije, gde su naši proizvodi dobili dobre ocene.

  1. Kakvi su planovi za budućnost. Da li planirate nova ulaganja i proširenje asortimana?

Planirana su nova ulaganja, a upravo smo u procesu nabavki novih mašina, koje će nam pomoći da značajno proširimo proizvodne kapacitete. Planovi za budućnost su da, pre svega, podignemo kvalitet naših proizvoda na još viši nivo i da u tom segmentu budemo “rame uz rame” sa vodećim svetskim brendovima. Smatramo da ćemo, uz još malo ulaganja, kako u mašine, tako i u ljude i bolju organizaciju, uspeti to da ostvarimo u kratkom roku. A drugi pravac je jačanje brenda “Milami”, ne samo u Srbiji, već i u Evropi i da sve više robe prodajemo pod našim brendom, a ne kao proizvođači za druge brendove. Mislimo da je u tome budućnost, a to je jedan dug put, na koji smo mi već krenuli.

pon

29.08.

2016.

Darko [neregistrovani] u 08:33

Robovlasnistvo

Sta ocekivati kad su plate male , mizerne . Koju platu tu dajes radnicima ? Ne verujem da je iznad 25 000 , zar mslis da sa tako malom platom covek moze da plati sve dadzbine, da izdrzava porodicu i da kupuje cipele. Izvoz je bolji jer su tamo zarade dostojne coveka ovde nas placaju kao zivotinje, daju nam dovoljno za hleb i vodu.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije