Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Predstavljamo

31. 12. 2015.

Autor: K. Tričković Izvor: Boom93

Saša Obradović: Požarevac među evropskim metropolama

Crveni krst Požarevac završava 2015. godinu veoma uspešno. "Ono po čemu smo postali prepoznatljivi u celoj Srbiji jeste dobrovoljno davalaštvo krvi. Rezultati svrstavaju Požarevac medju evropske metropole", kaže Saša Obradović, sekretar Crvenog krsta Požarevac.

"Crveni krst Požarevac završava 2015. godinu veoma uspešno. Peti put godinu završavamo kao najuspešnija organizacija u Srbiji na polju dobrovoljnog davalaštva krvi, a zahvaljujući tome grad Požarevac je ponovo proglašen za najhumaniji grad u Srbiji. Prošle godine smo imali 7,43% , a ove godine smo taj procenat imali već za prvih 11 meseci. Takođe, imamo 10% više prikupljenih jedinica krvi u odnosu na isti period prošle godine. Očekujemo da završimo ovu godinu sa preko 8% dobrovoljnih davalaca što će biti jedinstveni rezultat u Srbiji koji grad Požarevac na tom polju svrstava među visokorazvijene evropske gradove. Zahvalnost za to dugujemo našim dobrovoljnim davaocima kojih u Požarevcu ima oko 4.500.

Započeli smo projekat „Obuka prve pomoći“ za učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Požarevca i gradske opštine Kostolac. Grad finansira taj projekat i u planu nam je da do maja 2016. obiđemo sve škole, u svakoj formiramo po tri ekipe prve pomoći, potom ćemo organizovati školska pa gradsko takmičenje, koje će omogućiti najboljima plasman na republičko takmičenje u organizaciji Crvenog krsta Srbije. Cilj je da obučimo decu da svoje znanje prenose svojim vršnjacima, kako bismo zdravstvenu kulturu mladih podigli na viši nivo.

U izradi je nacrt novog Zakona o bezbednosti na radu koji će propisivati da svi zaposleni moraju da prodju obuku iz prve pomoći, a da 5% njih prodje i naprednu obuku. Mi smo jedina licencirana organizacija od strane Ministrstva zdravlja za sporovodjenje obuke.

Projekat oporavka posle poplava je završen u oktobru. U prvoj fazi su poplavljenim domaćinstvima podeljeni setovi za reparaciju kuća i novčana pomoć za nabavku pokućstva. U drugoj fazi je austrijski Crveni krst donirao našoj organizaciji opremu za delovanje u vanrednim prilikama. Dobili smo tri tipska kontejnera za delovanje u vanrednim prilikama, agregate, lopate, lampe za reflektore, kabanice i to je na raspolaganju Crvenom krstu i Gradu Požarevcu.

Sada treba da se potpiše ugovor sa kanadskim Crvnim krstom po kojem ćemo na našem imanju na Tulbi tokom 2016. godine napraviti letnje učionice. To će biti republički centar za edukaciju učenika osnovne škole iz prve pomoći i delovanja u uslovima vanrednim uslovima.

U 2016-oj nas očekuje i početak izgradnje magacina Crvenog krsta. To će biti ne samo magacin narodne kuhinje već i magacin opreme za delovanje u vanrednim prilikama. Tu će biti smeštena kompletna oprema za delovanje u vanrednim prilikama za ovaj deo istočne Srbije."

Čestitajući praznike sugrađanima, Saša Obradović kaže: "Želim svima Srećnu Novu godinu i Božić, dobro zdravlje, sreću i uspeh na svim poljima i da humanost koju nose u sebi i dalje neguju".

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije