Radio Boom93 :: Svet http://www.boom93.com/info/svet/rss.html sr http://www.boom93.com/sw4i/thumbnail/Svet.jpg?thumbId=29482&fileSize=39648&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146513000 Radio Boom93 :: Svet http://www.boom93.com/info/svet/rss.html Republika Makedonija postala Republika Severna Makedonija http://www.boom93.com/info/svet/54690/republika-makedonija-postala-republika-severna-makedonija.html Republika Makedonija je formalno promenila ime u Republika Severna Makedonija. ]]>

Kako je saopštila Vlada Severne Makedonije, danas su objavljivanjem u Službenom glasniku stupili na snagu Prespanski dogovor o rešavanju spora oko imena sa Grčkom i amandmani na makedonski ustav kojim je promenjeno ime države, kao i ustavni zakon za njihovo sprovodjenje.


U prvom saopštenju te vlade sa novim imenom države navodi se da je 12. februara na  snagu stupio Konačni dogovor o rešavanju spora sa Grčkom oko imena, popularno nazvan Prespanski dogovor, što je Ministarstvo spoljnih poslova objavilo u Službenom glasniku.

Ističe se da su ispunjeni svi uslovi za stupanje na snagu ustavnih amandmana kojima je ime države promenjeno u Severna Makedonija i ustavnih zakona za njihovo sprovodjenje, kao i da su ti amandmani koje je parlament doneo 11. januara danas stupili na snagu kada ih je Vlada objavila u Službenom glasniku. 

"Time, kako se navodi, započinje izvršavanje obaveza koje proizlaze iz Konačnog dogovora i ustavnih amandmana. Prve odluke u vezi sa potrebnim merama i aktivnostima biće predstavljene u saopštenju koje će objaviti Mudjuresorska grupa za izvršavanje obaveza iz Konačnog dogovra", navela je Vlada.

]]>
Wed, 13 Feb 2019 10:29:00 +0100 Svet http://www.boom93.com/info/svet/54690/republika-makedonija-postala-republika-severna-makedonija.html
Pokrenuta inicijativa da 9. maj bude državni praznik u EU http://www.boom93.com/info/svet/54330/pokrenuta-inicijativa-da-9.-maj-bude-drzavni-praznik-u-eu.html Neki evroposlanici i predstavnici civilnog društva okupili su se u Evropskom parlamentu i predstavili inicijativu da Dan Evrope postane državni praznik u celoj EU a sa ciljem da se pojača evropsko raspoloženje. Dan Evrope trenutno nije državni praznik širom bloka, iako zaposleni u institucijama EU taj dan ne rade. ]]>

Španska evroposlanica iz redova liberala Maite Pagasaurtundua rekla je da će predlog iz inicijativa "najverovatnije biti usvojen" na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u februauru.

Oni koji podržavaju inicijativu ističu da bi proglašavanje Dana Evrope za državni praznik doprinelo izgradnji jačeg evropskog identiteta među građanima.

"Čini se da postoji jasna podrška više parlamentarnih grupa, poput Zelenih, socijalista i Saveza liberala i demokrata (ALDE). Kod 9. maja kao državnog praznika se ne radi o prazniku nego o tome da pokažemo naše jedinstvo i borbu za naše vrednosti", rekao je na skupu održanom 29. januara hrvatski evroposlanik Ivan Jakovčić iz redova liberala. 

Francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman 9. maja 1950. godine predstavio je deklaraciju o stvaranju Evropske zajednice za ugalj i čelik, prethodnice današnje EU 

Inicijativu da 9. maj bude državni praznik, koju je prvobitno promovisao španski pokret Evropljani, predvodi nekoliko evroposlanika, među kojima su Pagasaurtundua i Floran Marseljesi, španski evroposlanik iz grupe Zeleni.

Odbor za ustavna pitanja Evropskog parlamenta glasao je za to da od vlada zatraži da se izjasne o predlogu. 

Grupa zagovornika inicijative, u kojoj su bili i predsednik Evropljana Hose Fransisko Siguenta i profesorka političkih nauka sa Univerziteta Lester Simona Gera, kao i dvoje evroposlanika, predstavila je manifest Dana Evrope štampi. 

"Nisu institucije te koje kreiraju EU nego ljudi koji uobličavaju i institucije i EU. Narativ treba da se izmesti sa negativnih osećanja na pozitivnu perspektivu: koju vrstu emocija možemo da podelimo da bismo izgradili Evropu", istakla je Gera.

]]>
Wed, 30 Jan 2019 15:41:00 +0100 Svet http://www.boom93.com/info/svet/54330/pokrenuta-inicijativa-da-9.-maj-bude-drzavni-praznik-u-eu.html
Počeo Svetski ekonomski forum u Davosu, u senci političkih kriza http://www.boom93.com/info/svet/54050/poceo-svetski-ekonomski-forum-u-davosu-u-senci-politickih-kriza.html Svetski ekonomski forum počinje danas u Davosu, gde će se okupiti oko 3.000 ličnosti iz sveta biznisa, državnih zvaničnika i građanskih grupa. ]]>

Međutim, među učesnicima skupa biće samo troje lidera industrijski najrazvijenijih zemalja: japanski premijer Šinzo Abe, nemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Đuzepe Konte.

Redovni skup svetskih poslovnih i političkih lidera u Davosu proći će ove godine bez nekih od najvećih imena, pošto svetski zvaničnici rešavaju domaće probleme.

Američki predsednik Donald Tramp povukao se pre više od sedam dana uz obrazloženje da će u Vašingtonu rešavati pitanje obustave finansiranja državnih službi, piše "Fajnenšel tajms".

Američku delegaciju će činiti državni sekretar Majk Pompeo, ministar za trgovinu Vilbur Ros i ministar finansija Stiven Menučin.

Britanska premijerka Tereza Mej, takođe, ostaje kod kuće, zbog krize u vezi sa sporazumom za Bregzit, a dolazak je otkazao i francuski predsednik Emanuel Makron, koji ne želi imidž oholog lidera dok širom zemlje traju protesti.

Ove godine u Davosu neće biti ni kineskog predsednika Si Đinpinga, niti indijskog premijera Narendre Modija.

"Forumom u Davosu će dominirati visok nivo zabrinutosti zbog tržišta akcija, usporavanja rasta i međunarodne politike," rekao je Rojtersu Nariman Behraveš, glavni ekonomista "IHS Markita".

Ovakvo raspoloženje je posledica trgovinskih sporova, napetih međunarodnih odnosa, dešavanja oko "Bregzita" i usporenja privrednog rasta zbog kojeg mnogi strahuju od nove recesije.

Prema najavljenoj listi učesnika, 22 odsto su žene. Najstariji je naturalista i narator Dejvid Atenboro sa 92 godine, a najmlađi je južnoafrički fotograf Skaj Miker.

Svetski ekonomski forum trajaće do 25. januara i do tada će biti održano 350 javnih diskusija.

]]>
Tue, 22 Jan 2019 09:31:00 +0100 Svet http://www.boom93.com/info/svet/54050/poceo-svetski-ekonomski-forum-u-davosu-u-senci-politickih-kriza.html
Britanski parlament odbacio predložen sporazum o Bregzitu http://www.boom93.com/info/svet/53917/britanski-parlament-odbacio-predlozen-sporazum-o-bregzitu.html Donji dom britanskog Parlamenta odbacio je ubedljivom većinom vladin predlog dogovora o razlazu sa Evropskom unijom. ]]>

Protiv predloženog sporazuma o Bregzitu glasalo je 432 poslanika, a za je bilo 202.


Poslanici iz grupe koja je za EU kao i one koja je za Bregzit odbacili su molbe premijerke Tereze Mej da podrže sporazum koji je njena vlada postigla sa EU u novembru, i da taku realizuju odluku gradjana na referendumu u junu 2016. godine da napuste Uniju. 
Taj poraz je ostavio vodjstvo Tereze Mej nesigurnim.

Kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC) to je najveći poraz vlade u novijoj istoriji.

Vodja opoziciononih Laburista Džeremi Korbin zatražio je glasanje o poverenju vladi, a premijerka je rekla da će rasprava moći da se vodi u sredu.

Korbin je rekao da će glasanje o poverenju vladi dozvoliti Paralmentu da "da svoju presudu o čistoj nesposobnosti ove vlade".

Ako se sporazum o Bregzitu ne ratifikuje u britanskom parlamentu Veliku Britaniju čeka neorganizovan izlaz iz EU 29. marta, sa potencijalno burnim ekonomskim i socijalnim posledicama.

]]>
Wed, 16 Jan 2019 09:27:00 +0100 Svet http://www.boom93.com/info/svet/53917/britanski-parlament-odbacio-predlozen-sporazum-o-bregzitu.html
Davor Dragičević pušten na slobodu: Ne mogu mi ništa, na trgu u 18 sati http://www.boom93.com/info/svet/53393/davor-dragicevic-pusten-na-slobodu-ne-mogu-mi-nista-na-trgu-u-18-sati.html Davor Dragičević pušten je na slobodu nakon saslušanja u Tužilaštvu u Banjaluci. ]]>

Tužilac je utvrdio da nema osnova za pritvor. "Ja sam na Trgu u 18 časova i ne pada mi napamet da dete prepustim zločincima i ubicama. Moj David će dobiti pravdu, Dženan će dobiti pravdu. Ne mogu mi ništa'', rekao je on nakon izlaska.

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida, predat je ranije jutros Okružnom tužilaštvu Banjaluka. Njega su u tužilaštvo sprovela dva policajca, a on je ulazeći u tužilaštvo uzviknuo "Pravda za Davida".

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, uhapšen je juče u Banjaluci. Među privedenima je bila i Davidova majka Suzana Radanović.

Usledila su hapšenja opozicionih lidera, kao i nekoliko članova grupe "Pravda za Davida". Svi oni su nakon privođenja pušteni na slobodu.

]]>
Wed, 26 Dec 2018 13:38:00 +0100 Svet http://www.boom93.com/info/svet/53393/davor-dragicevic-pusten-na-slobodu-ne-mogu-mi-nista-na-trgu-u-18-sati.html
Uhapšen Nebojša Medojević http://www.boom93.com/info/svet/52679/uhapsen-nebojsa-medojevic.html Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) i crnogorski poslanik Nebojša Medojević uhapšen je noćas po nalogu koji je izdao podgorički Viši sud u predmetu formiranom povodom tvrdnji o primanju i davanju mita, saopšteno je iz Uprave policije. ]]>

Navodi se da je Medojević nakon hapšenja sproveden u Zavod za izvršenje krivičnih sankacija (ZIKS).

Iz Uprave policije navode da je Viši sud za Medojevića odredio pritvor u trajanju do dva meseca jer je odbio da svedoči u predmetu formiranom u Specijalnom državnom tužilaštvu.

"Zbog javno izgovorenih tvrdnji ovog lica da navodno zna da bivšem gradonačelniku Podgorice neće biti određen pritvor iz razloga što je Glavni specijalni tužilac primio mito u iznosu od 100 hiljada evra", kaže se u saopštenju.

"Jake policijske snage su bile ispred Skupštine, čekale su, nismo znali koga ali smo znali da se nešto dešava. On je ušao sa mnom u auto i krenuli smo ka kući i na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog smo presretnuti maricom i Nebojša je uhapšen", rekao je poslanik DF, Slaven Radunović.

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) i poslanik tog političkog saveza u Skupštini Crne Gore Andrija Mandić rekao je nakon hapšenja Medojevića da se Crna Gora nalazi na ivici građanskog rata.

Medojević je uhapšen nedugo nakon što je u Skupštini Crne Gore usvojena Rezolucija kojom su odluke Podgoričke skupštine iz 1918. proglašene ništavnim.

Iz DF je "Vijestima" rečeno da ostaju u Skupštini Crne Gore.

"Medojević je na prevaren način, pošto je napustio Skupštinu posle glasanja o rezoluciji koju je predložila parlamentarna većina uhapšen i odveden u zatvor u Spužu. Očigledno je realizovana namera Višeg suda da Nebojšu Medojevića stave u zatvor zbog toga što su procenili da nije svedočio onako kako su se nadali, a ovde vidite da stoji još jedna marica koja čeka Milana Kneževića kako bi i njega poveli u zatvor", rekao je Mandić na konferenciji za novinare ispred Skupštine Crne Gore, koja je održana noćas.

On je kazao i da će poslanik DF Milan Knežević ostati u Skupštini.

"On je želeo da izađe, ali je dobio savet i podršku da nam je vrlo važno da on bude u Skupštini. Da smo znali da će se ovo desiti sa Nebojšom Medojevićem, ni on ne bi napuštao parlament", rekao je Mandić, navodeći da su zatražili hitan sastanak sa predsednikom Skupštine Crne Gore.

Nakon tog sastanka noćas, saopštili su će tražiti razgovor sa predsednikom Crne Gore i sastanak u Vladi.

Medojević je pre hapšenja na Tviteru napisao: "I večeras policija i ANB me čekaju ispred Skupštine. I dva kombija Interventne ispred."

Medojević je, inače, juče uputio pismo ministru unutrašnjih poslova, Mevludinu Nuhodžiću i predsedniku Odbora za odbranu i bezbednost Obradu Mišu Stanišiću sa zahtevom da mu dostave informaciju ko su dva N.N. lica koja su ga kako tvrdi, pratila uveče 28. novembra od zgrade Skupštine do stana u kojem stanuje.

]]>
Fri, 30 Nov 2018 08:56:00 +0100 Svet http://www.boom93.com/info/svet/52679/uhapsen-nebojsa-medojevic.html
"Jasno je da odluka nije doneta" http://www.boom93.com/info/svet/51070/%22jasno-je-da-odluka-nije-doneta%22.html Predsednik Državne izborne komisije je potvrdio da nije postignuta neophodna izlaznost na referendumu u Makedoniji. ]]>

Oliver Derkovski je naveo da očekuje da će konačna izlaznost biti između 36 i 37 odsto.

"Jasno je da odluka nije doneta", rekao je Derkovski.

Građanska koalicija Most saopštila je da je izlaznost 36,6 odsto.

Na osnovu 85,71 odsto prebrojanih listića, "za" je glasalo 91,25 odsto izašlih, a "protiv" 5,82 odsto građana.

Prethodno je agencija AP prenela da je u centru Skoplja organizovano slavlje protivnika referenduma, na kom su se građani izjašnjavali o tome da li se zalažu za članstvo svoje zemlje u EU i NATO, uz prihvatanje Dogovora s Grčkom, koji predviđa promenu imena bivše jugloslovenske republike u "Republika Severna Makedonija".

Premijer Makedonije Zoran Zaev najavio je mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora i naveo da je to moguće ako opoziciona VMRO DPMNE "ne posluša glas naroda dat na referendumu" i ne podrži ustavne izmene za promenu imena države.

Lider najveće opozicione partije Hristijan Mickoski ocenio je da je referendum o promeni imena Makedonije bio neuspešan i da je "narod pokazao" da Dogovor sa Grčkom ne prolazi.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han čestitao je građanima Makedonije koji su glasali na konsultativnom referendumu i dodao da od svih političkih lidera očekuje da poštuju tu odluku.

Predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi i bivši premijer i predsednik Makedonije Branko Crvenkovski, nisu mogli da glasaju na referendumu jer ih nije bilo u biračkom spisku.

]]>
Mon, 1 Oct 2018 07:40:00 +0100 Svet http://www.boom93.com/info/svet/51070/%22jasno-je-da-odluka-nije-doneta%22.html
Svi dečaci i trener spaseni iz pećine na Tajlandu http://www.boom93.com/info/svet/48991/svi-decaci-i-trener-spaseni-iz-pecine-na-tajlandu.html Svih 12 dečaka i njihov trener spaseni su iz poplavljene pećine na severu zemlje gde su proveli više od dve nedelje. ]]>

Akcija spasavanja u kojoj je učestvovalo 90 spasilaca iz celog sveta trajala je tri dana. Danas, poslednjeg dana akcije, spasilački tim izveo je na površinu najmlađeg (11) i najstarijeg (25) člana fudbalskog tima "Divlji medvedi" i još dva dečaka.

spaseni su iz polaveljene pećine Pripadnici spasilačkog tima počeli su danas treću etapu akcije izvlačenja dečaka i njihovog trenera iz pećine na severu Tajlanda, a članovi mornaričke jedinice "foke" rekli su da će operacija trajati duže nego prethodne.

]]>
Tue, 10 Jul 2018 13:40:00 +0100 Svet http://www.boom93.com/info/svet/48991/svi-decaci-i-trener-spaseni-iz-pecine-na-tajlandu.html
Treći dan akcije spasavanja dece iz poplavljene pećine http://www.boom93.com/info/svet/48976/treci-dan-akcije-spasavanja-dece-iz-poplavljene-pecine.html Spasioci su rano jutros nastavili akciju spasavanja dece iz poplavljene pećine u Tajlandu, dok su jake kiše na tom području otežale operaciju tokom koje je prethodnih dana spaseno osam dečaka. ]]> Dečaci koji su spaseni iz pećine na severu Tajlanda, dobro su i nemaju groznicu, rekli su spasioci. 

Ceo Tajland prati situaciju s 12 dečaka uzrasta od 11 do 16 godina i njihovog trenera koji su blorakini u pećeni od 23. juna.  

Ronioci su pronašli dečake na grebenu udaljenom oko četiri kilometra od ulaza u pećinu. Oni su krenuli da istraže pećinu, ali su ostali zarobljeni jer je voda nadošla zbog kiše.

]]>
Tue, 10 Jul 2018 09:37:00 +0100 Svet http://www.boom93.com/info/svet/48976/treci-dan-akcije-spasavanja-dece-iz-poplavljene-pecine.html
Entoni Burdejn pronađen mrtav http://www.boom93.com/info/svet/48219/entoni-burdejn-pronadjen-mrtav.html Poznati američki kuvar, pisac i televizijsko lice Entoni Burdejn pronađen je mrtav u 62. godini, prenosi CNN. ]]>

CNN je potvrdio ovu vest, kao i informaciju da je uzrok smrti samoubistvo.

"Sa velikom tugom potvrđujemo smrt našeg prijatelja i kolege, Entonija Burdejna", saopštio je CNN.

Burdejn je u Francuskoj radio na novoj epizodi svoje emisije. Njegov prijatelj Erik Riper, francuski kuvar, pronašao je Burdejna u njegovoj hotelskoj sobi.

]]>
Fri, 8 Jun 2018 18:32:00 +0100 Svet http://www.boom93.com/info/svet/48219/entoni-burdejn-pronadjen-mrtav.html
Putin po četvrti put stupio na dužnost predsednika Rusije http://www.boom93.com/info/svet/47271/putin-po-cetvrti-put-stupio-na-duznost-predsednika-rusije.html Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je današnjem polaganjem zakletve u Kremlju po četvrti put stupio na dužnost predsednika izjavio je da smatra smislom svog života da učini sve za Rusiju. ]]>

"U ovim minutima, stupajući na dužnost predsednika Rusije, posebno razumem ogromnu odgovornost pred svakim od vas, pred našim multinacionalnim narodom, odgovornost pred Rusijom, zemljom grandioznih pobeda i podviga, pred hiljadugodišnjom istorijom ruske državnosti i našim precima. Njihova hrabrost, neumorni rad, sveti odnos prema rodnoj zemlji, večni su primer odanosti domovini", rekao je Putin na ceremoniji, posle polaganja zakletve.


On je kazao da smatra svojim dugom i "smislom svog života" da učini sve za Rusiju, za njeno sadašnjost i budućnost.

Putin je dodao da će učiniti sve da poveća snagu, razvoj i slavu Rusije, kao i da su bezbednost i odbrambena sposobnost zemlje obezbedjeni. 

Inauguraciji su prethodili subotnji protesti protiv Putina u Moskvi i drugim gradovima Rusije, na poziv opozicionera Alekseja Navaljnog, a pod parolom "On nam nije car", kada je privedeno oko 1.600 osoba.

]]>
Mon, 7 May 2018 14:33:00 +0100 Svet http://www.boom93.com/info/svet/47271/putin-po-cetvrti-put-stupio-na-duznost-predsednika-rusije.html
Uhapšen komandant Petog korpusa Armije RBiH zbog zločina http://www.boom93.com/info/svet/47030/uhapsen-komandant-petog-korpusa-armije-rbih-zbog-zlocina.html Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su rano jutros u Bihaću Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije Republike BiH, zbog ratne zločine nad Srbima u jesen 1995. godine na području zapadnokrajiških opština, potvrđeno je za N1 iz SIPA. ]]>

Uz Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koja se terete za zločine počinjene nad Srbima tokom rata, od 1992. do 1995. godine.  

Svi oni uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH.  

Istraga protiv Dudakovića vođena je dvanaest godina.  

Po podacima institucija u Republici Srpskoj, koje se bave traženjem nestalih, u akcijima Petog korpusa Armije Republike BiH, tokom 1995. godine, u opštinama Petrovac, Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ ubijeno je 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela.  

Na tom području nađena je 21 masovna grobnica Srba koje su pripadnici Petog korpusa Armije Republike BiH ubili tokom vojne akcije "Maestral".  

Televizije u regionu su objavljivale proteklih godina snimke na kojim se Dudaković vidi kao akter i naredbodavac ratnih zločina.  

Dudaković je ranije negirao svaku svoju umešanost u ratne zločine, tvrdeći da je reč o "montažama" i "vađenju njegovih reči iz koneksta".    

]]>
Fri, 27 Apr 2018 09:56:00 +0100 Svet http://www.boom93.com/info/svet/47030/uhapsen-komandant-petog-korpusa-armije-rbih-zbog-zlocina.html
Nemačka policija potvrdila da je uhapsila Pućdemona http://www.boom93.com/info/svet/46083/nemacka-policija-potvrdila-da-je-uhapsila-pucdemona.html Nemačka policija je potvrdila da je uhapsila smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pućdemona za kojim je Španija izdala poternicu. ]]>

Policija savezne pokrajine Šlezvig-Holštajn navela je da je Pućdemon uhapšen u blizini autoputa koji vodi iz Danske u Nemačku, navodi Asošiejted pres.


"Gospodin Pućdemon je trenutno u policijskom pritvoru", saopštila je policija i nije navela druge detalje.

Pućdemonov advokat Haime Alonso-Kueviljas izjavio je ranije danas da je nemačka policija uhapsila njegovog branjenika dok se vraćao iz Finske za Belgiju.

Pućdemon mesecima živi u egzilu u Belgiji, a u Finskoj je bio u četvrtak i petak na sastanku s nekim poslanicima, i na jednom seminaru na Helsinškom univerzitetu.

Vrhovni sud Španije podigao je u petak protiv 13 katalonskih političara, medju kojima je i Pućdemon, optužnice za pobunu zbog njihovog pokušaja da proglase nezavisnost Katalonije od Španije.

Sudija je izdao medjunarodne naloge za hapšenje šest bivših katalonskih zvaničnika koji su pobegli iz Španije, uključujući Pućdemona.

Prema španskom zakonu, za pobunu je predvidjena kazna do 30 godina zatvora.

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnost, a potom je Španija uvela direktnu upravu u tom regionu, smenila regionalnu vladu i raspustila katalonski parlament. Na decembarskim izborima za parlament Katalonije separatističke partije ponovo su osvojile tesnu većinu, ali od tada traju neočekivano dugi pregovori o novoj vladi, pa je Katalonija bez lidera gotovo pet meseci.

]]>
Mon, 26 Mar 2018 09:12:00 +0100 Svet http://www.boom93.com/info/svet/46083/nemacka-policija-potvrdila-da-je-uhapsila-pucdemona.html
Putin: Nemam nameru da budem na vlasti sto godina http://www.boom93.com/info/svet/45837/putin-nemam-nameru-da-budem-na-vlasti-sto-godina.html Vladimir Putin ponovo je izabran za predsednika Rusije sa 76,67 osvojenih glasova, saopštila je ruska Centralna izborna komisija posle prebrojanih 99,80 odsto glasačkih listića. Putin je posle pobede izjavio je da je Rusiji neophodan iskorak napred u razvoju zemlje u svim oblastima i najavio da nema nameru da bude "do sto godina na vlasti". ]]>

Ovim rezultatom Putin je potukao sopstveni rezultat osvojen na prethodnim predsedničkim izborima 2012. godine kada je osvojio 64 odsto glasova i bolje prošao nego što su predviđale ankete poslednjih nedelja.

Izlaznost na izborima bila je 67,4 odsto. Njegov najbliži rival, komunista Pavel Grudinin, osvojio je oko 12 odsto glasova.

"Nama je neophodan odlučan korak napred u razvoju. Mi možemo to da učinimo, došli smo do takvog nivoa da možemo da napravimo taj iskorak", rekao je Putin u svom predizbornom štabu, nakon objavljivanja preliminarnih reultata predsedničkih izbora na kojima je apsolutni pobednik.

Putin, koji ima 65 godina, kazao je odgovarajući na pitanja novinara da mu je "smešno" pitanje da li će se kandidovati na nekim sledećim izborima ponovo za šefa države.

"Ja treba da budem ovde do sto godina? Ne!", rekao je Putin.

On je prethodno, u centru Moskve na skupu koji je zvanično nazvan "Rusija-Sevastopolj Krim", posvećen četvrtoj godišnjici pripajanja Krima Rusiji, rekao da je njegova pobeda "priznanje onoga što je učinjeno proteklih godina".

"Mislim da je to, kao minimum, priznanje za ono što što je učinjeno poslednjih godina u veoma složenim uslovima - poverenje i nada naših ljudi da ćemo raditi isto tako intenzivno i odgovorno, i još produktivnije", rekao je Putin. 

On je kazao i da Rusija ne poseduje hemijsko oružje kojim je u Velikoj Britaniji otrovan bivši ruski agent Sergej Skripalj, i da je Moskva otvorena za dalju saradnju sa Evropom.

"To je potpuna glupost, nonsens, da neko u Rusiji sebi dozvoli tako nešto uoči predsedničkih izbora i Svetskog fudbalskog šampionata. To je prosto nezamislivo", rekao je Putin na konferenciji za novinare posle izbora.

Putin je naveo da je o toj "tragediji" saznao iz medija.

"Da su to zaista bili nervni otrovi, oni bi umrli na mestu. Drugo, Rusija nema takvih sredstava", rekao je Putin.

"Mi smo sve naše hemijsko oružje uništili pod kontrolom međunarodnih posmatrača. Mi smo to učinili prvi, za razliku od nekih naših partneta, koji to, na žalost, još nisu učinili", rekao je ruski predsednik.

Naveo je da je Rusija spremna da učestvuje u istrazi, ali da je za to neophodno da postoji i zainteresovanost druge strane, a koju Moskva za sada ne vidi.

"Bez obzira na sve, mi smo spremni na zajednički rad, na rešavanje svih pitanja kako bi se prebolele teškoće", rekao je Putin, odgovarajući na pitanje novinara da li su Rusija i Evropa partneri ili oponenti u kontekstu slučaja Skripalj.

Vučić i Brnabić čestitali Putinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Vladimiru Putinu povodom reizbora na mesto predsednika Rusije i poželeo da nastavi odlučno da vodi Rusiju putem napretka.

"Primite iskrene čestitke za ponovni izbor za predsednika Ruske Federacije, uz najbolje želje da i dalje odlučno vodite Vašu zemlju čvrsto utemeljenim putem napretka, na dobrobit svih njenih građana", navodi se u čestitki.

Vučić ističe da je uveren da će Putin svojim izvanrednim talentom lidera, uz jasnu viziju i jaku volju, kao i odgovornost i posvećenost u radu nastaviti da postiže uspehe u rešavanju svih važnih pitanja za Rusiju, kao i u ispunjavanju planova za njen dalji sveobuhvatni razvoj, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

"Srbija je iskren prijatelj i pouzdan partner Rusije i možete se osloniti na naš doprinos produbljivanju saradnje, kao i na zalaganje za ostvarivanje zajedničkih projekata. Uveren sam da ćemo, uz međusobno razumevanje, stvarati bolje uslove za generacije koje dolaze", naveo je Vučić.

Predsednica Vlade Ana Brnabić čestitala je Putinu pobedu na predsedničkim izborima i osvajanje četvrtog mandata na mestu predsednika Ruske Federacije.

"Čestitam vam ubedljivu pobedu na izborima za predsednika Rusije. Rezultat koji ste postigli samo potvrđuje široku podršku koju imate za sve teške reforme koje ste do sada uspešno sproveli i koje tek nameravate da sprovodite. To govori da vaši građani u vama vide pravog lidera koji je spreman da ide u susret svim izazovima u predstojećem vremenu", navela je predsednica vlade.

]]>
Mon, 19 Mar 2018 09:17:00 +0100 Svet http://www.boom93.com/info/svet/45837/putin-nemam-nameru-da-budem-na-vlasti-sto-godina.html
Pućdemon: Katalonci izborili pravo za nezavisnost http://www.boom93.com/info/svet/40980/pucdemon-katalonci-izborili-pravo-za-nezavisnost.html Predsednik katalonske vlade Karles Pućdemon je rekao da su stanovnici Katalonije izborili pravo da žive u nezavisnoj državi. ]]>

On je proglasio pobedu opcije “za“ nezavisnost Katalonije na referendumu koji je održan u nedelju, a koji španske vlasti smatraju neustavnim.

Pućdemon je naglasio i da će tokom predstojeće sedmice proslediti parlamentu rezultate glasanja, kako bi sve bilo urađeno po principima održavanja referenduma. 

On se obratio Kataloncima koji su zadobili povrede u neredima koji su izbili na dan referenduma. 

- Vi ste nas naučili duhu mirnih ljudi koji su želeli da glasaju. Hvala vam. Španska država je upisala sramotnu stranicu u svojoj istoriji odnosa prema Kataloniji. I to nije prvi put. Iako smo u Evropskoj uniji i u 21. veku, odgovor države je bio isti – nasilje i represija. Mi smo rekli da je sa tim gotovo, rekao je Pućdemon.  

Takođe je želeo da uputi direktan zahtev Evropi. 

- Evropska unija ne sme da nastavi da gleda na drugu stranu. Mi smo Evropljani koji su trpeli direktne prekršaje ljudskih prava. Neophodno je da se te vrednosti povrate. Mi smo zaradili pravo da se naš glas čuje, poštuje i prepozna. Milioni ljudi su se obratili jasno i glasno, mi imamo pravo da odlučimo o našoj slobodi, budućnosti i životu u miru, van države u kojoj to ne možemo. Danas smo dobili pravo na nezavisnu državu, naveo je Pućdemon. 

Prethodno tokom večeri, premijer Marijano Rahoj je na konferenciji za novinare rekao da "danas nije bio održan referendum u Kataloniji". Velika većina Katalonaca nije želela da učestvuje na današnjem referendumu, oni su poštovali zakon, rekao je Rahoj.

Više od 40 sindikata i organizacija iz Katalonije pozvalo je večeras na protest koji će se održati u utorak zbog današnje reakcije policije. U njihovom saopštenju se navodi da su protest zakazali zbog grubog kršenja prava na slobodu.

Čitav današnji dan u Španiji obeležili su neredi po ulicama više gradova, u kojima je povređeno više stotina ljudi.

Portparol katalonske vlade Đorđi Turul najavio je da će špansku vladu tužiti pred međunarodnim sudovima zbog nasilja. "Ono što je danas preduzela španska vlada možemo - a mi nismo jedini - proglasiti sramotom Evrope".

]]>
Mon, 2 Oct 2017 08:11:00 +0100 Svet http://www.boom93.com/info/svet/40980/pucdemon-katalonci-izborili-pravo-za-nezavisnost.html
Angela Merkel sačuvala poziciju, uspeh desnice http://www.boom93.com/info/svet/40877/angela-merkel-sacuvala-poziciju-uspeh-desnice.html Najviše mesta u 19. sazivu Budestaga osvojila je Hrišćansko-demokratska unija (CDU) aktuelne kancelarke Angele Merkel sa oko 33 odsto glasova, pokazuju izlazne ankete parlamnetarnih izbora u Nemačkoj. ]]>

Stranka kancelarke Angele Merkel je daleko ispred Socijaldemokratske partije Martina Šulca koja je osvojila 20-21 odsto glasova.

U parlament Nemačke ulazi, prvi put posle 1949. godine, krajnje desna stranka, ksenofobična Aleternativa za Nemačku (AfD) sa 13,5 odsto glasova. Kako prenosi BBC, pozivajući se na podatke Konzorcijuma javnih radiodifuznih institucija Savezne Republike Nemačke (ARD), socijaldemokrate Martina Šulca dobile su 20-21 odsto glasova, a iza njih su ekstremni desničari iz AfD sa sedam odsto manje. Frauke Petri, jedna od istaknutih lidera ove stranke, rezultate izbora na Tviteru je okarakterisala kao "politički zemljotres bez presedana".

Liberali su dobili 10,5 posto, zeleni 9,5, a levičarska partija Die Linke devet procenata.

Izlaznost na nemačkim parlamentarnim izborima je malo niža nego što je bila na prethodnim izborima 2013. godine, saopštila je centralna izborna komisija.

"Naravno da smo se nadali malo boljem rezultatu. Međutim, ne smemo da zaboravimo da smo upravo priveli kraju veliki izazov u zakonodavstvu, tako da sam srećna što smo dostigli strateške ciljeve naše kampanje. Mi smo najjača partija, imamo mandat da formiramo novu vladu i ne može da bude formirana koaliciona vlada protiv nas", poručila je Merkel nakon objavljivanja rezultata izlaznih anketa, prenosi Rojters.

Vođa socijaldemokrata Martin Šulc priznao je poraz, ali je rekao da ostaje kao vođa partije. "Jasno je da SPD nije uspela da se dopadne partijskoj bazi", rekao je Šulc i dodao da će se partija tokom narednih nedelja i meseci ponovo pozicionirati, i da je njegov zadatak da kreira taj proces. Šulc, koji je bio i njen kandidat za kancelara, obznanio je kraj velike koalicije. Ovo je za Danas potvrdio Peter Fridrih, funkcioner SPD-a i bivši ministar u pokrajini Baden Virtemberg.

Analitičari širom Evrope prethodnih dana ocenjivali su da će Angela Merkel, po svoj prilici, uspeti da osvoji četvrti kancelarski mandat, ali su isticali da će to za CDU-CSU i nju lično biti “gorko-slatki ishod”, imajući u vidu osnaženu poziciju ultradesničarske AfD. Ukoliko Merkel ostane na čelu vlasti u Berlinu, dostići će rekord svog nekadašnjeg političkog mentora, pokojnog Helmuta Kola, koji je najduže obavljao kancelarsku dužnost u posleratnoj istoriji Nemačke. Iako je popularnost CDU-CSU pre dve godine bila umanjena zbog migrantske krize, stranka je uspela da se “oporavi” i postoji široko rasprostranjeno gledište na Starom kontinentu da bi ostanak na vlasti Merkel, uz nedavni izbor Emanuela Makrona za francuskog predsednika, predstavljao preduslov za otpočinjanje ospežnih reformi Evropske unije, koja se i dalje bori sa migrantskom i ekonomskom krizom, kao i sa “udarcem” koji je tom bloku zadao Bregzit.

Peter Fridrih, funkcioner SPD i bivši ministar za evropske i međunarodne poslove nemačke pokrajine Baden Virtenberg, ocenio je za Danas uoči objavljivanja rezultata izbora da za njegovu stranku ne izgleda obećavajuće da ostanemo “mlađi partner” u “velikoj koaliciji”, jer rezultati pokazuju da čak i dobar rad i postavljanje agende za vladu glasači ne nagrađuju.

- Stoga, za SPD bi bilo bolje da izgradimo snažnu opoziciju i da obnovimo stranku. “Koalicija Jamajka” neće biti veoma stabilna i te partije nemaju mnogo toga zajedničkog. Prisustvo AfD u parlamentu vodiće gubitku političke kulture i CDU-CSU će se vratiti na konzervativne odnosno desne pozicije kako bi se sa njima nadmetali. Merkel će biti fleksibilna kao i uvek, pa će se najmanjim mogućim koracima kretati ka jednoj konzervativnijoj agendi. Sve u svemu: crn dan za Nemačku, smatra Fridrih.

Jens Bastian, analitičar Helenske fondacije za evropsku i spoljnu politiku iz Atine, ocenjuje za Danas da će ishod izbora podrazumevati “rekordni broj političkih stranaka u Bundestagu, čak sedam, od ponovnog ujedinjenja Nemačke”.

- Takav rezultat učiniće da stvaranje vladajuće koalicije bude daleko složenije i da potraje duže. Dok je većini Nemaca po volji “velika koalicija” konzervativaca i socijaldemokrata, predvođena kancelarkom Merkel, članovi SPD se tome protive, što bi moglo da primora Merkel da potraži alternative, kao što je takozvana “koalicija Jamajka”, ističe naš sagovornik.

Upitan da li se mogu očekivati promene u spoljnopolitičkom kursu Berlina nakon formiranja nove vlade, Bastian ukazuje da “spoljna politika nije bila centralna tema tokom izborne kampanje”.

- To je značilo manjak diskusija o proširenju EU, o ponovnom jačanju francusko-nemačkog saveza ili o nužnim reformama u evrozoni. Ali, bilo koja buduća nemačka vlada moraće da se uhvati ukoštac sa spoljnopolitičkim izazovima koje predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp nameće Evropskoj uniji i NATO-u. Istovremeno, nova vlada moraće da pronađe način da izbori sa provokacijama koje upućuje novi “sultan”, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, budući da su bilateralni odnosi Nemačke i Turske na najnižoj tački u istoriji, smatra grčki analitičar.

Prema mišljenju Aleksandre Joksimović, predsednice Centra za spoljnu politiku, bilo je izvesno da pobedu odnese koalicija kancelarke Merkel CDU-CSU, da se na drugom mestu nađe SPD, doskorašnji koalicioni partner u vladi, ali da je ključno pitanje glasilo ko će se naći na trećem mestu.

- Ako to bude AfD, radikalna desnica ce postati ključna opoziciona stranka, što u perspektivi nije dobro. U Bundestag će se, takođe, izvesno vratiti liberali, posle debakla od pre četiri godine. Merkel bi trebalo da osvoji četvrti mandat, ali pregovori o budućoj vladi će biti dugi i iscrpljujući. Iako postoji mogućnost formiranja” Jamajka koalicije”, veća je verovatnoća da će ostati u igri “velika koalicija”. Debata između Merkel i Šulca je pokazala da obe strane čuvaju otvorena vrata ne napadajući se i držeći se tema oko kojih nemaju različite pogleda, kao što je, recimo, Turska - od sat i po, 45 minuta su razgovarali samo o Turskoj. Za SPD će biti teško da, pre svega, članstvu, objasne nastavak koalicije sa konzervativcima. Obećanja su da će se direktno obratiti referendumskim pitanjem članstvu. Zato će pregovori tako dugo i trajati, SPD-u će biti potrebno vreme da objasne nužnost koalicije, koja njihovom rejtingu evidentno šteti, naglašava sagovornica Danasa.

Odgovarajući na pitanje kakvu će politiku novi saziv nemačke vlade voditi prema državama regiona, uključujući Srbiju, Joksimović kaže da što se Zapadnog Balkana tiče, Nemačka će ostati glavni promoter politike proširenja, oko čega postoji međupartijski konsenzus.

- Verujem da će Nemačka sa novim entuzijazmom ući u nastavak pregovaračkog procesa. Izjava predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera o novom krugu proširenja EU do 2025, kojim bi trebalo da budu obuhvaćeni Srbija i Crna Gora, svoje uporište nalazi upravo u stavovima Nemačke, zaključuje Aleksandra Joksimović.

“Nepromenjen odnos prema Balkanu”

Komentarišući izbornu kampanju i odnos nemačkih političara prema Zapadnom Balkanu, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans (EWB) Nemanja Todorović Štiplija, ističe za Danas da “kao što smo pisali na portalu EWB, pitanje Balkana pored, migracija, krize evrozone, Bregzita, Trampa, Rusije, radikalnog islamizma, Turske, digitalizacije, krize nemačkog obrazovanja i stambene krize jednostavno nije bilo bitna tema za nemačku štampu, javno mnjenje i partije u toku ove kampanje”. “Nemačka je zemlja ozbiljne diplomatije, zemlja koja dugoročno planira svoju spoljnu politiku, i stoga se ništa neće promeniti što se tiče Zapadnog Balkana, Srbije i proširenja EU, ukoliko dođe do promene ili kako se očekuje prekompozicije vlasti. Samim tim nema bojazni da bi došlo do nekih promena u takozvanom planu Berlin plus”, napominje naš sagovornik.

Vučić čestitao Merkelovoj

Predsednik Srbije Aleksandar je odmah uputio čestitku kancelarki Savezne Republike Nemačke Angeli Merkel. „Veliki lideri poznaju se po svojim delima, koja su rezultat marljivosti, odanosti i posvećenosti poslu kojim se bave. Podržani od strane onih koji su im odani i u teškim trenucima, postaju jači i još odlučniji da osvoje bitku za napredak i prosperitet. Još jednom ste pokazali čeličnu odlučnost da vodite svoju zemlju i građane na putu ka boljoj i svetlijoj budućnosti.

Zbog toga želim da iskoristim ovu priliku da Vam uputim iskrene i srdačne čestitke za rezultate koje ste ostvarili na parlamentarnim izborima u Saveznoj Republici Nemačkoj. Dozvolite mi da Vas uverim da će Srbija ostati pravi partner i saveznik Nemačke u nastojanjima da očuva principe demokratije, kao i stabilnost i bezbednost svih građana starog kontinenta“, navodi se u čestitki predsednika Aleksandra Vučića.

“Ikea princip”

Londonski Gardijan upoređuje politiku Angele Merkel sa principima kojima se rukovodi švedska kompanija Ikea - “ponešto za svakog”. Taj list naglašava da nemačka kancelarka “nije ideolog, ona je fleksibilna, što je omogućava da čini greške koje joj se praštaju”.

]]>
Mon, 25 Sep 2017 08:30:00 +0100 Svet http://www.boom93.com/info/svet/40877/angela-merkel-sacuvala-poziciju-uspeh-desnice.html
Više od 220 ljudi stradalo u zemljotresu u Meksiku http://www.boom93.com/info/svet/40806/vise-od-220-ljudi-stradalo-u-zemljotresu-u-meksiku.html Više od 220 ljudi stradalo je u razornom zemljotresu koji je pogodio Meksiko, saopštila je vlada Meksika. U jednoj školi koja se obrušila, stradalo je 20 dece, a za 30 se traga. Strahuje da će broj žrtava da raste, jer je mnogo ljudi zarobljeno pod ruševinama. ]]>

Zemljotres jačine 7,1 stepen napravio je ogromnu materijalnu štetu. Epicentar je bio u centralnom delu Meksika, u regionu Peublo, 120 kilometara od Meksiko Sitija, na dubini od 51 kilometar.

Potres je u potpunosti "odneo" i 27 zgrada u glavnom gradu. Na još 44 lokacije u Meksiko Sitiju zgrade su ozbiljno oštećene, naveo je gradonačelnik. Do sada je u tom gradu potvrđena smrt 117 osoba. Gasne mreže su napukle, zvaničnici upozoravaju građane i na to.

Nakon zamljotresa došlo je do eksplozije unutar jedne zgrade u Meksiko Sitiju. 

Predsednik Enriko Pena Nijeto saopštio je da je u jednoj školi stradalo 20 dece, kada se zgrada obrušila, a da se još 30 mališana vodi kao nestalo.

Oko dva miliona ljudi je bez struje, a prekinute su i telefonske veze u glavnom gradu.

To je drugi zemljotres koji je ovog meseca pogodio zemlju. U prethodnom je stradalo više od 80 osoba. 

]]>
Wed, 20 Sep 2017 08:28:00 +0100 Svet http://www.boom93.com/info/svet/40806/vise-od-220-ljudi-stradalo-u-zemljotresu-u-meksiku.html
Evakuacija pet miliona ljudi sa Floride zbog Irme http://www.boom93.com/info/svet/40640/evakuacija-pet-miliona-ljudi-sa-floride-zbog-irme.html Uragan Irma, koji je i dalje po jačini pete kategorije, stići će do Floride u nedelju, a guverner te države Rik Skot rekao je da ljudi koji nisu napustili Floridu to čine na sopstveni rizik. ]]>

 

Četvrtini populacije Floride naložena je evakuacija, što je oko 5,6 miliona ljudi. Na obali Džordžije takođe je naređena evakuacija 540.000 osoba.
- Nećete preživeti ako dođe do udara. Preostaje nam veoma malo vremena. Ako ste u zoni predviđenoj za evakuaciju morate to učiniti. Ova oluja preti katastrofom kakvu naša država nije do sada videla - izjavio je Skot.
 
Uragan se sada kreće prema Majamiju nakon što je pogodio Kubu i do sada širom Kariba odneo 23 života. U istočnom delu Kube, Portoriku i Dominikanskoj Republici nisu prijavljene veće štete ili podaci o stradalima.
 
Irma je na svom putu nanela veliku štetu na nekoliko manjih ostrva na severoistoku Kariba poput Barbuda, Svetog Martina i Devičanskih ostrva. Neposredno nakon prolaska Irme, meštani karipskih ostrva pripremaju se za dolazak novog uragana, koji je nazvan Hoze i koji je dostigao jačinu vetra od 250 kilometara na čas i tako skoro dostigao jačinu kategorije 5, odnosno najveću jačinu kada su u pitanju uragani.
 
Na ruti Hozea su ostrva koja je Irma već gotovo u potpunosti razorila - Sent Martin, Sent Bart, Barbuda i Angvila.
]]>
Sat, 9 Sep 2017 11:56:00 +0100 Svet http://www.boom93.com/info/svet/40640/evakuacija-pet-miliona-ljudi-sa-floride-zbog-irme.html
Crna Gora i zvanično u NATO-u http://www.boom93.com/info/svet/39335/crna-gora-i-zvanicno-u-nato-u.html Crna Gora formalno je postala 29. članica NATO-a, nakon što je njena delegacija predala instrumente ratifikacije Severnoatlantskog ugovora podsekretaru Tomasu Šenonu. ]]>

Šenon je istakao da su  na putu ulaska Crne Gore svi dali doprinos, prenosi RTCG.

"Obećanje o članstvu nosilo je sa sobom demokratske vrednosti i poštovanje vladavine prava. To je značilo da moraju da se sprovedu teške reforme a upravo je to Crna Gora uradila i zato danas postaje članica. Takođe smo zahvalni što je Crna Gora i preuzela finansijske obaveze koje članstvo donosi", naveo je Šenon.  Kako navodi RTCG prema njegovim rečima Crna Gora bila pouzdan partner u NATO misijama.

"Zahvalni smo Crnoj Gori na tome što doprinosi i koaliciji koja se bori protiv Islamske države. Crnu Goru treba pohvaliti i što je iskoristila suvereno pravo da sama bira saveze, iako je bilo pritisaka". Šenon je dodao da pristupanje Crne Gore šalje poruku regionu, da su SAD posvećenje poštovanju članu 5. Severnoatlantskog ugovora.

"Vrata NATO-a ostaju otvorena", naveo je on.

Dokument - instrument pristupa – predao je u ime Crne Gore ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović. Premijer Duško Marković rekao je da je današnji datum veliki dan za Crnu Goru.

"Nakon sto godina kada smo izbrisani s političke mape Evrope i 11 godina od povratka nezavisnosti danas postajemo deo najmoćnijeg saveza u istoriji. Članstvo u NATO znači stalnu stabilnost za nas i mogućnost za dalji napredak našeg društva. Želio bih da zahvalim SAD-u na konstantnoj podršci ulasku naše države u NATO", rekao je Marković. SAD, kako je dodao, ostaju posvećene stabilnosti Balkana, što pokazuje i podrška crnogorskim evroatlantskim integracijama. Marković je i zahvalio generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu na stalnoj podršci ulasku Crne Gore u Alijansu.

"Verujemo i da je ovo istorijski dan za NATO. Ovim se pokazuje da vrata Alijanse ostaje otvorena. Od danas saveznica smo koja će uživati benefite kolektivnog sistema bezbednosti". Marković je imao poruku i za građane Crne Gore.

"Ujedinimo se i napravimo Crnu Goru zemljom čiji će građani bolje živjeti. To dugujemo prije svega sebi ali i našim saveznicima. Neka je večna Crna Gora i naše savezništvo", naveo je Marković.

Stoltenberg je istakao da posvećenost savezu ostaje jaka u svim članicama.

"Danas Crna Gora pristupa savezu i sedi s nama za stolom s jednakim pravima. Crna Gora donosi hrabrost i posvećenost svog naroda u NATO što je i posvećeno u misijama u kojima smo učestvovali". Stoltenberg je kazao da je pristupanje dobro za stabilnost Crne Gore ali i Balkana.

"Ulazak Crne Gore šalje signal drugim zemljama da ukoliko se posvete reformama mogu postati članice". Stoltenberg je na kraju obraćanje završio na crnogorskom: 

"Dobrodošla Crna Goro".

]]>
Tue, 6 Jun 2017 08:31:00 +0100 Svet http://www.boom93.com/info/svet/39335/crna-gora-i-zvanicno-u-nato-u.html
Bomba na koncertu Arijane Grande u Mančesteru, 19 mrtvih http://www.boom93.com/info/svet/39125/bomba-na-koncertu-arijane-grande-u-mancesteru-19-mrtvih.html Policija u Mančesteru saopštila je da je na koncertu pop pevačice iz SAD Arijane Grande u tom gradu došlo do incidenta u kom je stradalo 19 ljudi, a veliki je broj povređenih. Policija će napad tretirati kao teroristički, navedeno je. Prvobitna teorija, prenose mediji, da je u pitanju bombaš-samoubica. Deo grada blokiran, građani pozvani na oprez. ]]>

Kako prenose britanski mediji, još je nejasno šta se zapravo dogodilo. Veliki broj ekipa hitne pomoći upućen je, po pozivu, na lice mesta nešto iza 10.35 po lokalnom vremenu. Očevici tj. posetioci koncerta su za pojedine medije naveli da su čuli eksploziju, neki navode da ih je bilo dve, neki tri, drugi dodaju da su čuli i pucnje... Svi su preneli da su videli veliki broj povređenih i krvavih ljudi.

Hitna pomoć je saopštila da je prevezla 59 povređenih u više bolnica u tom gradu, ali i da su ekipe mnogima ukazivale pomoć na licu mesta.  

Ubrzo zatim, obavestili su građane da ne budu zabrinuti ukoliko budu čuli buku - i da će biti izvedena kontrolisana eksplozija u dvorištu katedrale koja se nalazi nedaleko od Arene.

Nešto kasnije, javnosti su saopštili da su policajci na terenu, kod katedrale, pronašli zapravo bačenu odeću, a ne sumnjivi predmet, kako se u prvi mah činilo.

Deo grada oko Arene je "pod blokadom", a na konferenciji za novinare oko 3 sata posle ponoći po lokalnom vremenu, predstavnici policije ponovili su apel stanovnicima da izbegavaju tu oblast.

Policija, jedinice za demontiranje bombi i 60 kola hitne pomoći poslati su u mančestersku Arenu.

"Trenutno tretiramo ovo kao teroristički incident dok ne saznamo nešto drugo", izjavio je policijski zvaničnik Jan Hopkins.

Ministar bezbednosti Ben Voles pozvao je sve građane na oprez i da prijave sve što im se bude učinilo sumnjivim pozivom na liniju otvorenu za borbu protiv terorizma. 

Premijerka Tereza Mej je u pisanoj izjavi navela da su njene misli s porodicama žrtava i dodala da rade na tome da utvrde sve detalje u vezi sa incidentom. Najavila je i da će predsedavati hitnom  sednicom u utorak ujutro.

U istragu je odmah uključena i služba Mi5.

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napad. Pristalice Islamske države su na internetu slavili napad. 

U saopštenju koje je objavila uprava Mančester Arene navodi se da se incident dogodio izvan hale u kojoj je održan koncert. Pojedini mediji naveli su u izveštajima da se radilo o holu Arene, ali je u ovakvim situacijama uobičajeno da dođe do protivurečnih informacija, navedeno je u saopštenju u kom se dodaje da će čim budu imali detaljnije informacije, o tome obavestiti javnost.

Inače, na koncertu su uglavnom bile mlade osobe - deca, tinejdžeri i dvadesetogodišnjaci.

Kapacitet Arene je 21.000 mesta, javlja Gardijan.

Policija je navela i da je moguće da je u pitanju teroristički napad i da će ga tako i tretirati, sve dok ne bude dokaza da se ipak radi o nečem drugom.

Pojedini tabloidi su na svojim portalima prenosili izjave neimenovanih američkih stručnjaka (policajaca) da se verovatno radi o bombašu samoubici, ali nikakvih zvaničnih potvrda o tome nema. 

Svi putevi u tom delu Mančestera su blokirani, zatvorena je železnička stanica. Fejsbuk je brzo  aktivirao "safety check", kako bi svi koji su blizu Arene mogli da obaveste bliske ljude i porodicu da su na bezbednom.

Inače, kako su naveli ljudi koji su bili u Mančester Areni, incident se dogodio neposredno po završetku koncerta.

Arijana Grande nije povređena, navedeno je iz PR službe američke pevačice. "Slomljena. Od sveg srca, veoma mi je žao. Nemam reči", napisala je Grande na Tviteru.

Inače, odmah po prijavi, policija je saopštila građanima da se ne približavaju delu grada oko Mančester Arene i da se radi o "ozbiljnom incidentu". Naoružani policajci su u svim okolnim ulicama. 

Na lice mesta su vrlo brzo stigle i kontradiverzione jedinice. Policijski helikopter nadleće deo iznad Arene. 

 

 

]]>
Tue, 23 May 2017 08:24:00 +0100 Svet http://www.boom93.com/info/svet/39125/bomba-na-koncertu-arijane-grande-u-mancesteru-19-mrtvih.html