Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Galerija Barili

Galerija Barili posluje kao pravno lice pod nazivom "Fondacija Milenin dom- galerija Milene Pavlović Barilli" i pruža mogućnost da posetioci kroz slike upoznaju stvaralaštvo poznate slikarke.

Milena Pavlović Barilli bila je jedan od prvih slikara nadrealizma u Srbiji i jedan od najznačajnijih autora srpskog slikarstva 20. veka.

Rođena u Požarevcu, bila je među retkim umetnicima sa ovdašnjih prostora koji su tokom prve polovine 20. veka radili u duhu svog vremena, družeći se i izlažući sa najistaknutijim predstavnicima evropske umetničke scene. Spojila je u slikarstvu uticaje različitih kultura, srpske, nemačke i italijanske, stvorivši jedinstveno delo visoke vrednosti. Uspešno je sledila nove trendove i u modnom dizajnu, za vreme boravka u Americi, a pisala je i poeziju.

Memoriljalna galerija Milene Pavlović Barili svečano je otvorena za javnost 24. juna 1961. godine pod krovom preuređene stare porodične kuće Pavlovića.

U svom fondu galerija ima 893 umetnička Milenina rada (135 ulja, 51 pastel, 286 tempere, 6 grafika i 415 crteža) Galerija sadrži i  zbirku Mileninih dečijih crteža , porodične i Milenine lične predmete , nameštaj, Mileninu ličnu biblioteku, kao i zbirku umetničkih radova drugih autora, među kojima se ističu dela izlagača Bijenala ‘’San i Masta’’ odnosno ‘’U svetlosti Milene’’

Nema komentara.

Ostavi komentar