Radio Boom93 :: Link - Up http://www.boom93.com/link-up/rss.html sr http://www.boom93.com/img/logo.png Radio Boom93 :: Link - Up http://www.boom93.com/link-up/rss.html Belgijski novinar dobio boravišnu vizu http://www.boom93.com/link-up/44992/belgijski-novinar-dobio-boravisnu-vizu.html Belgijski novinar Filip Bertinšan dobio je boravišnu vizu na godinu dana, nakon što se u medijima pisalo da mu preti proterivanje iz Srbije pošto mu je odbijen zahtev za produženje privremenog boravka. ]]>

Bertinšan je za N1 rekao da je dobio boravišna vizu na godinu dana, do 2019. godine.

Belgijski novinar je objasnio da je pozvan u policijsku stanicu gde se pojavio sa svojim advokatom. Tamo su mu objasnili da se u njegovom slučaju pojavio novi detalj, te da nema smetnje da dobije boravišnu vizu.

Nikakvo dalje objašnjenje nije dobio.

Bertinšan će u utorak u Medija centru održati konferenciju za novinare, zajedno s kolegama i novinarima Reportera bez granica.

Novinarska udruženja su prenela ranije danas da je MUP Srbije odbio Bertinšanu zahtev za produženje boravka jer on, prema policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji, predstavlja "pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti".

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Bezbednosno-informativne agencije (BIA) da objasne zbog čega Filipu Bertinšanu nije produžena viza i na osnovu čega ga je BIA proglasila "pretnjom po bezbednost državu i njene građane".

Bertinšan je, kako je rekao UNS-u, u februaru prošle godine podneo zahtev za produženje vize, kao što je to radio svake godine u deset godina koliko živi i radi u Srbiji.

"MUP mi je odgovorio tek u aprilu, posle predsedničkih izbora o kojima sam izveštavao kao svaki put ranije, da je moj zahtev odbijen", rekao je Bertinšan UNS-u.

Nakon žalbi sudu i dva informativna razgovara na koje je pozivan iz BIA, januara ove godine MUP je doneo novo rešenje kojim mu ponovo nije odobrio boravak u Srbiji.

U rešenju, kako piše sajt "Raskrinkavanje", stoji da je BIA obavestila policiju da "raspolaže podacima koji predstavljaju smetnju za pozitivno rešenje zahteva za odobrenje privremenog boravka", te da državljaninu Belgije boravak treba odbiti.

"Niko mi se posle toga nije javio iz MUP-a ili BIA i ja nisam dobio objašnjenje zašto sam bezbednosna pretnja. Ne mogu da kažem da je to zbog nekog konkretnog teksta koji sam napisao, ali sam siguran da je zbog posla kojim se bavim i kritičkih tekstova koje pišem. Ne postoji drugi razlog. Želim i čekam da od njih čujem razlog i dobijem konkretne odgovore zbog čega sam pretnja. Nadam se da će mi na kraju ipak odobriti vizu", rekao je Bertinšan UNS-u.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su da pretnja proterivanjem iz zemlje dopisnika brojnih stranih medija predstavlja "međunarodni incident i novu fazu u gušenju medijskih sloboda i zabrani kritičkog mišljenja i govora u Srbiji".

Navodeći da su Bertišanovi izveštaji "primer novinarskog profesionalizma" kao i da kao dopisnik iz Beograda nikada nije imao problema sa policijom, udruženja su upozorila da je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) "temeljno saslušavala Bertišana zbog njegovih napisa i intervjua koje je pravio tokom prošlogodišnjih predsedničkih izbora u Srbiji".

Belgijska radio-televizija na francuskom jeziku, čiji je dopisnik Bertinšan, saopštila je da se njihovom novinaru ne zamera ništa konkretno i kaže da je reč o iskusnom profesionalcu koji već 10 godina izveštava iz tog područja, a najviše iz Srbije.

Osim za RTBF, Bertišan izveštava za nekoliko frankofonih medija, među ostalima za Liberation, Mediapart i Courrier des Balkans.

Oženjen je Srpkinjom i dobar je poznavalac regiona, navodi RTBF.

]]>
Mon, 19 Feb 2018 16:02:00 +0100 Link - Up http://www.boom93.com/link-up/44992/belgijski-novinar-dobio-boravisnu-vizu.html
Akcija dobrovoljnog davanja krvi http://www.boom93.com/link-up/35341/akcija-dobrovoljnog-davanja-krvi.html U saradnji sa kabinetom za transfuziju krvi opšte bolnice u Požarevcu i sindikatom P.D. „Prim“ iz Kostolca, Crveni krst organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi. ]]> Treća akcija ove godine, u kojoj učestvuju zaposleni u Primu, održaće se u četvrtak od 8 do 12h u menzi P.D „Prim“ u Kostolcu. Rezerve krvi koje na akciji budu prikupljene biće korišćene za potrebe lečenja boleniks u opštoj bolnici u Požarevcu. 

]]>
Wed, 12 Oct 2016 11:12:00 +0100 Link - Up http://www.boom93.com/link-up/35341/akcija-dobrovoljnog-davanja-krvi.html
Plate niže nego u junu prošle godine http://www.boom93.com/link-up/28410/plate-nize-nego-u-junu-prosle-godine.html Prosečna neto zarada isplaćena u junu 2015. godine u Srbiji iznosi 44.583 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku. U poređenju sa prosečnom zaradom bez poreza i doprinosa isplaćenom u maju nominalno je veća za 1,4% a realno je veća za 0,9%. ]]>

Prema poslednjim podacima RZS za jun 2015. godine, prosečna neto plata u Braničevskom okrugu iznosila je 43. 793 dinara.

Najveća isplaćena zarada u junu, bez poreza i doprinosa, bila je u Kostolcu - 68.816 dinara, dok je u Požarevcu prosečna isplaćena zarada 39.048 dinara. Slede opštine Kučevo sa isplaćenom zaradom od 36.850 dinara, Žagubica – 35.097 dinara, Veliko Gradište – 30.230 dinara, Petrovac na Mlavi –  32.339 dinara, Žabari – 28.157 dinara, Malo Crniće – 24.152 dinara i Golubac - 26.263 dinara.

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u junu 2015. u Srbiji nominalno je manja za 0,7% i realno je manja za 2,6% u odnosu na posečnu zaradu isplaćenu u junu 2014. godine.

]]>
Fri, 24 Jul 2015 14:12:00 +0100 Link - Up http://www.boom93.com/link-up/28410/plate-nize-nego-u-junu-prosle-godine.html
Skupštinski kanal posle 2015. http://www.boom93.com/link-up/22201/skupstinski-kanal-posle-2015..html Poseban TV kanal na kojem bi se emitovali uživo prenosi sednica Narodne skupštine mogao bi da bude osnovan tek nakon što se digitalizuje televizija u Srbiji. ]]>

List Danas objavio je ovu informaciju pozivajući se na iz više izvora u nadležnim telima. Kako list piše, postoji mogućnost da skupštinski kanal bude emitovan po završetku procesa digitalizacije „u drugom ili trećem multipleksu, ali u okviru RTS“.  Iako je jedna nacionalna TV frekvencija slobodna u ovom trenutku, jer nije dodeljena na dva konkursa i ne zna se da li će ponovo biti stavljena na „tender“, nije realno da ona bude dodeljena za skupštinski kanal.

Teoretski bi to bilo moguće, ali praktično ne, jer je namera države da izađe iz vlasništva u medijima, objašnjavaju izvori Danasa.  „Digitalizacija daje mogućnost za skupštinski TV kanal, ali pod uslovom da postoji politička volja i da se pronađu sredstva kojima bi se to finansiralo, jer troškovi neće biti tako mali“, dodaje sagovornik Danasa.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je pre nekoliko dana da Ministarstvo podržava otvaranje parlamentarnog kanala, ali da postoje „dileme“ ima li tehničkih mogućnosti za njegovo uvođenje, ko bi bio osnivač i kako bi se taj kanal finansirao.  Narodna skupština Srbije je uredno izmirila obaveze prema RTS za prenose skupštinskih sednica za 2012. i 2013. godinu u iznosu od 80 miliona dinara bruto za svaku godinu, rečeno je Danasu u RTS na pitanje da li parlament redovno plaća termine na drugom kanalu. Oni dodaju da za ovu godinu još nije zaključen ugovor kojim bi se regulisali prenosi Skupštine.

]]>
Mon, 23 Jun 2014 08:23:00 +0100 Link - Up http://www.boom93.com/link-up/22201/skupstinski-kanal-posle-2015..html
Ministarski savet EU odlučuje o Srbiji http://www.boom93.com/link-up/18807/ministarski-savet-eu-odlucuje-o-srbiji.html Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije, danas bi u Briselu trebalo da preciziraju datum prve međuvladine konferencije EU-Srbija i usvoje pregovarački okvir ]]>

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izvestiće šefove diplomatija EU da je Srbija ispunila sve uslove da otvori pregovore o pridruživanju i pozvala ih da počnu pregovore, saznaje Tanjug iz eksluzivnog uvida u tekst izveštaja.

"Kao što sam već učinila prošlog juna, i kao što ovaj izveštaj pokazuje, danas vas pozivam da priznate da su ispunjene sve bitne tačke aprilskog (Briselskog) sporazuma", piše u govoru koji je Ešton pripremila za današnji sastanak Saveta za opšte poslove u Briselu.

"Ako se slažete s ovom konstatacijom, nadam se da ćete se složiti da prvom međuvladinom konferencijom zvanično otvorite pregovore sa Srbijom najkasnije u januaru 2014", poručuje Ešton.

Visoka savetnica je sinoć izjavila novinarima da je Srbija ostvarila impresivan napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom i da je vreme da se otvore pregovori o pridruživanju sa Evropskom unijom.

"Već sam prenela Savetu ministara koliko sam impresionirana napretkom u normalizaciji", rekla je Ešton novinarima posle prvog dana sastanka Ministarskog saveta u Briselu.

"Kada se pogleda šta je postignuto, vidi se da smo otišli dalje i dublje nego što sam mislila da je moguće", rekla je ona.

Ešton je izjavila da se sada radi na primeni "finih detalja" u vezi sa primenom briselskog sporazuma u oblasti pravosuđa.

"Rekla sam ministrima da treba da ispunimo ono što smo obećali i krenemo sa međuvladinom konferencijom sa Srbijom", navela je Ešton na konferenciji za novinare.

U pet stranica dugačkom dokumentu u kome se opisuje napredak u primeni Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine Ešton do detalja opisuje sve što je dosada postignuto u nizu oblasti, počevši od održavanja lokalnih izbora do policije i funkcionisanja Integrisanih prelaza na administrativnoj liniji (IBM).

Kada je reč o pravosuđu, u vezi sa kojim predsednik vlade Srbije prošlog petka nije uspeo da se dogovori sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Ešton kaže da je "ima još posla oko suda u području Mitrovice i ustanoviti tačan broj pravosudnih kadrova u tom sudu".

"Na Kosovu će postojati jedan Vrhovni i Apelacioni sud, a u Mitrovici jedan Osnovni sud i osnovni tužilac, čime će pravosudni kadrovi kosovskih Srba prvi put biti integrisani u kosovsko pravosuđe za sva vremena", piše u dokumentu.

"Iz gore navedenog je jasno da je Srbija ispunila sve ključne obaveze, pogotovo time što je prihvatila jedan Osnovni sud i jednog osnovnog tužioca za područje Mitrovice", kaže visoka predstavnica.

"Da li sve ovo znači da je posao gotov, a slučaj zatvoren? Naravno da ne", poručiće danas Ešton ministrima, uz konstataciju da se normalizacija ne dešava preko noći i da je potrebno vreme da se ceo aprilski sporazum "svari".

Glavni deo rasprave koji se tiče Srbije predviđen je za ujutru, kada će Ešton podneti detaljan izveštaj o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine i sprovođenju Briselskog sporazuma.

Ministri će nakon toga usvojiti pregovarački okvir i precizirati datum konferencije, koja formalno označava početak pregovora o pridruživanju sa Srbijom.

]]>
Tue, 17 Dec 2013 08:46:00 +0100 Link - Up http://www.boom93.com/link-up/18807/ministarski-savet-eu-odlucuje-o-srbiji.html
I biljke znaju matematiku http://www.boom93.com/link-up/16483/i-biljke-znaju-matematiku.html Biljke imaju ugrađeni osećaj za matematiku, koji im omogućava da tokom noći regulišu rezerve hrane, pokazuju najnovija istraživanja britanskih naučnika, koji tvrde da su bili “zaprepašćeni” kada su u biologiji otkrili primer tako složene aritmetičke računice. ]]>

Prema izvešaju koji su istraživači Džon Ines centra objavili u naučnom internet časopisu E-Life, matematički modeli o kojima je reč pokazuju da se količina skroba koja se preko noći troši izračunava deljenjem količine hemikalija u listovima koje učestvuju u ovom procesu brojem listova. Istraživanje je rađeno na biljci Arabidopsis, koja se smatra najboljom za istraživanja.

Pošto tokom noći biljke ne mogu da koriste sunčevu energiju za pretvaranje ugljen-dioksida u šečer i skrob, one moraju da regulišu svoje rezerve skroba kako bi im sigurno potrajale do zore. Eksperimenti, pritom pokazuju da je za tako preciznu regulaciju potrošnje neophodno da se izvrši jedna matematička operacija - aritmetičko deljenje, pri čemu biljke “matematiku rade na jednostavan, hemijski način - što je zadivljujuće, i mi, naiulnici, bili smo zapanjeni time“, kaže vođa projekta prof. Alison Smit za BBC. To je niža matematika - ali ipak je matematika, i biljke je rade” zaključuje profesorka Smit.

Naravno, ovo nije svestan proces, niti dokazuje da biljke raspolažu “inteligencijom”, već je u pitanju samo ugrađeni mehanizam, sličan onome kakav imaju ptice koje tokom dugih letova regulišu tempo trošenja masnoće u svom organizmu, odnosno biološkom časovniku kakav imaju sva živa bića.

]]>
Wed, 3 Jul 2013 10:24:00 +0100 Link - Up http://www.boom93.com/link-up/16483/i-biljke-znaju-matematiku.html