Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Gradski muzej

Narodni muzej osnovan je 1895. posle beogradskog Narodnog muzeja i najstariji je u Srbiji. U sastavu Muzeja je odeljenje arheologije sa lapidarijumom i impozantnim spomenicina drevne kulture Rimljana i Galerija spomen zbirke Miodraga Markovića (Voje Dulića 12). Ova galerija  izlaže umetničke slike na stalnoj postavci. Neki od umetnika čije se slike nalaze u zbirci su: Jovan Bijelić, Milan Konjović, Zora Petrović, Ljubica Sokić, Pedja Milosavljević i dr

Nekoliko svetskih unikata se nalaze u muzeju: pero calamus koje je služilo za svakodnevno pisanje po rimskim voštanim pločama, jedinstvena numizmatička zbirka, kao i grb Viminaciuma izgrađen od mermera. Veliku vrednost predstavlja rimski sarkofag iz 3. veka, bogato ukrašen reljefnim predstavama i nadgrobna stena jednog rimskog legionara.

U glavnoj zgradi muzeja (Voje Dulića 10) su zastupljeni arheološki predmeti i praistorijske, antičke, viminacijumske i srednjovekovne zbirke. Medju brojnim vrednim eksponatima posebno mesto svakako zauzimaju freske iz fresko oslikanih grobova iz Viminacijuma i grb Viminacijuma, ostava srebrnog nakita, kao i predmeti izradjeni od svih vrsta metala (bronze, srebra, zlata, olova, gvoždja), stakla, kosti, staklene paste, gline, mermera. U zbirkama se nalaze kolekcije nakita, oružja (izradjenog od metala, kamena), alatki, posudja (od stakla, metala, gline), fibula, žižaka i dr.

U dvorištu iste zgrade je i lapidarijum u kome se nalaze skulpture, nadgrobne stele, sarkofazi, delovi arhitektonske plastike, stubovi i kapiteli.

sre

10.04.

2013.

Ћириковац [neregistrovani] u 20:00

...

Одличан приказ музеја...

Odgovori

Ostavi komentar