Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Predstavljamo

31. 12. 2015.

Autor: K. Tričković Izvor: Boom93

Istorijski arhiv Požarevac: Realizovano 100% planova

Istorijski arhiv Požarevac je u potpunosti realizovao plan aktivnosti i program rada, kao i finansijski plan za 2015. godinu.

Sumirajući ostvarene rezultate u 2015oj godini, direktorka Arhiva Dr Jasmina Nikolić iz brojnih realizovanih programskih aktivnosti izdvaja nekoliko:

"Prva se odnosi na gostovanja programima koje smo uradili u prošloj i ovoj godini, a vezano je za obeležavanje stogodišnjice od početka prvog svetskog rata. To je naš veliki multimedijalni projekat koji obuhvata izložbu, virtualnu izložbu, monografiju i dokumentarni film “Srbija i   Braničevo u Prvom Svetskom ratu 1914-1918”.

Druga je obeležavanje stogodišnjice od Mekenzenove ofanzive na Srbiju o odbrane Stiga i Braničeva velikim projektom Istorijskog arhiva Požarevac pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i opštine Veliko Gradište, a koji takodje obuhvata izložbu, virtualnu izložbu i monografsku studiju koje su ove godine predstavljene u Požarevcu, Velikom Gradištu, Ramu i Žabarima.

Treći program se tiče projekta koji smo uradili u čast sedamdeset godina od pobede nad fašizmom. To je projekat "Srbija i Požarevac u Drugom svetskom ratu 1941-1944. - Okupaciona uprava, izbeglice i prosveta", koji obuhvata monografiju, izložbu, elektronsku publikaciju/virtuelnu izložbu i set arhivskih fotografija/razglednica. Želimo da Izložbu predstavimo požarevačkom i beogradskom kulturnom krugu u 2016. godini. Izložba i monografija će biti predstavljene pred požarevačkom publikom od 10. februara do 1. marta, a pred beogradskom publikom od 23. aprila do 7. maja 2016. Svetlost dana je krajem 2015-e ugledao deo ovog projekta, a to je elektronska publikacija u okviru edicije Kulturna baština.

Takodje, jednogodišnja aktivnost podrazumeva i pisanje i prikupljanje članaka za objavljivanje u našem međunarodnom stručnom časopisu Zapisi, godišnjaku Istorijskog arhiva Požarevac i  kroz četvrti broj ponovo donosimo stručne istoriografske i druge radove autora iz zemlje i inostranstva.

Tokom godine smo organizovali manifestacije Otvorenih vrata Arhiva, povodom Medjunarodnog dana arhiva, i Javni čas istorije gde smo ugostili oko 800 učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Grada Požarevca.

Medju ovogodišnjim aktivnostima treba svakako pomenuti i učešće na Medjunarodnoj konferenciji u Sloveniji i u Italiji.

Pored toga, ove godine je kompletno sredjena upravna zgrada Istorijskog arhiva Požarevac.

Narednu godinu će svakako obeležiti realizacija velikog programa koji podrazumeva pisanje monografije i pripremu izložbene postavke na temu kazneno-popravnih zavoda u Srbiji. Mi smo u ovoj godini preuzeli arhivsku gradju Zavoda iz Zabele na smeštaj i čuvanje. Na taj način smo postali jedini arhiv u Srbiji koji ima takvu gradju, odnosno KPZ Zabela je jedini zavod koji je predao svoju arhivsku gradju na čuvanje jednom arhiv. Tako sam se otvorila mogućnost da napravimo prvu monografiju i postavku sa ovom temom. Angažovanjem saradnika i iz drugih institucija podugli smo ovaj projekat na republički nivo, tako da će pored kolega iz našeg Arhiva, biti angažovani i profesori sa kriminalističko-policijske akademije u Beogradu, saradnici iz Ministrstva prosvete Republike Srbije, uz podršku Grada Požarevca, Ministarstva pravde i Ministrastva unutrašnjih poslova, tako da nas očekuje veliki posao na istraživanju, obradi i odabiru arhivskih dokumenata i fotografija za izložbu i pisanje monografske studuje na tu temu."

Slušaocima i čitaocima Boom 93 i svim sugrađanima srećne Novogodišnje i Božićne praznike želi kolektiv Istorijskog arhiva Požarevac.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije